Prostat tum erkeklerde idrar kesesinin cıkışında bulunan bir salgı bezidir. İdrar kesesinin altında idrar yolunu sarar. Meniyi oluşturan sıvının bir bolumunu prostat uretir. Genel olarak 45 yaşından sonra buyumeye ve 50 yaşından sonra yakınmalara neden olmaktadır. Prostatın uc ceşit hastalığı vardır; prostatit dediğimiz iltihabi durum, prostat kanseri ve BPH dediğimiz iyi huylu prostat buyumesi.
Prostatın ic kısmında idrar akışını kısıtlayan buyume bazı yakınmalara neden olmaktadır. idrar yapmada gucluk, idrar tazyikinde azalma, idrar yaptıktan sonra tekrar idrar yapma isteği, catallı ve kesik kesik idrar yapma, gece sık idrara gitme, hatta kacırma yakınmaları olabilmekte. Hastalarımız genellikle ‘idrarımın tazyiki cok duşuk, idrarımın sonu gelmiyor, duraksama oluyor, ıkınıyorum, kesik kesik geliyor, idrarımı yaptıktan sonra tam rahatlama olmuyor, tekrar tekrar gidiyorum’ şeklinde kendilerini ifade ediyorlar.
İyi huylu prostat buyumesinde hayat kalitesini bozan şidddetli işeme yakınmaları, işeme sonrası idrar torbasında aşırı idrar kalması, bobrek fonksiyonlarında olumsuz etkilenme, mesanede taş oluşması, idrarda prostat buyumesine bağlı kanama atakları, sonda takılması gerektiren hic idrar yapamama durumları ameliyat gerektirmektedir. İlacla tedaviden yanıt alamayan ve aktif tedavi isteyen hastalarımız da ameliyat olmaktadır. Hafif-Orta yakınması olan iyi huylu prostat buyumesi olan bazı hastalarımız prostat ilacı kullanmaktadır. Bir grup prostat ilacı prostatı gevşetip işemede rahatlama sağlamaktadır. İlacı bırakınca durumun eskisi gibi olabileceği de akılda bulundurulmalıdır. Kesin kalıcı cozum cerrahi mudehaledir. Tedavisi gecikmiş prostat buyumesi, idrar kesesine ve bobreğe zarar verebilmektedir. Once idrar torbasının yapısı bozulmakta takiben bobrekler etkilenebilmektedir. Tedavisini ihmal etmiş hastalarda gecici veya kalıcı bobrek yetmezliği gelişebilmektedir. Cok gecikmiş hastalar ameliyat olsalar bile tam şifaya kavuşmaları zor olabilir.
Gunumuzde iyi huylu prostat buyumesinin cerrahi tedavisinde %90-95 oranında kapalı ameliyat tercih edilmektedir. Acık prostat ameliyatı ozel durumlar olmadıkca gunumuzde pek uygulanmamaktadır. Kapalı ameliyatlar icinde TUR dediğimiz ameliyat altın standart olma ozelliğini korumaktadır. Kullanılan enerjiye gore Klasik ve Plazmakinetik TUR diye ikiye ayırabiliriz. Ozellikle de PLAZMAKİNETİK TUR prostat ameliyatı popularite kazanmıştır. TUR ameliyatında ozel ışıklı cihaz ile hastanın idrar yaptığı kanaldan girilerek prostatın buyuyen kısmı kucuk parcalar halinde kesilir, ozel aletlerle yıkama ile dış ortama alınır. Cıkarılan parcalar patolojik incelemeye (tahlil) gonderilir. Sonda takılır ve genelde bir-iki gun hastanede yatış yapılır.
PLAZMAKİNETİK TUR yonteminin, klasik TUR yontemine gore avantajları vardır. Kullanılan enerji bipolar olduğu icin kalp pili olan hastalarda dahi tercih edilebilmektedir.
Ameliyat sırasında prostatın daha hızlı ve guvenli bir şekilde kesilmesini sağladığı icin ameliyat suresi daha kısadır. Bu da daha az kanama ve daha az hastanede kalış suresi anlamına gelmektedir.
Klasik yontemle uygulanan TUR ameliyatlarında goruntu sağlamak icin kullanılan sıvının vucuda gecmesine bağlı %1-2 ihtimalle TUR sendromu dediğimiz ve su zehirlenmesi diye tarif edebileceğimiz tablo gelişebilmektedir. Plazmakinetik yontemde goruntu sağlamak icin kullanılan sıvı serum fizyolojiktir. Dolayısıyla bu sıvı vucuda gecse dahi bu duruma neden olmaz.
PLAZMAKİNETİK TUR yontemi, klasik TUR’a gore avantajlarının yanında, lazere gore de prostatın patolojik tanı icin tahlile gonderilmesi avantajına sahiptir.
Kapalı prostat ameliyatlarının hepsinde başarı sağlanabilmektedir. Bununla birlikte PLAZMAKİNETİK TUR yontemi, bahsettiğimiz avantajları bunyesinde toplamış, gunumuzde tercih edilen, populer bir kapalı prostat ameliyatı yontemidir.
[h=2]Samsun Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Prostat cerrahisinde plazmakinetik tur yontemi
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Prostat cerrahisinde plazmakinetik tur yontemi