Doğanın kanunu olarak nasıl saclar beyazlar ve dokulur veya nasıl yakın gozluğu kullanılması gerekirse prostat bezi de erkeklerde yaş ile beraber buyur. Bu buyumenin durdurulması mumkun değildir. Ancak her buyume beylerde şikayete yol acmayabilir ve herhangi bir tedavi gerektirmez.
Prostat buyumesinin tedavisi aşağıdaki durumlarda gereklidir: Eğer işeme hızı azalmış ise işemek icin tuvalette cok bekliyor iseniz eğer, idrarınız işeme sonrasında hala bitmemiş hissi veriyor ise eğer idrar aniden sıkıştırıyor ve bazen kacırma kazaları oluyor ise gece uykudan idrar icin kalkmak rahatsız edici oldu ise, prostat buyumesi tedavisi hemen her zaman oncelikle ilaclar ile yapılır.
Prostatı acıcı ve ufaltıcı bazı ilac tedavileri mevcuttur ama en sık yan etkileri tansiyon duşurmeleri, cinsel performans duşurmeleri veya meni miktarında ki azalmaya neden olmalarıdır.
Diğer bir sıkıntı da bu ilacların duzenli şekilde hayatın sonuna kadar alınmalarının gerekliliğidir. Prostat buyumesi icin operasyonuna şu durumlarda gerek vardır: Eğer işemeniz durdu ve tıkandı iseniz ilac tedavisi artık yetersiz ise, idrar yolu enfeksiyonu oluyor ise mesanede taş oluşmuş ise, idrarda kan geliyor ise artık ilac kullanmaktan bıktı iseniz, prostat buyumesi ameliyatında prostatın hepsi alınmaz ve sadece idrar yolunu tıkayan kısmı kazınarak alınır.
Kapalı prostat ameliyatlarında bu kazıma elektrik (TUR) veya lazer (greenlight – yeşil ışık, redlight – kırmızı ışık) ile yapılır. Cok buyuk olan prostatlarda yapılan acık operasyonlarda ise bu tıkayan kısım parmak ile veya makas ile kesilerek cıkartılır. Bilinmesi gereken şey bu operasyonlar sonunda prostatın bir kısmının geride bırakıldığı ve buradan prostat kanserinin gelişme riskinin hala olduğudur. Prostat buyumesi ameliyatı olan her beyin mutlaka yıllık prostat kanseri taraması testinden gecmesi gereklidir.

[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]