Oncelikle herkese merhaba.

10 yaşımdan beri İngilizce ile ilgileniyorum ve şu an bir universitenin hazırlık bolumunde oğretim gorevlisi olarak calışıyorum. Bildiğiniz gibi İngilizce oğrenmek toplumumuzun sorunlarından biri. Bu soruna cozum uretmek amacı ile cok kapsamlı bir İngilizce eğitim kanalı acmak istiyorum YouTube'da. Her ne kadar bilgisayar ve internet ile ilgili bilgi ve tecrube sahibi olsam da her şeyi bilmem mumkun değil tahmin edebileceğiniz gibi.

Bu nedenle teknik ve diğer konularda bilgi ve tecrubelerine ihtiyacım var. Sizin yapacağınız en ufak bir yardım, belki de ileride sizin ya da bir yakınınızın İngilizce oğrenmesine yardımcı olacak. Aynı zamanda İngilizce oğrenmeye ihtiyacı olan diğer tum insanlara fayda sağlamış olacaksınız. Daha rahat geri donuş olabilmesi icin başlıklar halinde sorulara bakalım.

ekipman

En temel ihtiyacım tahmin edebileceğiniz gibi kamera ve mikrofon. En az 1080P video cekebileceğim uygun bir kameraya ihtiyacım var. Her şey yolunda giderse ileride daha iyi bir kameraya gecebilirim fakat goruntu kalitesi acısından 1080P altına inmek istemiyorum. Gunumuzdeki YouTube videoları neredeyse bir standarda ulaştı ve artık izleyen herkes belli bir kalite bekliyor. Canlı yayınlar icin orta halli bir kamera da duşunuyorum.

Bir diğer konu ise mikrofon. Dersler aynı zamanda işitsel olacağı icin ses kalitesi oldukca onemli bir rol oynuyor. Eğer sesimi dinleyene iyi aktaramazsam bir anlamı kalmaz. Bu nedenle dinleyenleri kalite konusunda rahatsız etmeyecek bir mikrofona ihtiyacım var.

Bu konuda ekipman onerileri bekliyorum.

Ryzen 5 3600, RTX 2060,16 GB 3200MHz işlemcili bir bilgisayarım var. Video duzenleme konusunda yeteceğini duşunuyorum.

web sitesi

Her ne kadar YouTube icinde playlist sistemi olsa da internet kullanımında tecrubeli olmayanlar icin dersleri takip etmek onlar icin kolay olmayabilir. Bu nedenle basit tasarımlı, konuları kolayca bulup takip edebilecekleri bir web sitesi kurmak istiyorum. Fakat videoları web sitesine gomulu olarak koymak istemiyorum. Eğer videolar gomulu olursa videoların beğeni ve yorum alması duşebilir, bu da kanalın buyumesini engelleyebilir diye duşunuyorum. Derslerin uzerine tıklanıp yeni sekmede YouTube'da acılırsa daha iyi olur gibi geliyor bana.

derslerin anlatım bicimi

Onemli konulardan birisi de anlatım bici mi? İlk aklıma gelen fikir şu: Cizim tabletimi kullanarak tahta rahatlığında ekran kaydı ile anlatmak. Bunun icin de şoyle bir programa ihtiyacım var. Tam ekranda calışacak, arka planı beyaz olan, mouse ile tıkladığım noktada yazı yazabileceğim, grafik tabletin kalemi ile de istediğim şekilde cizim yapabileceğim (kelimelerin altını cizme, ok cıkarma vb. ) Bir programa ya da bu fikre yakın bir cozum onerinize ihtiyacım var. Videonun sol ya da sağ altına da anlatım yaparken videomu koyarım.

ders anlatırkenki tavır ve tutumlar

Bu konuyu oğrencilerime danıştığımda farklı farklı geri donuşler aldığımdan dolayı sizin de goruşunuzu almak istedim. Ozer kiraz ve fercan kasap (fk language) uzerinden ornek vermek gerekirse şoyle bir durum ortaya cıkıyor. Ozer hocanın donanım ve bilgi acısından daha iyi olduğu fakat anlatım yaparken biraz sonuk, durgun ya da fercan kasap kadar samimi gelmediğini soylediler. Fercan kasap'ın da daha sami mi, daha komik olduğunu fakat derslerinin biraz dağınık ve duzensiz gittiğinden şikayet ettiler. Her iki hocanın da sanki kitlesi farklı gibi gorunuyor. Benim hitap etmek ve yardımcı olmak istediğim kitle cok geniş. Yaşı kucuk olanlar, oğrenciler, calışanlar, ev hanımları, yetişkinler vs. hemen hemen her kitlenin faydalanması icin orta yolu bulmam gerek.

Argo kelimeler genclerin hoşuna gitse de kucuk cocuklar ve yetişkinler icin bu durum iyi olmaz diye duşunuyorum. Bu nedenle argo kullanmayacağım. Bir diğer konu da ders anlatırkenki espri ve araya sıkıştırılan komik film sahneleri, kesitleri vb. bazıları bu konuda dikkat dağıtabilir derken bazıları da hoşlarına gittiğini soyluyor. Karar veremedim hala.

video uzunlukları

Karar aşamasında zorlandığım konulardan bir diğeri de video uzunlukları. Videolar kac dakika olsun diye sorduğumda her kafadan bir ses cıkıyor. Kanalın amacı mumkun olduğunca basit, anlaşılabilir ve kafada cok az soru bırakacak şekilde İngilizce oğretmek olduğu icin videolar detaylı ve bol ornekli olacak diye tahmin ediyorum. Bu da sureyi biraz uzatıyor. Kimi 10-15 dakikanın ideal olduğunu, kimi kısa, kimi de uzun olmasını istedi. Bir oğrencim de orneğin 30 dakikalık bir video denk gelirse muhtemelen izlemeyeceğini fakat o 30 dakikalık video 10 dakikalık 3 farklı video olursa izleyeceğini soyledi ama bundan pek bir anlam cıkaramadım. 30 dakikalık tek bir video izlemek ile 10 dakikalık 3 videoyu izlemek arasında ne gibi bir fark var cozemedim doğrusu.

kanalın genel duzeni ve icerikler

Oncelikle ilk video kanalı ve kendimi tanıtma. Sonrasında gramer, dinleme, konuşma, yazma, okuma ve kelime oğrenme uzerine 6 ayrı acıklama ve giriş videosu. Daha sonra ise her bolumun sıra ile kendi videosu. Gramer #1-#2-3, dinleme 1#-2#-3# gibi. Bunların yanı sıra kendi cabası ile İngilizce oğrenmiş birinin, yani benim, İngilizce oğrenmeye başladıktan bugune kadar İngilizce'yi nasıl oğrendiğimi ve nasıl bir yol izlediğimi gormeleri ve fikir oluşturmaları icin. Bir nevi oğrenme surecimin vlog'u gibi. Ayrıca haftalık canlı yayın yapmayı da duşunuyorum.

Discord sunucusu

Konuşma pratiği ve takipciler icin bir platform oluşturma amacıyla Discord sunucusu da acmayı duşunuyorum. Bildiğiniz gibi Discord sunucularında bircok troll ya da ortamı sabote etmek isteyen kişiler olabiliyor. Bunu onune gecmek icin de sunucuya katılmak isteyenleri her ne kadar uğraştırıcı ve zaman alıcı olsa da tek tek Skype vb. bir goruntulu konuşma programı ile kısaca kendini tanıtmasını isteyeceğim. Bu fikir bana hala gercekci gelmese de şimdilik başka bir cozum gelmedi aklıma.

kanal ismi

Kendi ismim tolga aldağ. Kanal icin bir isim bulamadım henuz. Kanal ismi markalaşır ise buyumesi ve akılda kalıcılığı daha iyi olur diye duşunuyorum. Kanala kendi ismimi de verebilirim fakat şunu da duşunuyorum ayrıca. "İngilizce eğitim", "kolay İngilizce" vb. basit bir isim olursa bir farklı kalmaz diğer kanallardan cunku buna benzer isimde bircok kanal var. Barış ozcan'ın kanalı ciddi anlamda buyuduğunden onun ismi artık markalaşmış gibi bir şey mesela. Bir diğer yanda ise "deep turkish web" orneği var. Bu isim de bir nevi markalaşmış. Bir ortamda deep turkish web dendiği zaman aklımıza o iki genc geliyor hemen.

Aklımdaki sorular şimdilik bu kadar. Tum goruş, fikir, tavsiye ve desteğinize acığım. Yorumlarınızı yazdığım başlıklar altında cevaplarsanız hem benim hem de sizin tavsiyelerinize yorum ve ekleme yapacak olanlar icin daha faydalı olabilir.

Orneğin.

Ekipman:

Canon 600D.

Video uzunlukları:

15 dakikalık videolar olsa daha iyi olur ama.

Şimdiden goruş ve oneriniz icin hepinize teşekkur ederim. Umarım hepinizin desteği ile tum İngilizce oğrenmek isteyenlere yardımımız dokunur.