Porsiyon kontroluPorsiyon miktarları gunumuzde oldukca buyudu. Restoranlarda, bufelerde ve marketten aldığımız yiyeceklerin boyutlarındaki artışı net olarak gozleyebiliyoruz ancak bir sure sonra maalesef gozumuz ve midemiz bu porsiyonlara normalmiş gibi alışıyor. Yapılan calışmalar da, porsiyon miktarlarının kuculmesinin tuketicilerde memnuniyetsizliğe sebep olduğunu gosteriyor.
Yiyecek boyutları ne kadar arttı?
20 yıl oncesinde kızarmış patates 210 kaloriyken şimdi 610 kalori aynı şekilde bir hamburger 333 kaloriyken şimdi 590 kalori. Gazlı icecekler 85 kaloriyken şimdi 220 kalori, patlamış mısır 270 kaloriyken şimdi 630 kalori. Kalorinin ve şekerin coğunluğu marketlerde kendi isteğimizle aldığımız hazır yiyeceklerden geliyor. Calışmalar, gunluk aldığımız kalorinin neredeyse %67'sinin markette yaptığımız secimlerden geldiğini gosteriyor.

Sectiğimiz yiyecekler, ideal porsiyonlardan %20 daha fazla kalorili
Yapılan araştırmalar yemek oncesinde bireylerin, yiyecekleri porsiyon miktarlarına karar verdiklerini gosteriyor. Yani yemek yemeğe, onceden ne kadar yiyeceğimizi belirlemiş olarak oturuyoruz.
Calışmanın en carpıcı sonucu ise; bireyler kendilerine sunulan herhangi bir yiyeceğin ortalama olarak %92'sini bitiriyorlar. Yani yiyeceklere “Hayır” deme alışkanlığımız yok denecek kadar az, bu nedenle kilo alma olasılığımızda giderek artıyor.

Tabaklar buyuyunce, bel cevresi de buyur
Kilo verme programlarında başarılı olmak istiyorsanız, ilk once porsiyon kontrolu sağlamakla başlamalısınız. Yemekler icin kucuk tabak, salata icin buyuk tabak ilkesini, ilk duyduğunuz anda cok hoşa gitmese de, uygulamaya başladığınızda kilo kaybettiğinizi gorunce, ne kadar doğru bir karar verdiğinizi anlayacaksınız.

En cok dışarıda yemek secimi yaparken zorlanıyoruz
Restorandan sipariş ettiğimiz yiyeceklerin yanında coğunlukla pure, kızarmış/haşlanmış patates, pilav yada makarna olabiliyor. Eğer ekmek de yemek istiyor ve kilonuza dikkat ediyorsanız, saydıklarımdan vazgecmeniz gerekecektir cunku hepsi karbonhidrat grubunda yer almaktadır. Tabağınızı gozunuzle dort eşit parcaya bolun, iki parcasını salata ve sebze ile bir parcasını et/tavuk/balık ile kalan parcasını ise tahıl grubuyla dengeleyin. Kızartılmış tum yiyeceklerden ekstra yağ almamak adına uzak durun.

Doygunluk hissi nasıl sağlanır?
Ayakustu atıştırmak, yururken, bilgisayarda calışırken, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yemek vb. bircoğumuzun sık sık gercekleştirdiği hatalı yeme şekilleridir. Ancak hicbiri doygunluk hissi yaratmaz ve dolayısıyla gun sonuna bakıldığında cok daha fazla yemek yendiği gorulecektir.

En doğru yemek yeme şekli sofrada oturarak, kucuk lokmalar halinde, yavaş yavaş ciğneyerek, catalı-bıcağı elimizden bırakarak, tadına vararak ve yemek yediğini hissederek yemektir.

Etiket okumayı biliyor musunuz?
Coğumuz etiketlerde sadece son kullanma tarihine bakıp, diğer kısımları goz ardı edebiliyoruz. Oysa doğru secimler yapabilmek icin tum etiket bilgileri gozden gecirilmelidir. İceriğindeki besin etiket acıklamalarını, kalori değerlerini, porsiyon miktarını, gunluk alım yuzdesini, vitamin ve mineralleri, diğer besin oğelerini ve yağ yuzdesi dikkatlice incelenmelidir.

Besin etiket bilgilerinin en ustunde porsiyon miktarını gorebilirsiniz. Porsiyon miktarı bize yediğimiz besinin gramajını ve bu gramaja bağlı olarak yapılan analizler sonucunda da ortaya cıkan besinsel değerlerini gosterir. Porsiyon miktarları genelde tavsiye edilen miktarlar kadardır ama bazı istisnalarda olabilir.

Paketlerin ustundeki bircok etiket bilgisi, porsiyon miktarına gore duzenlenmiştir ancak aldığınız besinin gramajı daha yuksek olabilir. Orneğin; bir paket cips, biskuvi yada cikolata yediyseniz, uzerinde yazan kalori ve diğer besinleri 3 kez daha fazla aldınız demektir. Ama paket ustunde sadece 1 porsiyon değeri yazmaktadır o yuzden secim yaparken dikkatli olunmaya calışılmalıdır.

Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak


[h=2]İstanbul Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]