Pozitif Psikoterapinin onemli bir ozelliği, eğitimle kendi kendine yardımın psikoterapinin onemli bir parcası olduğudur. Bir tur yeniden eğitim olarak psikoterapi doğrudan doğruya yetişme surecinde oğrenilen ve bicimlendirilen konuları ele alır.Kendi kendine yardım sayesinde hasta aktif bir katılımcı olmaya teşvik edilir; yalnızca bir şeylere katlanmak zorunda kalan biri değildir. Kendi kendine yardım bir onlem ve psikolojik sağlık yontemidir. Bu pozitif psikoterapinin temel unsurlarından biridir.
Tıbbın hastalara verdiği, zayıflama egzersizleri, beslenme rehberi diyet programları, ve bunları kaydetme birer kendi kendine yardım oğesidir. Nasıl ki bir hasta hekimin yonlendirmesiyle, etkili bir şekilde duzeltecek şeyleri yapmayı oğreniyorsa, aynı şekilde eğitim sorunlarına, mesleki ve iş sorunlarına ve evlilikteki zorluklara da kendi kendine yardım sayesinde ulaşılabilir.
Biz ebeveynler ve eğitimciler, eğitim yontemlerimizin sonuclarını duşunduğumuz zaman kendi kendine yardımın cocukluk cağında başladığını goruyoruz. Cocukta rahatsızlığa yol acan şeyler genellikle buyuk olaylar değildir; bunlar daha cok bireysel catışmalarda goze carpan ozellikle karakter cizgilerini oluşturan kucuk duygusal yaralanmalardır. Bir annenin surekli cocuğunun ne kadar dağınık olduğundan yakınması, ne cocuğa ne de kendisine bir yarar sağlamaz. Bunun yerine annenin cocuğun nasıl kendi duzen duygusunu geliştireceğiyle ilgilenmesi daha iyi olur. Annenin herkesin duzenin gercekten ne olduğu hakkında farklı duşunceleri olabileceğini anlaması gerekir.Sadece eleştirilmesi değil, nasıl daha iyi davranacağının anlatılması ve gosterilmesi cocuk icin daha iyi olacaktır.
Başka bir ornek : Sadece ve sadece bir işi sonuclandırıp mesleki başarılar kazandığı zaman değerli olduğunu oğrenen biri, kendisine tamamlayamayacağı bir gorev verildiğinde, ansızın ağır bir yenilgiye uğradığını duşunecektir.
Burada tam da yetiştirilme tarzımızı etkileyen bir soruna değinmekteyiz. Araba kullanmakla cocuk yetiştirmeyi karşılaştıralım. Mutlaka hepiniz cocuk yetiştirmenin araba kullanmaktan daha zor olduğunu soyleyeceksiniz. Araba kullanmak icin bir surucu kursuna yazılmak, kuralları oğrenmek, ve elbette bir sınavdan gecmek gerekir. Fakat cocuk yetiştirmek icin, sadece cocuk sahibi olmak yeterlidir.Sanki gerisi kendiliğinden gelir. Zaman zaman bazı anne babaları, trafiğin yoğun olduğu saatlerde korlemesine giden ehliyetsiz suruculere benzetirim.
Mesleki hayatımda bir yanlış anlaşılmayla sık sık karşılaşırım. Eğer bir cocuğun ateşi, baş ağrısı, karın ağrısı ya da kalp rahatsızlığı varsa bu cocuğu ozel bir dikkatle tedavi ederiz.Fakat cocuk bize gore "tuhaf" veya terbiysizce davranır ya da yaramazlık yaparsa kısa zamanda sabrımız taşar ve negatif ya da saldırganca bir tavır takınırız. Coğu zaman davranışın bir hastalık belirtisi olduğu gerceğini gozden kacırırız.
Tum hastalıkların %60 ila 80'i tamamen değilse bile kısmen psikolojik nedenlere dayanır. Bunların cok azı psikolojik bir destek almaktadır. Kendi kendine yardım beceresi kazandırmak hastalıklarla hastalık olmadan once mucadele etmeyi oğretir.
Peki neden coğu zaman tedavide istenilen sonuclar alınmaz ?
- Cunku kişiler değil, belirtiler tedavi edilmektedir.
- Cunku catışmaların icerikleriyle değil, şekilleriyle ilgilenilmektedir.
- Cunku tedavi ediciler kendi aralarında farklı dillerde konuşmaktadırlar.
- Cunku, hasta ile tedavi ediciler farklı dilleri konuşmaktadırlar.
Bu problemleri cozmek icin ne yapılmalıdır ?
- Psikoterapi yaygınlaştırılmalı ve gizli bir bilim olduğu şeklindeki alışılmış izlenimden kurtarılmalıdır.
- Kendi kendine yardım potansiyeli harekete gecirilmeli ve oğretilmelidir.
- Catışmaları icerik acısından soyut değil, somut olarak gorebiliriz.
Ozetle yukarıda anlatılmak istenen , pozitif psikoterapi insanın kendi kendine yardım etme potansiyeli olduğuna inanır. Bunun cocuk yetiştirmede cocuklara oğretmenin onemini vurgular. Sadece psikolojik rahatsızlıkların değil, diğer rahatsızlıkların tedavisinde de uygulanabilir olduğunu soyler. Cunku sağlıklı kişi o sorunsuz olmak anlamına gelmez,sorun ortaya cıktığında sorunlarla baş edebilecek kişidir.
[h=2]Ankara Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Pozitif psikoterapi ( kendi kendine yardım )
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pozitif psikoterapi ( kendi kendine yardım )