Prostatit(prostat iltihabı) hakkındaki gercekler1)Prostatit ,uroloji kliniklerine gelen en sık tanılardan biridir. Prostat iltihabı, coğunlukla şupheli cinsel ilişkilerden sonra başlayan idrar yaparken yanma,idrar kanalında sızlama,penis ucunda yanma,apış arasında rahatsızlık ve ağrı hissi, testislerde ağrı, kasıklarda ağrı ,boşalırken veya sonrasında yanma şikayetlerine neden olur.
2)Beraberinde sertleşme ve boşalmada etkili olan pelvik kaslar etkilendiği icin erken boşalma,ereksiyon bozukluğu,gec boşalma, orgazm bozukluğu gibi şikayetler sık olarak gorulur.Prostatit tedavi edilmedikce bu şikayetler devam eder.
3)Prostat iltihabı prostatın idrar kanalına yakın bolgelerini tutmuş ise daha cok işeme şikayetleri oluşur.Bunlar zor işeme, iceride idrar kalma hissi,idrar yapaken yanma,ince idrar yapma gibi şikayetler gorulur.
4)Prostat iltihabı kronikleştiğinde hayat kalitesini olumsuz etkiler,Psikolojik ve sosyal sorunlara yol acar.
5)Prostat iltihabının teşhis ve tedavisinde ne yazık ki A.B.D dahil olmak uzere hekimler yeterli duzeyde tetkik ve tedavi yapmazlar.Coğu zaman bir idrar tahlili ve bir ultrason ile teşhis konmaya calışılmaktadır.Bunlar tabi ki yeterli değildir.Bundan sonra hastaya rastgele kinolon tedavisi başlanmakta ve coğu zaman tedavide yetersiz kalınmaktadır.
6)Doğru tanı icin idrar tahlili ve kulturu,uretral kultur alınarak uretrit ve sistit ekarte edilmelidir.Sonrasında prostat masajı yapılarak alınan suruntuden ve ikl idrar orneğinden gram pozitif ,gram negatif ,mantar,anaerobk bakteriler,protozoonlar bakılmalıdır. Klamidya ,ureoplazma,mikoplazma,trichomonas bakterileri tercihan PCR yontemi ile bakılmalıdır.Hpv ve HSV' nin de bakılması onerilmektedir.
7) İdrar tahlilinde kan gorunen hastalardan uriner sistem ultrason istenmeli ,taş ve olası diğer hastalıklar araştırılmalıdır.
8)Varikoselin neden olduğu ağrı ile prostatit ağrısı karışabilir. Bu hastalık dışlanmalıdır.Yine interstisyel sistit dene hastalıkta mesaneye uyan bolgede idrar varken ağrı vardır.Hasta idrarını yaptıktan sonra ağrısının gectiğini ya da azaldığını soyler.
9)Test sonuclarına prostatit kategorize edilir. mikrop uremesi var ise kronik bakteriyel prostatit,mikrop uremesi yok ise kronik nonbakteriyel prostatittir.Bu da testlerde lokosit cıkıp cıkmamasına bağlı olarak ikiye ayrılır.
10)Prostatit tedavisinde uygun ilacın verilmesi cok onemlidir. Yapılan yanlışlar yanlış ilac secimi,doğru ilac secimi ama yetersiz ilac kullanılması,takip yetersizliği,diyete onem vermemek olarak sıralanır.
11)Prostata ilac enjeksiyonu yeni ve sonuc veren bir yontem olarak karşımıza cıkmaktadır.Prostata ilacların yetersiz oranlarda gecmesi bu tedavi fikrini ortaya cıkarmıştır. 2500 kat daha fazla ilac gecişi ile prostatit tedavisinde kesin sonuclar alınmaktadir.

[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]