-Prostatit nedir ?
Kısaca prostat bezinin bakteri nedenli veya bakteri nedenli olmayan iltihabıdır.
Genellikle genc, ureme cağındaki cinsel olarak aktif erkeklerde gorulur. Ancak ileri yaş grubunda da gorulebilmektedir.
-Prostatitin belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir ?
Prostatitler 4 farklı tabloda gorulebilir.
1-Akut bakteriyel prostatit: Yuksek ateş, uşume, titreme, idrar yaparken ağrı ve yanma, sık ve ani idrar hissi, idrar yaparken kanama ve kanlı meni gorulmesi ile seyreden, prostat bezinin bakteriyel enfeksiyonu olarak bilinir. Oldukca ciddi bir tablodur. İdrar hic yapamama (glob vezikale) ve prostat bezindeki iltihabi durumun kana yayılması (sepsis) gibi durumlara yol acabilir. Yoğun antibiyotik tedavisi ve hatta hastanede yatarak tedavi gerektirebilir.
2-Kronik bakteriyel prostatit: Prostat bezinin 3 aydan daha uzun sure devam eden bakteriyel enfeksiyonu olarak bilinir. Akut prostatit gibi ağır bir tablo değildir. İdrar yaparken yanma, zorlanma, sık idrara cıkma ve genital bolgede (ozellikle makata yakın kısımlarda) ağrı başlıca şikayetlerdir. Uzun surely (4-6 hafta) antibiyotik tedavisi gerektirir.
3-Kronik bakteriyel olmayan prostatit: Prostat bezinin bekteri nedenli olmayan kronik iltihabıdır. Prostatit vakalarının yaklaşık %90 civarını oluşturu. Şikayetler kronik bakteryiel prostatitte gorulenler gibidir ve 3 aydan fazla bir suredir devam etmektedir. Prostat bezinden, meniden veya idrardan alınan orneklerde bakteri tespit edilemez. Bu nedenle tanısı ve tedavisi oldukca zordur.
4-Asemptomatik prostatit: bu grupta herhangi bir şikayet bulunmaz. Yapılan prostat biyopsilerinde veya prostat ameliyatlarında ortaya cıkar ve klinik olarak onemi yoktur.
-Prostatit eşime veya partnerime bulaşır mı ?
Prostatitler cinsel yolla bulaşan bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu nedenle eşinize veya partnerinize bulaşmaz.
-Prostatit ileri donemde kansere veya BPH ya donuşur mu ?
Hayır donuşmez. Bir birlerinden farklı hastalıklardır.
-Prostatit tanısı nasıl konulur? Hangi testler yapılır?
Hastanın yakınmaları detaylı bir şekilde dinlendikten sonra parmakla prostat muayenesi yapılır ve prostat sıvısı ve idrar ornekleri alınıp ceşitli işlemler sonrası tanı konulabilmektedir. Prostat muaynesi akut bakteriyel prostatitlerde yapılmamalıdır.


[h=2]Ankara Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]