ON BİLGİ
Prostat, tum memeli canlılarda mevcuttur. Elbette anatomik, biyokimyasal ve patolojik olarak farklılıklar gostermektedir. Prostattaki uyku halinde bulunan kok hucreler nadiren bolunurler, ancak bolunduklerinde İyi huylu prostat buyumesi (BPH) verilen prostat buyumesi hastalığına sebep olur.


Yaşlanma surecinde belirlenemeyen defektlerden dolayı hucre olumunde azalma meydana gelir. İyi huylu prostat buyumesi halk sağlığı acısından giderek artan bir oneme sahiptir. 60 yaş uzeri erkeklerde yaklaşık %30 oranında şikayet oluşturan hastalık bulunduğu bilinmektedir. BPH ve prostat kanseri aynı organda, aynı yaş grubunda, aynı cinste gorulen ve olası birlikteliğinden bahsedilen iki farklı hastalıktır. Her ne kadar ortak noktaları bulunsa da bugun icin BPH ve prostat kanseri arasında nedensel bir ilişkinin olmadığını bilmekte yarar vardır. İyi huylu prostat buyumesi hastaların yaşam kalitesini olumsuz yonde etkilemektedir. Bu hastalarımızda tedavinin amacı yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir


TANI

Hastalar doktora en sık idrar akım hızlarında azalma, sık idrara cıkma ve idrar yaparken zorlanma nedeniyle başvurmaktadırlar. Hekim hastanın şikayeti ayrıntılı bir şekilde sorgular. Ardından tanı koymak icin fizik muayeneye gecer.


Prostatın buyukluğu, şekli, kıvamı, simetrisi ve kitle (nodul) varlığı değerlendirilir.


Temel tanı işlemleriProstat buyumesi tanısı icin oncelikle makattan parmakla muayene yapılır. Ardından diğer işlemlere gecer. Prostata spesifik antijen (PSA) ve bobrek fonksiyonlarını da iceren rutin biyokimyasal değerlendirme yapılır. Uluslararası prostat semptom skoru adlı anket formu ve Uroflowmetri adlı işeme akım hızını olcen test ile işeme değerlendirilir. Prostatın buyukluğu ultrasonografi ile saptanabilir.
Ayrıca bobreklerde değerlendirilir.


TEDAVİ

Uluslararası Prostat Semptom Skoru anket verilerine gore hastaların sınıflandırılması ve tedavi planlaması klinik uygulamalarda esas teşkil etmektedir. BPH tedavisinde ilacla tedavi, endoskopik cerrahi ve acık teknikler kullanılmakta, gelişen teknoloji nedeniyle gunumuzde acık cerrahi teknik daha az tercih edilmektedir. Tedaviyi hastanın klinik durumu ve prostatın boyutu belirler. Her hastanın ilacla tedavi edilemeyeceğinin bilinmesi gerekmektedir. Bunların dışında medikal tedaviden fayda gormeyen veya uzun sure ilac kullanmak istemeyen hastalar da cerrahi tedavi adayıdır.


Medikal tedavi
BPH tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaclardır. Hastaların idrar akım hızlarında artışa neden olmaktadır. Ortostatik hipotansiyon, yorgunluk hissi, baş ağrısı, asteni, nazal konjesyon ve retrograd ejekulasyona neden olabilirler. 5 alfa-reduktaz inhibitorlerinin prostat boyutunda %20-30 oranında kuculme, idrar akım hızında orta derecede duzelme sağladığı bilinmektedir. Ayrıca cerrahi riskini azalttığı saptanmıştır. Her iki ilac gurubunun kombinasyonu ile tedavi guncel tedaviyi oluşturmaktadır.


Cerrahi tedavi
İdrar yolundan endoskopik olarak girilip prostatın elektrokoterler yardımıyla cıkartılması yani transuretral elektrorezeksiyon (TURP: kapalı ameliyat) veya acık cerrahi yontem, BPH’nin cerrahi tedavisinde altın standart olarak kabul edilen yontemdir. Teknolojik gelişmelerle TURP’a alternatif pek cok yontemle ilgili calışmalar yapılmıştır.Değişik enerji kaynaklarının kullanıldığı alternatif yontemler geliştirilmişti. Lazer enerjisi ile prostat cerrahis iyihuylu prostat buyumesinde bir suredir değişik bicimlerde denenmiş, iyi secilmiş hastalarda (kanama riskli hastalar, buyuk prostatlılar) yeri olabileceği kabul edilmiş, hicbir şekilde altın standart olmadığı belirlenmiş bir yontemdir. Greenlight (yeşil ışık) lazer ile evaporizasyon (buharlaştırma) henuz cok kısa bir gecmişe sahip, literaturde cok kısıtlı sayıda ve kısa donem sonucları bildirilmiş, uzun donem başarısı belirsiz bir yontemdir.

[h=2]İstanbul Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]