Genel olarak, kaybedilmiş organ veya dokuların, yapay materyallerle, şekil ve fonksiyon olarak yerine konulması protez olarak tanımlanır. Diş hekimliğinde de, kaybedilen diş ve/veya cevresi dokuların doku dostu materyallerle tamamlanması diş hekimliği protezleri ile olur.
Tek bir diş veya dişlerin, renk, şekil, konum bozuklukları nedeniyle duzeltilmesi gerekli ise kaybedilmiş veya uygun olmayan diş dokusunun yerine konulacak materyal kadar kaldırılarak, ozel yapıştırma malzemeleri ile sabitlenmek uzere hazırlanan protez kron adını alır. Kronlar, kapladıkları alana gore farklı şekil ve isimlerde olurlar. Dişin tum yuzeylerini kaplayan kronlar tam kronlardır. Dişlerin gorunen yuzeylerinin duzeltilmesi gerekiyorsa hic doku kaldırmadan ya da cok az doku kaldırarak yapılan estetik kronlar lamina/ veneer olarak isimlendirilirler.
Yine, arka bolgedeki dişlerin ciğneme yuzeyleri estetik materyallerle duzenlenebilir. Bunlar da inley/onley gibi isimler alır.
Mevcut diş desteği yeterli ise kaybedilen dişler, dişsiz bolgenin onundeki ve arkasındaki dişlerden faydalanılarak doğal dişlere en cok benzeyecek şekilde, sabit protezler ile tamamlanabilir. Bunlar kopru protezi olarak da adlandırılırlar.
Ozellikle on/estetik bolgede, kaybedilen dişler, destek olarak alınacak dişlerde herhangi bir bozukluk yoksa gorunmeyen yuzeyden cok az doku kaldırılarak, adeziv kopruler ile tamamlanabilir.
Dişsiz boşluklarda, mevcut diş desteğinin sabit uygulamalara izin vermediği durumlarda birtakım tutucu ve yapay dişlerden oluşan hareketli bolumlu protezler, dişlerin tamamen kaybedildiği durumlarda da mevcut kemik ve uzerindeki mukozadan destek alan tam protezler kullanılır.
İmplantlar da, kaybedilen doğal dişlerin yerine kemik icine yerleştirilen, sabit protezlerin yapılmasını sağlayan, bazı durumlarda da, hareketli protezlerin tutuculuğunu arttıran uygulamalardır.
İmplantlar, destek sağlayacakları protez turunu belirleyeceği icin iyi bir planlama gerektirirler. Kemik ve mukoza yeterli ise oncelikle sabit protezler tercih edilir. Kaybedilen her diş icin en az bir olmak uzere, yapılacak olan protezi taşıyacak sayıda implant yerleştirilmelidir.
Dişlerin tamamen kaybedildiği durumlarda, sabit uygulamalar icin her cenede 6-8 implant gereklidir. Kemik ve mukoza, sabit protez icin yeterli değil ise, tutuculuğu implantların uzerindeki ozel bağlantılarla sağlanan protezler yapılır. Bunun icin de, bu sayı, en az 2 olmak şartı ile olabildiğince arttırılarak implantlar yerleştirilmelidir.
[h=2]Ankara Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Protetik diş hekimliği
Sağlık0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Protetik diş hekimliği