Presbiyopi(yakını gorememe)Yaşın ilerlemesine bağlı olarak lensin esnekliği yitirmesi ve bunun sonucunda yakın gormenin bozulmasıdır. 35–40 yaşlarında başlar ve 60 yaşına dek surekli ilerler. Her iki senede periyodik olarak goz kontrollerinden gecmelerinde fayda vardır. Belli yaşın uzerinde ilac firmalarının uretmiş oldukları doktorlarının onerdikleri vitaminleri kullanmakta fayda vardır.
Yaşlılarda yakın gormenin bozulduğu gerceği binlerce yıldır bilinmektedir ancak Presbiyopi kelimesi (“Presbyopia” olarak) ilk olarak 1697 yılında Sturm tarafından miyopinin tersi olan durumu tarif etmek icin kullanılmıştır.
Bu hastalık, 40 yaş sonrasında ortaya cıkan, daha once hic goz problemi yaşamayanlar da dahil olmak uzere yaşa bağlı gelişen yakını gorme sorunu olarak tanımlanıyor.
Presbiyopi, yaşın ilerlemesine bağlı olarak lensin esnekliği yitirmesi ve bunun sonucunda yakın gormenin bozulmasıdır. 35–40 yaşlarında başlar ve 60 yaşına dek surekli ilerler. Gozlerimizin icindeki mercek şekil değiştirebilen bir yapıya sahiptir. Bu mercek bu ozel yeteneği sayesinde cisimler yakına geldiğinde, şişerek şeklini değiştirebilir ve gorme kalitesini arttırır. Yakın gorme bu şekilde gercekleşmektedir. 40 yaşından sonra goz bu yeteneğini yavaş yavaş kaybetmeye başlamaktadır.
Presbiyopi Neden Oluşur?
Cocuk ve genclerde goz ici merceği yumuşaktır ve goz ici bazı kasların kasılması sonucu eğimini değiştirerek kırma kuvvetini arttırabilir ve boylece yakın nesneler net olarak odaklanabilir. Yaşla gittikce artan şekilde sertleşir ve şekil değiştirme kabiliyetini kaybeder. Bu da yakın odaklanmayı zorlaştırır ve 45 yaş cıvarında duzeltme ihtiyacı gelişir.Bu olgu uzağa hipermetrop olanlarda daha erken miyop olanlarda daha gec veya hicbir zaman ortaya cıkmayabilir.Buna Presbiyopi denir.
Uzaktaki bir cismin yakına gelmesiyle beyne ulaşan uyarı değerlendirilerek goze iletilir. Burada gozun "silier cisim" denen bolgesinde kasların kasılıp gevşemesiyle buna bağlı lifler gerilmekte ya da gevşemektedir. Liflerin bu hareketi, lensin incelerek ya da kalınlaşarak kırıcılığının artmasına neden olur. Goz yaşa bağlı olarak bu yeteneğini kaybeder.
Kesin olarak ispatlanmamış olsa da bu yeteneğin yaşa bağlı olarak kaybedilmesi ile ilgili en yakın teori hucre yaşlanması teorisidir. Bu teori de yaşlılığa bağlı olarak sacımızın beyazlaması gibi goz hucrelerimizin bu yeteneğini kaybetmesidir. Bu yuzden bu sorun patolojik bir sorun olarak değil fizyolojik bir yaşlanma olarak değerlendirilir.
Presbiyopi yıllara gore her insanda son derece standart bir şekilde artmaktadır. 40 yaşından sonra her 10 yılda bir, +1 numara buyume gosterir. 50 yasında +2, 60 yaşında ise +3 numara buyumuş olur. Ama burada ilginc bir durum soz konusudur.
Orneğin gozumuz -2 ise 40 yaşında buna +1 eklenir. Bu durumda yakını gormek icin -1 numaraya ihtiyac duyarsınız. 50 yaşına geldiğinizde ise uzak icin -2 numaraya ihtiyac varken yakın gozluğune ihtiyac kalmamaktadır. Bu nedenle miyop olup da 'Ben yakını cok iyi goruyorum' diyen hastaların yakını iyi gormelerinin nedeni iki rahatsızlığın ust uste gelerek kusur azaltıcı bir etki oluşturmasıdır.
Belirtileri Nelerdir?
Presbiyopi gelişmeye başladıktan sonra kişi okuduğu kitabı, dergiyi veya bir monuyu okuma mesafesi olan 35-40 cm. daha uzakta tutma ihtiyacı duyar. Bulanık gormenin yanında okurken baş ağrısı, goz ağrısı, yorgunluk ve uyku hali oluyor.
Presbiyopi Nasıl Tedavi Edilir?
Dunyada bu konuyla ilgili uygulanan bircok tedavi yontemi bulunmaktadır. Bu tedavi yontemlerinin kendisine gore avantaj ve dezavantajları vardır. Şu an presbiyopi tedavisi icin tum dunyada guvenilir bir yontem olarak kabul edilen yontem başta KAMRA INLAY diğer adıyla ACU FOCUS olmak uzere goz ici multifokal mercek operasyonları ile presbylasik lazer tedavileri merkezimizde uygulanmaktadır.
Presbiyopi Tedavi Secenekleri
Tedavi Secenekleri
1. Cerrahi tedavi
Gozde cerrahi mudahale uygulanabilen 3 yer bulunmaktadır. Bu bolgelere uygulanabilen tedaviler;
Kornea
o Kamra Inlay Tedavisi
o Presbylasik tedavisi
o Monovizyon Excimer Lazer tedavisi
o Kornea ici multifokal lens veya delikli lenslerle tedavi
Lens
o Multifokal lenslerle tedavi
o Akomodatif lenslerle tedavi
Sklera
o Skleral implantlarla tedavi
Kamra Inlay Tedavisi
Kamra Inlay tedavisi yaşa bağlı yakın gorme problemini tedavi etmek amacıyla geliştirilmiş pek cok goz hekimi tarafından tercih edilen guvenilir bir tedavi yontemidir.
Tedavi, Femtosaniye Lazer ile gozun en dış katmanı olan kornea bolgesine yerleştirilen, goz yapısı ile uyumlu mikro bir implanttır. Bir tuz tanesinden daha hafif olduğu icin gozde asla belli olmamaktadır. Kamra Inlay tedavisi ancak IFS teknolojisinin olduğu ameliyathanelerde yapılabilmektedir. IFS; Intralase Femtosaniye Lazer'in en ileri versiyonudur.
Tedavi Sureci
Kamra Inlay tedavisinde operasyon, başından sonuna kadar sadece damla anestezisi ile yapılmaktadır. IFS ile korneada kusursuz bir kapak oluşturulur. Eğer hastada uzak gorme problemi de varsa once lazer tedavisi ile bu problem giderilir hemen ardından Kamra yerleştirilerek flap kapatılır. Operasyon suresince herhangi bir ağrı hissedilmez. Tedavi yaklaşık 10 dk. icinde tamamlanır. Tedavi sonrasında dikiş ya da bandaj kullanılmaz. Operasyon sonrası 15 dk. dinlendikten sonra hasta taburcu edilebilir ve hemen ertesi gun sosyal yaşantısına donebilir.
Tedavi, hem yakın hem de uzak gorme kusurunu duzeltmektedir.
Diğer presbiyopi tedavilerinin aksine Kamra Inlay tedavisinde yakın gormede olumsuz herhangi bir değişiklik olmamakla birlikte aynı operasyonla uzak gorme sorununa da cozum getirilmektedir.
Multifokal Goz İci Lens Tedavisi
Bu tedavi yonteminde gozun icindeki mercek alınıp yerine birden fazla fokus kabiliyeti olan mercek konulmaktadır. Bu merceklerde ceşitli halkalar mevcuttur. Bu halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı da yakını gormeyi sağlar. Boylece gormeyi sağlayan gozdeki sarı noktanın uzerine hem uzaktaki hem de yakındaki goruntuler net olarak duşmektedir. Hastalar buna cok kısa surede adapte olarak uzak ve yakın gozluklerinden kurtulabilirler.
Bu tedavi icin hasta secimi cok onemlidir. Hasta icin uzağı mı yoksa yakını mı gormek onemli, buna dikkat edilmelidir. Hasta seciminde diğer onemli bir konu ise hastanın pupil boyutlarıdır. Tedavinin bir diğer avantajı ise, katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda aynı seansta hem kataraktı yok etmesi hem de uzak ve yakın gorme problemine basitce cozum bulmuş olmasıdır.
Hastanın oncelikle detaylı bir muayeneden gecilmesi gerekmektedir. Her hastanın gozu bu tip bir ameliyata uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektuel duzeyi de hasta seciminde onem taşımaktadır. Uygun hasta secimi, uygun teknik, ameliyatın gercekleştirildiği kurumun ve hekimin tecrubesi ve tabiî ki doğru mercek secimiyle yapılacak bu ameliyatlarda yuksek başarı oranı gorulmektedir.
Presbylasik
Yakın goruş probleminin cozumunde kullanılan bir diğer yontem ise lazer tedavisidir. Presbylasik olarak adlandırılan bir lazer yontemi ile yakın goruş problemi ortadan kaldırılabilmektedir. Lazer ile yakın tedavisi olabilmek icin goz yapınızın yapılacak bir dizi tetkik sonucunda uygun bulunması gerekmektedir.
Monovizyon Excimer Lazer Tedavisi
Excimer lazer tedavi sırasında tek gozun miyop bırakılmasıdır. Dunyada sıklıkla uygulanan cok basit bir tedavi şeklidir. Hastanın az goren gozu -0.75 veya -1 numara miyop bırakılmaktadır. Orneğin hipermetrop rahatsızlığı olan 40 yaşın uzerinde bir hastaya ameliyat yapılırken, ikinci plandaki goz miyop bırakılmaktadır. Hasta iki goz acıkken uzağı da yakını da cok iyi gorecektir. Tek tek baktığınızda ikinci plandaki miyop bırakılan goz yakında yardımcı olmasına rağmen uzağı az gorecektir.
Akomodatif Lensler
Akomodatif lenslerle tedavi, gozumuzdeki orijinal merceğin hareketini taklit edebilen merceklerin goz icine konmasıdır. Bu konuda son yıllarda oldukca ceşitli calışmalar yapılmaktadır.
2. Gozlukle tedavi
o Bifokal Gozlukler
o Multifokal (progresif) Gozlukler
3. Kontakt lensle tedavi
Multifokal Kontakt Lensler: Lense uygun olan hastalar bu lensleri kullandıklarında başarılı sonuclar almaktadırlar. Ancak 40 yaş ustu hastalarda gozyaşı kalitesindeki azalma nedeniyle kullanımda sorunlar yaşanabilmektedir.
Kontakt lens ile monovizyon (Tek gozu miyop bırakma): Excimer lazer tedavi sırasında tek gozun miyop bırakılmasıdır. Dunyada sıklıkla uygulanan cok basit bir tedavi şeklidir. Hastanın az goren gozu -0.75 veya -1 numara miyop bırakılmaktadır. Orneğin hipermetrop rahatsızlığı olan 40 yaşın uzerinde bir hastaya ameliyat yapılırken, ikinci plandaki goz miyop bırakılmaktadır. Hasta iki goz acıkken uzağı da yakını da cok iyi gorecektir. Tek tek baktığınızda ikinci plandaki miyop bırakılan goz yakında yardımcı olmasına rağmen uzağı az gorecektir.
[h=2]İzmir Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Presbiyopi(yakını gorememe)
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Presbiyopi(yakını gorememe)