Prostat kanseri erkeklerde Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’inde en sık Turkiye’de 2. sıklıkta gorulen kanserdir. Bu kadar sık gorulmesine karşın patolojik tipine gore değişmekle birlikte yavaş seyirlidir ve uzun yıllar yaşama şansı verebilir. Teşhisi aile hikayesi olanlarda 40 yaş ustu olmayanlarda 50 yaş ustu kanser taraması sırasında konulmaktadır. Birinci derece akrabasında prostat kanseri olanlar erken tanı acısından mutlaka taramadan gecirilmelidir. Prostat kanseri teşhisi icin başlangıcta kanda prostat spesifik antijen (PSA) testi, parmakla rektal muayene yapılır. PSA yuksek muayenede şupheli bir durum var ise, ya da psa normal olsa bile muayenede şuphe var ise prostattan bopsi ile parca alınarak patolojik incelemeye gonderilir. Muayene normal psa yuksek olsa bile prostattan parca alınması gerekir.
Prostat Biyopsi
Prostat biyopsi işlemi normalde ultrason ile rektal yoldan prostatın 12 yerinden rastgele iğne ile yapılır. İki biyopsi alanında kanserojen doku var ise iğnenin rastlamam şansı vardır. Normal biyopsilerin onemli bir kısmı bu nedenle negatif gelmektedir. Bu durumlarda magnetik resonans goruntuleme (MRI) devreye girmektedir. Gunumuzde 3 tesla MRI cihazları ile prostat taraması yapılmakta (multiparametrik prostat MRI) kanser olması muhtemel alanlar tespit edilmektedir. Daha sonra ozel ultrason cihazlarıyla bu MRI goruntuleri ile ultrason goruntuleri birleştirilmekte ve sadece şupheli alanlardan biyopsi alınabilmektedir. İşte biz bu işleme “prostat fuzyon biyopsi” diyoruz.
Perineal Prostat Fuzyon Biyopsi
Prostat fuzyon biyopsi normalde rektal yoldan yapılmakta ve rektumdaki kirli ortam prostatı iltihaplandırmakta ve hastaların yaklaşık %3-10’u ciddi prostatit ve sepsis riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum hayatı ciddi derecede tehdit edebilmekte hatta bazen olumle sonuclanabilmektedir. Bu riski en duşuk seviyeye duşurmek hatta ortadan kaldırmak icin biz bu işlemi torba ile anus arasından rektuma hic girmeden yani perineal yolla gercekleştirmekteyiz. Bunun icin bu bolgeye fuzyon biyopside bize kılavuz olacak bir aparat yerleştiriyor ve biyopsileri buradan şupheli alanları hedef alarak gercekleştiriyoruz. Butun bu işleme ise” Perineal prostat fuzyon biyopsi” demekteyiz.
Sonuc
Sonuc olarak Perineal prostat fuzyon biyopsi tolabilitesi kolay, infeksiyon riski en az ve prostatın tum odaklarından parca alabildiğimiz bir yontemdir. Bu nedenle prostat kanseri kesin teşhisini koymak icin bu yontemi onermekteyiz.

[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]