Her ne kadar mesleğimi yapmasam da, bir İngilizce oğretmeni olarak sizlere dunyanın en verimli kelime ezberleme yontemini anlatacağım. Bunu unitelerinizdeki kelimeleri derleyerek de yapabilirsiniz (cunku sınavlarınızda bolca cıkar o kelimeler), internetten "en cok kullanılan kelimeler" listeleri bularak da.

İhtiyacınız olanlar:
Guzel, kullanışlı bir defter Yeşil veya mavi kalem Kırmızı veya bordo kalem Bir de yukarıda bahsettiğim gibi ezberleyeceğiniz kelimelerin listesi. Bu kelimelerin sayısının 50-100 arasında olması ideal her seans icin.

Diyelim ki elinizde 300 adet ezberlenecek kelime var. Bunları 100'erli gruplara bolerek 3 haftada ezberlemeniz cok kolay. İlk 100 kelimenizi alın ve şu şekilde yazmaya başlayın deftere:

Book
I read the book "Harry Potter" last week.

Tum kelimeleri bu şekilde kelime + o kelimeyi iceren bir cumle olarak yazın deftere. Asla ama ASLA Turkce karşılığını yazmayın. Cumle icerisinde size o kelimeyi anımsatacak ipucları bırakın.

Bir hafta boyunca deftere hic ama hic bakmıyoruz. Bir hafta sonra kelimelere teker teker bakın. Kelimeye baktığınızda aklınıza ne olduğu gelmiyorsa cumleyi okuyun. Hala aklınıza gelmiyorsa sozluğe bakabilirsiniz. Ama mumkunse sozluk de İngilizce-İngilizce sozluk olsun. Turkce'ye hic bulaşmamak buradaki en onemli nokta.

İkinci hafta, ilk hafta yazdığınız tum kelimeleri okuyup, hatırladınız. Şimdi ikinci tur kelimeleri yazacaksınız. Listenize devam edin.

Ucuncu hafta kelimelere en baştan bakacaksınız. Yani 1. + 2. haftanın kelimelerini okuyup hatırlayın. Yine listenize kelimeler ekleyip devam edin.

Onemli olan bir başka nokta ise, belirlediğiniz gun dışında, hafta icerisinde bu deftere hic ama hic bakmamak.

Ben bu yontemle kelime ezberlediğimde YDS'ye hazırlanıyordum. Haftada ezberlemem gereken kelime sayısı da 50-100 falan değil baya 250-300 kelimeydi. Kelime ezberleme konusunda berbat birisi olarak başta pek inanmamıştım işe yarayacağına. İkinci hafta baktım, ilk hafta yazdığım kelimelerin hepsini hatırlıyorum. Boyle 6-7 ayda binlerce kelime ezberledim. Cok vaktimi de almadı. Aradan gecen 15 yıla rağmen unutmadım da hicbirini

Bulursam buraya o kelime defterimin fotoğrafını da atarım.

Eğer denerseniz, sonuclarını yazın siz de buraya