Twitter’ın yonetimini ele geciren Elon Musk, işe sosyal medya devinin CEO’sunu ve diğer ust duzey yoneticilerini kovmakla başladı. Ayrıca şirket hisselerinde işlemler de cuma gunu New York Borsası’nda askıya alındı. Twitter, onumuzdeki ayın başlarında borsadan resmi olarak cıkarılacak.
Tesla CEO ’sunun bu hafta Twitter’ı satın almasının bir nedeni de cok fazla seceneğinin kalmamasıydı. Dunyanın en zengin insanı, nisan ayında imzaladığı 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasından geri adım atmak icin aylarca uğraştı. Ancak belirsizlik Twitter’ın işlerini oylesine sekteye uğrattı ki şirket alım yapmaya zorlamak icin Musk’a dava actı. Bir yargıc anlaşmanın tamamlanması ya da Musk’ın muhtemelen kaybedeceği kasım ayındaki duruşmayı işaret ederek cuma gunune kadar sure verdi.
Sermaye ortakları dikkat cekiyor Musk’ın şirketi satın almak uzere yaptığı 44 milyar dolarlık anlaşmayı tamamlamak icin tum finansmanı nasıl sağladığı henuz belli değil. Ancak Tesla CEO’suna taahhutlerin bircoğu ilkbaharda verilmişti.
Aralarında Morgan Stanley ve Bank of America’nın da bulunduğu cok sayıda finans kuruluşu, Musk’a Twitter’ı satın alıp ozelleştirmek icin ihtiyac duyduğu 12.5 milyar doları bu yılın başlarında vermeyi kabul etmişti. Musk ile yapılan guclu sozleşmeler nedeniyle bankalar, bu finansmanı sağlamakla yukumlu olsalar da nisan ayı itibarıyla ekonominin ve borc piyasalarının durumu goz onune alındığında şartlar muhtemelen artık eskisi kadar uygun değil.
Twitter’da hisse sahibi olacak yatırımcıların da milyarlarca dolar yatırması bekleniyordu. Musk’ın ilk sermaye ortakları listesindeki taraflar, Orta Doğu aristokrasisi tarafından yonetilen fonlardan, Oracle’ın kurucu ortağı Larry Ellison gibi Twitter’ın geleceğine ilişkin benzer bakış acılarına sahip milyarderin teknoloji endustrisinden tanıdıklarına kadar uzanıyordu.
Twitter ’ın Musk ’tan sonraki en buyuk hissedarı Suudi prens Milyarder Suudi Prens El-Velid bin Talal, yaptığı acıklamada, kendisinin ve Kingdom Holding Company’nin Twitter ’daki 1.89 milyar dolar değerindeki mevcut hisselerinin, Musk’ın satın aldığı Twitter’a transfer işleminin tamamlandığını ve boylece Musk’tan sonra şirketin en buyuk hissedarı olduklarını soyledi. Bir başka oz sermaye yatırımcısı olan kripto para borsası Binance, 500 milyon dolar yatırım yaptığını doğruladı.
Anlaşma icin ne kadar cok oz sermaye yatırımcısı devreye girerse, Musk’ın kendi başına odemesi gereken tutar da o kadar az olacaktı. Musk’ın servetinin buyuk bir kısmı elektrikli otomobil şirketinin hisselerine bağlı. Musk, nisan ayından bu yana, muhtemelen kendi payını odemek icin 15 milyar dolardan fazla Tesla hissesi sattı.