Sadece erkeklerde bulunan prostat, mesanenin (idrar kesesinin) hemen altında yer alır. Doğum sırasında bezelye buyukluğunde iken 20 yaşında erişkin boyutuna ulaşır. 40 yaşından sonra tekrar buyumeye başlar.Temel gorevi spermlerin taşınmasından sorumlu olan sıvıları uretmektir. Prostatı ortası delik bir mandalinaya benzetebiliriz.Bu delik kısımdan idrar yolu gecer.
Prostat bezinde 3 tip hastalık gorulebilir.
Prostat iltihabı ( prostatit):25-45 yaş arasında sık gorulur.Tanısı kolay olmakla birlikte ozellikle bakteriyel olmayan formunda tedavisi zor ve uzundur.
İyi huylu buyume: 40 yaşından sonra sık gorulur.Prostatın buyumesi sonucu icinden gecen idrar yolunu daraltarak şikayetlere yol acar.İlaclar yada ameliyat ile tedavi edilebilir.
Prostat kanseri: 50 yaşından sonra sık gorulur.Erkeklerde en sık gorulen kanserdir.Prostat dokuların anormal ve kontrolsuz buyumesi ile oluşur.İyi huylu buyumenin aksine prostat bezinin ic kısmından değil dış kısmından gelişir.Bu nedenle erken evrelerde belirti vermeyebilir.Bu nedenle 40 yaşını gecmiş tum hastalar prostat kanserinin olup olmadığını tahmin etmede yardımcı olan 'PSA'( prostata ozgu antijen) olarak bilinen kan tetkikini her yıl duzenli olarak yaptırmalıdır.Amac kanserin tanısını erken koymaktır.
Merak Edilenler
Prostat kanserinde; PSA testi kanseri erken yakalama ve tedavi etmede altın değerindedir.PSA genellikle 4 ng/ml nin uzerine cıkar. İdeal olan PSA 4-10 ng/ml arasındayken kanserden şuphenelenip prostat biyopsisi yapmaktır.
NEZAMAN PSA BAKTIRMAYA BAŞLAMAK GEREKİR?
40 yaşından sonra duzenli yılda bir kez yapılması gerekir. PSA değerininin sadece 4 ng/ml altında olması yeterli değildir.Yıllık artışları 0.75 ng/ml uzerinde olması halinde kanserden şuphelenebiliriz.
Yaşa Bağlı ; Yaş artıkca PSA değerinde artma olur.75 yaşına kadar PSA normal ise bu yaştan sonra bakılmasına gerek yoktur.
Prostat Kanseri Testi
LAZER PROSTAT AMELİYATI
Tanımı: İyi huylu prostat buyumesinde idrar yollarından girerek prostatın buharlaştırılarak kucultulmesi işlemidir. Bugun dunyada prostat buyumesinin cerrahi tedavisinde en cok kullanılan operasyon turudur.
Anestezi şekli: Maske anestezi veya spinal (belden uyuşturma) anestezi uygulanır.
Operasyon yeri: Penis ucunundan kamera ile girilerek
Operasyon suresi: 30 dak.- 2 saat
İyileşme donemi: 1 hafta- 1ay
Hastenede kalış suresi: 1 gun
Lazer tedavisinin avantajları nelerdir?
Minimal kan kaybı
Yaşlı, kan sulandırıcı alan hastalarda rahatlıkla uygulanabilir
İşlem gunubirlik cerrahi şeklinde uygulanabilir
İşlem sonrası 1. Gunde sondanın alınması
Ameliyat sonrası takılan sonda ne kadar kalır?
Ortalama 1-3 gun sonda kalır.Hastaların buyuk bir kısmında sonda ertesi gun alınır.
Lazer ameliyatı sonrasında idrar kacırma ve sertleşme problemi olur mu?
Uygun yapılan lazer ameliyatında her iki sorunda olmaz.
Ameliyat sonrası tam iyileşme ne zaman olur?
Yaklaşık 1. Ayın sonunda hasta rahat idrarını yapmaya başlar. Bazen bu sure daha kısa yada daha uzun olur.
Lazer ameliyatı niye pahalıdır?
Lazer sırasında kullanılan lazer enerjisini prostata aktaran prob tek kullanımlık ve pahalı olmasından kaynaklanır.
Lazer prostat sırasında anestezi nasıl uygulanır?
Ameliyat icin genel anestezi yapılmaz.Genelikle bolgesel anestezi tercih edilir (Halk arasında belden uyuşturmada olarak bilinir).
Prostat Şikayetleri
Prostat Tanısı
PROSTAT ŞİKAYETLERİ
idrar yapmaya başlamada zorluk, idrar akımının hızında azalma, catallanma , sık idrar gitme , işedikten sonra damla damla idrarın gelmesi ,ani işeme hissi, idrar yaparken yanma , idrardan kan gelmesi , testislerde ağrı , sırt bolgesinde ağrı.
PROSTAT HASTALIKLARI TANI YONTEMİ
Rektal parmakla muayene; En basir ve temel testir.
IPSS (uluslar arası prostat semptom skoru) formu doldurulması ; Hastanın şikayetlerini değerlendiren test.En onemli tanı araclarından biridir.Tedaviye yon verir.
İdrar akım testi (uroflow); İdrarın bir makineye yapılması sonucunda elde edile testir.İdrar miktarı , idrar akım hızı ve ortalama akım hızı hakkında bilgi verir.
İdrar tahlili ;İdrarda kan ve iltihab araştırmak icin yapılır.
PSA (prostat spesifik antijen) ;Prostat kanseri tarama testidir. Prostat hastalıklarını birbirinden ayırmada temel testtir.
İdrar yolları ultrasonu mutlaka yapılmalıdır.
İdrar yolları Ultrasonu; Prostat buyukluğunu saptamak icin kullanılır.
[h=2]Bursa Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Prostat genel bilgiler
Sağlık0 Mesaj
●17 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Prostat genel bilgiler