Duygu ve duşuncelerini saz calarak dile getiren Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894'te Sivas'ın Şarkışla ilcesine bağlı Sivrialan koyunde dunyaya geldi. Aşık Vysel 128 yaşında. Bu dunyadan bir halk ozanı gecti... Asıl adı Veysel Şatıroğlu olan sanatcının iki kız kardeşi, cicek hastalığına yakalanarak hayatını kaybetti. Aşık Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı gozlerini kaybetti. Aşık Veysel, babasının teşvik etmesiyle 10 yaşındayken saz calıp şiir okumaya başladı, o donemin saz ustaları Camşıhlı Ali ve Molla Huseyin'den ders aldı. İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan Veysel Şatıroğlu, annesini ve babasını 1920'de kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesi uzerine 1928'de Gulizar Hanım ile evlenen Şatıroğlu'nun, Zohre, Ahmet, Huseyin, Menekşe, Bahri, Zekine ve Hayriye adlarında 7 cocuğu dunyaya geldi. Huseyin birkac aylıkken hayatını kaybetti.

Babasının kendisine oyalanması icin aldığı sazla once başka ozanların turkulerini calmaya başlayan sanatcı, daha sonra Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikiyle kendi turkulerini yazıp soyledi.
Efsanevi Halk Ozanımız Aşık Veysel - TRT Arşiv ViDEO
Camşıhlı Ali ve Molla Huseyin adlı saz ustalarından ders alan Veysel şiirlerinde, yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dunyanın geciciliği, olum ve sevgi temalarını işledi. Veysel, bir donem Turkiye'yi dolaşarak Koy Enstituleri'nde saz hocalığı yaptı. Deyişleri kitaplaştırıldı 20. yuzyıl aşık halk edebiyatının onemli temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel'in deyişleri, 1970'li yıllarda Humeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi bazı muzisyenler tarafından da duzenlendi. Veysel'in şiirleri, "Deyişler", "Sazımdan Sesler", "Dostlar Beni Hatırlasın" isimli kitaplarında toplandı.