Protez (takma) diş nedir? Temizliği ve bakımı nasıl yapılır?Protez (Takma) Diş Nedir?
Ceşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine konan, kişinin ciğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.
Protez Dişlerin Amacı Nedir?
Protez (takma) dişlerin amacı, kişinin kaybettiği ciğneme, estetik ve konuşma gibi fonksiyonlarını yeniden yerine getirmesini sağlamaktır. Boylece, kaybedilen ağız sağlığı yeniden kazandırılmış olduğu gibi, aynı zamanda da, toplum icinde yaşayan birey psikolojik acıdan da desteklenmiş ve yaşam kalitesi yukseltilmiş olur.
Protez Ceşitleri Nelerdir?
Ceşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine konan, kişinin ciğneme, estetik ve konuşma fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasını sağlayan yapay materyallerdir.
Sabit Protezler
Hastanın kendisinin cıkaramadığı, ağızda var olan diş veya dişlerin uzerine yapıştırılan protezlerdir.
Kuron Protezleri (Kaplamalar)
Yeterince diş desteği olmayan buyuk bir dolguyu restore etmek, zayıf dişlerin kırılmasını onlemek veya kırık, şekli bozuk veya rengi değişmiş dişlere yeniden estetik kazandırmak amacıyla, dişlerin uzerine uygulanan kaplamalardır.
Kopru Protezleri
Herhangi bir nedenle kaybedilmiş olan diş veya dişlerin oluşturduğu boşluğun, iki tarafındaki dişlerden destek alınarak yapılan protezlerdir.
İmplantustu Protezler: Hastanın cene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan kuron veya kopru protezleridir.
Hareketli Protezler
Sabit protez uygulanamayacak kadar cok diş eksikliklerinde uygulanan, hastanın kendisinin takıp cıkarabildiği protezlerdir.
Total Protezler (Damak)
Tum dişlerin eksik olduğu durumlarda uygulanan, hastanın cene kemiği ve onu orten yumuşak dokudan destek alan protezlerdir.
Bolumlu (İskelet) Protezler
Ağızdaki dişlerin bir kısmının kaybedildiği durumlarda uygulanan, ağızda hala var olan dişlerden destek alınarak uygulanan protezlerdir. Bu dişlerden destek almak icin ya metal kroşeler (kanca) kullanılır, ya da daha estetik bir goruntu sağlayan hassas bağlantılı (cıtcıtlı) protezler tercih edilir.
Overdenture (İmplantustu Hareketli) Protezler
Cene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardan(implant) destek alınarak yapılan hareketli protezlerdir.
Protez Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Protezlerin gunluk temizlik ve bakımının yapılması, estetik gorunum, dişetlerinin tahriş olmasının onlenmesi ve ağız kokusunun giderilmesi acısından onemlidir.
Sabit protezler: Dişlerimizi gunde en az 2 kez, ozellikle kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan once fırcalamalı, 1 kez de diş ipiyle diş aralarını temizlemeliyiz. Kopru protezlerinin altına sıkışabilecek yemek artıkları, dişeti iltihaplarına ve ağız kokusuna neden olacağından, ozel olarak tasarlanmış olan diş ipleri ile kopru altları temizlenmelidir. Kabuklu fındık, fıstık gibi sert yiyecekleri kaplama dişlerle yemek, kaplamaların kırılmasına neden olabileceği gibi, kullanım suresini de kısaltacaktır.
Yemeklerden sonra protez cıkarılmalı, ağız calkalanıp, protez yıkandıktan sonra geri takılmalıdır. Protez, gunde en az bir kez diş fırcasıyla, diş macunu veya protez bakım urunleri kullanılarak fırcalanmalıdır.

[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]