Prostat nedir ve ne işe yarar?
Prostat idrar yollarının son kısmına yakın bolumde “uretra” adı verilen dış idrar kanalı ve mesane arasına yerleşmiş, kestane şekli ve buyukluğunde bir organdır. Meni sıvısının iceriğinde bulunan, spermleri besleyen ve onları kadın ureme sistemi icerisine ilerlerken koruyan ozel bir sıvı salgılar.
Prostat kanseri nedir?
Prostat, salgı hucreleri ve bu hucreleri cevreleyen destek dokusundan meydana gelir. Prostat kanseri salgı yapan bu hucrelerden koken alır.
Ereklerde gorulen en yaygın kanserlerden biridir ve kansere bağlı olumlerde ise ikinci sırada yer alır. Buyumesi genellikle yavaştır. Erken evrelerde şikayetlere neden olmaz ve bulgu vermeyebilir.
Prostat biyopsisi nedir?
Prostat biyopsisi prostat bezinden ozel yontemler ile doku orneği alınmasıdır.
Neden yapılır?
PSA (Prostat Spesifik Antijen) yuksekliği ya da makattan parmakla muayene sonucunda prostat kanserinden şuphelenildiği durumlarda yapılır.
Bu sebepler ile daha onceden prostat biyopsisi uygulanan ve kanser saptanmayan hastalara PSA yuksekliğinin deva etmesi durumunda ya da daha once alınan doku orneklerinde normal dışı bulgular saptanması durumunda da yapılabilir.
Yapılmaz ise ne olur?
Eğer PSA yuksekliği ve makattan parmakla muayenede tespit edilen bulgular prostat kanserinden kaynaklanıyor ise tanı koyulamaz ve kanserin erken tanı ve tedavi şansı kacırılır.
İşlem oncesinde nelere dikkat edilmelidir?
Oncelikle enfeksiyon olmadığından emin olunması gerekir. Bu nedenle işlem oncesi idrar analizi yapılmalıdır. Kanama riskini arttıran kan inceltici ilacların işlemden 5-7 gun oncesinde kullanımına ara verilmesi gerekir. İşlem oncesi uygulanması gerek ozel bir diyet yoktur. İşleme ac gelinmemesi, sabah hafif bir kahvaltı yapılması onerilir. Biyopsi oncesi uygun barsak temizliğinin sağlanması icin lavman kullanılmalıdır. Enfeksiyon gelişmesini onlemek amacıyla işlemden 1 saat once antibiyotik başlanması ve birkac gun devam edilmesi gerekir.
Nasıl yapılır?
İşlem uroloji uzmanı tarafından gercekleştirilir, 15-20 dakika gibi kısa bir surede tamamlanır. Makattan iceri yerleştirilen ince bir ultrason ucu kılavuzluğunda ilerletilen ozel bir iğne ile şupheli prostat dokusundan cok sayıda kucuk ornek alınır.
• Hastadan yan yatması ve dizlerini goğsune kadar cekmesi istenir
• Makat bolgesine uyuşturucu uygulanır
• İnce bir ultrason ucu kayganlaştırıcı jel uygulanarak makatta iceri ilerletilir
• Prostat cevresine uyuşturucu uygulanır
• Ultrason icerisinden ilerletilen ozel bir iğne yardımıyla ornekler alınır
• Alınan doku ornekleri incelenmesi icin laboratuvara gonderilir
İşlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
İşlem sonrası normal gunluk yaşama ve beslenme duzenine donulebilir. İşlem oncesi başlanan antibiyotik tedavisine birkac gun daha devam edilmelidir. Makat bolgesinde rahatsızlık hissi birkac gun devam edebilir. İşlem sonrası ortaya cıkan pek cok sıkıntılı durum genellikle hafiftir ve birkac gun icerisinde kendiliğinden duzelir.
• Makattan kanama olabilir ya da dışkıda kan gorulebilir. Genellikle 3-5 gun icinde kendiliğinden duzelir.
• İdrarda kan gorulebilir. Genellikle 3-5 gun icerisinde kendiliğinde duzelir.
• Menide kan gorulebilir. Menide kırmızı ya da pas rengi gorunum ile karakterizedir. Kalıcı bir soruna neden olmaz. Kadın partner icin risk teşkil etmez. Genellikle 2-3 ay icerisinde kendiliğinden duzelir.
• İdrar yapma gucluğu olabilir. Birkac gun icerisinde kendiliğinden duzelir.
• İdrar yollarında ya da prostat bezine enfeksiyon gelişebilir. Oldukca nadir gorulur. Uygun antibiyotik tedavisi ile duzelir.
Aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır!
• Ateş yuksekliği, halsizlik, uşume titreme.
• Uzun suren ve şiddetli kanama.
• Uzamış idrar yapma gucluğu.
• Giderek kotuleşen ağrı.
[h=2]Antalya Urolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Prostat biyopsisi
Sağlık0 Mesaj
●25 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Prostat biyopsisi