El Salvador ve İsvicre’nin Lugano şehri, kendi bolgelerinin yanı sıra komşu ulke ve eyaletlerde de Bitcoin kullanımını arttırmayı amaclayan bir mutabakat zaptı imzaladı. Duyuru, Tether’in İsvicre’nin Lugano kentinde duzenlenen Plan B forumunun ilk gununde yapıldı.
Bir yıldan uzun bir sure once El Salvador, Bitcoin’i resmi para olarak kabul eden ilk ulke olmuştu. Lugano’nun İsvicre’de boyle bir gucu yok ancak yaklaşık yedi ay once 70 bin nufuslu bu şehirde Tether ’in ortak girişimiyle Bitcoin’i benimsetmek icin bir “Plan B” programı başlatılmıştı. Teknoloji şirketi Polygon, Tether icin onemli bir altyapı ortağı olarak programa katılmıştı.
Cuma gunu Lugano’da duzenlenen Plan B Forumu’na katılan El Salvador’un ABD Buyukelcisi Milena Mayorga, ulkesinin Lugano’da bir “Bitcoin ofisi” actığını duyurdu. Bu ofiste, Lunago ’da, İtalya’da ve ceşitli Avrupa ulkelerinde Bitcoin propagandası yapacak yeni bir “fahri konsolosun” gorev yapacağı bildirildi.
Bu anlaşma ile El Salvador ve Lugano’nun araştırma ve eğitim alanındaki iş birliğinin ilerletilmesi, kendi bolgelerinde Bitcoin ile diğer kripto para birimlerinin kullanımının artırılma cabalarının desteklenmesi, iki ulke arasında oğrenci ve yetenek değişiminin teşvik edilmesi bekleniyor.
“Bitcoin hayallerine doğru buyuk adım” Tether CTO’su Paolo Ardoino yaptığı acıklamada, “Bu heyecan verici haber icin hem Lugano şehrini hem de El Salvador’u tebrik etmek istiyoruz. Bugun, Lugano ve El Salvador’un ekonomik kapsayıcılık ve finansal ozgurluk icin resmi bir ortaklığa girmesiyle finansal demokratikleşme hayali gerceğe doğru buyuk bir adım attı. Tether olarak elimizden geldiğince yardım etmeye hazırız.” diye konuştu.
Lugano Belediye Başkanı Michele Foletti de konuya ilişkin “Lugano bir yenilikler ve fırsatlar şehridir. Buyuk El Salvador ulkesiyle ortaklığımıza ilişkin bugunku tarihi duyuru, finansal ozgurluğe ve kripto para biriminin gucune inananlar icin harika bir haberdir.” acıklamasını yaptı. Foletti, bu ortak girişimin hem Lugano ’ya hem de El Salvador vatandaşlarına fayda sağlayacağını belirtti.
Bu yılın nisan ayında Tether, El Salvador ile cete şiddetinden etkilenen Salvadorlu ailelere yardım etmeye yonelik bir yardım fonu duyurmuştu. Tether, El Salvador’daki insanların kripto para birimine erişimini sağlamak icin, ulkenin yaklaşmakta olan ‘Adopting Bitcoin ’ konferansını desteklemek de dahil olmak uzere bir dizi girişime sponsor olmuştu. Bu arada, Bitcoin’in yasal odeme aracı olarak kabul edilmesinden bu yana, El Salvador’un turizminde yuzde 30’luk bir artış goruldu.