PROTEZ GOZ VE UTSE CERRAHİSİ
UTSE yontemi 1993 yılında deyim yerindeyse icat ettiğimiz bir protez goz cerrahisi yontemidir. Gormesi olmayan ve estetik olarak iyi gorunmeyen gozler icin iyi bir cerrahidir. UTSE ; ameliyatın adının baş harflerinin birleşmesinden oluşturduğumuz bir isimdir. Ust Temporal Sklerotomi yoluyla Eviserasyon ameliyatın adının acılmış halidir. Bu cerrahi tamamıyla bir Turk hekiminin keşfidir. Geliştirme aşamalarında konusunda uzman değerli Turk hekimleri de UTSE cerrahisini uygulayarak gelişimine katkıda bulunmuşlardır.
Gormeyen ya da cok az ışık hissi bulunan gozlerdeki estetik gorunumu duzeltmeyi amaclar.Protez goz cerrahisinde yaralanma nedeniyle parcalanmış bir goz, doğuştan kucuk olup gelişmemiş goz ya da ağrılı ve gormeyen glokomlu goz hatta ceşitli ameliyatlar olmuş ve gormeyen, ışığını kaybetmiş gozlere estetik acıdan rehabilitasyon sağlamak temel amactır. Bu amacla protez goz cerrahisi iki aşamada yapılır. Once ameliyat yapılır 1 ay sonra da laboratuar şartlarında protez yapılır. Protez sağlam gozun renginde ve buyukluğundedir.
Bu tur gozlerde protez, gozun onune direkt olarak cerrahisiz de yapılabilir. Fakat bu işlem gozlerde cok kızarıklık ve ağrıya sebep olur. Hastaların buyuk bir kısmı ameliyatsız protez yapıldığında bu protezi kullanamazlar. Cunku goz gormese de hala ağrı ve dokunmaya cok duyarlıdır.
UTSE cerrahisinde goz yapısı bozulmaz. Ameliyat oncesi bozuk goz yapısı nedeniyle ağrısı olan hastalarda dahi ameliyat sonrası 2 gun icinde ağrısı ortadan kalkar.
UTSE cerrahisinin eviserasyon dediğimiz diğer goz boşaltma ya da gozu iptal etme ameliyatlarından farkı nedir?
UTSE cerrahisinde kornea dediğimiz gozun en on saydam tabakası cıkarılmaz. Sadece goz kuresinin ici boşaltılır. Bu nedenle goz hareketleri değişmez . Gozun gorunen dış yapısı bozulmaz. Hastada goz yokluğuna neden olmayarak hastanın psikolojisi bozulmaz. Hastanın ameliyat oncesi goz hareketleri nasılsa ameliyat sonrası da goz hareketleri aynı kalarak goz hareketleri devam eder. Ameliyat sırasında kucuk bir gozu bir miktar buyutmek ya da cok buyuk bir gozu kucultmek mumkundur. UTSE cerrahisinde boşaltılan goz kuresi icine (sklera) implant dediğimiz insan vucuduna uyumlu bir malzeme kullanılır. Bu malzeme yani implant hastanın yaşamı boyunca gozun cokmesini engeller ve goz her zaman hareketli ve diri yapıda kalır.
Klasik eviserasyon yani goz boşaltma cerrahisinde ise kornea cıkarılır. Gozun on tarafında kornea cevresine yakın olarak yapışmış, gozu sağa- sola -yukarı ve aşağı hareket ettiren kaslar kornea cıkarıldığı icin biraz daha ortaya yaklaşırlar ve goz hareketlerinin sinerjisi bozulur. Bu nedenle korneası cıkarılmış Klasik Eviserasyon yontemi ile korneası cıkarılmamış UTSE yontemi arasında gozun doğal hareketleri arasında onemli bir fark bulunur. Protez, goz onune yerleştirildiğinde alttaki gozun % 70 i kadar hareket sağlar. Bu nedenle UTSE yonteminde protez ile gerceğe daha yakın goz hareketleri elde etmek mumkundur. Klasik Eviserasyonda ise zaten hareket azaldığı icin protez takıldığında hareketin UTSE yontemine gore daha az olduğu gozlenir.
UTSE cerrahisinin onemli diğer bir ustunluğu ise acılma ve atılımın klasik eviserasyona gore cok daha az olması ve tekrar ameliyat gerektirmemesidir. Bunun sebebi gozun on tarafında herhangi bir yara ya da cerrahi bolge yoktur. UTSE cerrahisi gozun ust dış tarafından (ust temporal bolge) yapılır. Boylece yara yerine normal kemik dokusu koruma yaparak acılma ve atılmayı engeller.
Protez işlemi UTSE cerrahisinden 1 ay sonra yapılır. Ameliyat sonrası sadece 1 gun goz kapatılır.2. gun goz acılır ve bir daha kapatılmaz. Hastamız isterse bir guneş gozluğu ya da kornea uzerine takılacak olan prostetik bir kontakt lensle 1 ay gecirip sonra protez icin tekrar gelebilir. Klasik eviserasyonda ise protez icin hasta bazen 2-3 ay bekler ve ameliyat sonrası genellikle hekimler gozu uzun sure kapatırlar.
Ozetlersek
1-UTSE cerrahisinde kornea cıkarılmaz.
2-Acılma ve atılma cok nadirdir.
3-Goz hareketleri gerceğe cok yakındır.
4-Protez goz sağlam gozun rengine ve buyukluğune gore yapılır.
5-İyileşme suresi cok kısadır.
Op. Dr. Levent AKCAY
[h=2]İstanbul Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Protez goz ve utse cerrahisi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Protez goz ve utse cerrahisi