Seramik dolgular curuk, kanal tedavisi ya da travma gibi etkenlere bağlı olarak, dişlerde meydana gelen madde kaybını, sadece dişin eksik olan bolumlerini tamamlayacak şekilde restore eden bir tur bolumlu porselen ya da basit bir anlatımla laboratuvarda kuvvetlendirilen kompozit veya porselenden oluşturulmuş olan bir tur dolgudur. Bunlar kompozit dolgulara gore, uygulandığı diş ile komşu dişlere cok daha fazla uyum gosterirler.
Seramik inley ve onleyler aynı lamina veneerlerdeki gibi dişin sağlam olan kısmı doğal şekliyle korunmaktadır. Bu tur dolgular estetik acıdan ve konfor beklentisi olan hastalarda arka tarafta olan dişlerde, metalik ve koyu renkli olan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.
Bunun dışında cok fazla sayıda dolgu yapılma gereği duyulan durumlarda, tek seansta yapılan diş hazırlığını ve olcu alma aşamasından sonra, laboratuvarda hazırlanacak seramik dolgular ikinci seansta yerine yerleştirilerek, zamandan buyuk tasarruf sağlarlar. Bu şekilde hazırlanan dolgular, klasik olan dolgularda olduğu gibi ağız icinde hazırlanmadığından, laboratuvarda hazırlanması sayesinde dişlerle mukemmel uyum sağlamaktadır.
Seramik dolguların tedavi omru kompozit dolgulara oranla daha uzun olmaktadır. Porselen dolgunun dişle aynı sertlikte olması nedeniyle, ısırma kuvvetinde oluşan kırılmaları onlemekte ve dişin eskiden olduğu gibi sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca diş renginde hazırlandığı icin, seramik dolgular dışarıdan cıplak gozle ayırt edilemeyecek kadar doğal durmaktadır.
Seramik dolgular dişte cok fazla madde kaybı olduğunda ve dişin iyice kucultulerek kuron uygulaması yapılmasını gerektiren durumlarda, sağlıklı olan diş dokusunu koruma amaclı geliştirilen bir dolgu yontemidir. Goruntusu daha estetik ve daha kullanışlı olduğundan, amalgam dolguların yerine tercih edilen dolgulardır.
Cıplak gozle ayırt edilemeyecek kadar doğal bir gorunumu olan bu dolgularda, geliştirilmiş cila teknikleri sayesinde zamanla oluşabilecek sigara ya da diğer boyayan maddelerin yaptığı renkleşmeleri onleyen bir yapıya sahiptir. Kişiler dişlerinde hic dolgu yokmuş gibi, rahatca hareket edebilir, uzun yıllar sağlıklı ve estetik dişlere sahip olabilir.
Seramik dolgu nasıl yapılır?
Once kişinin dişi tum curuklerinden temizlenir. Daha sonra ic bukey alanları yani olcu alımı ve porselen parcanın yapımına engel olabilecek hatları kısıtlayan bolgeler, uygun porselen dolgu maddeleriyle desteklenerek duzenlenir. Porselen dolgu yapılacak olan dişin hassas olcusu alınır ve laboratuvara gonderilir. Ardından seramik dolgu yapılacak dişin boşluğu gecici dolgu maddesiyle kapatılır. Laboratuvardaki hassas olcu teknisyen tarafından hassas alcı materyali yardımıyla dokulerek hazırlanır. Doktorun almış olduğu olcuye gore hazırlanmış olan modelde, porselen dolgu yapılan dişin her ceşit anatomik formunu tamamlatacak şekilde, eksik olan kısımlar uygun mum modelajla tamamlanır. Mum paket kullanılarak seramik inley ya da onley malzemesi eksik diş formunu aynen tamamlayacak şekilde laboratuvar ortamında elde edilmiş olur. Bu malzemenin dişle mukemmel uyumunu sağlamak icin, referans alcı modele gore porselen parca kalıbın uzerinde duzeltilmesi deneyimli diş teknisyeni tarafından yapılır. Teknisyenin hazırladığı inley ya da onley dolgu parcası doktora yollanır ve hazır olan porselen proses ile ağız icinde prova yapılır. Eğer porselen tam olarak uyum sağlarsa, doktor tarafından adeziv sistemle yerine adapte edilerek, dişle butunleşmesi sağlanır. Dolgunun uzerine cila ve polisaj uygulaması yapılır. Bu şekilde tedavi sona erdirilir.
Seramik dolguların avantajları nelerdir?
Seramik inley onley dolgu maddesi preslenmiş porselenden oluşur. Bu madde kompozit iceriğe sahip olan dolgulardan daha fazla dayanıklı bir yapıdadır.
Seramik inley onley dolgulara estetik ve uzun omurludur. Biyolojik olarak iyi uyum sağlar ve alerjik reaksiyona neden olamazlar. Ayrıca diş restorasyon uyumu oldukca hassastır.
Kompozit dolgularda orta ve gec donemde meydana gelen aşınma ve deformasyon sorunlarının hic birisi seramik inley onley dolgularda yaşanmamaktadır.
Diş yapısına birebir uyumlu olarak hazırlanan seramik inley onley dolgu, kompozit dolguda olduğu gibi, ileri donemde marjinal kenar sızıntısına neden olmaz. Seramik inley onley dolgularda bu sorunlar kesinlikle yaşanmaz.
Seramik inley onley dolguların ciğneme yuzeyiyle, ara yuzeyleri oldukca iyi cilalıdır. Bu nedenle bakteri tutmaz ve leke oluşumuna izin vermez.
Seramik inley onley dolguların laboratuvar ortamında hazırlanması nedeniyle dişin eksik konturlarını ve komşu dişlerle olan kontakt yerlerini anatomik yonden mukemmele yakın taklit ederler. Bu yuzden diş aralarına gıda artıklarının birikmesini onler ve bu nedenle ortaya cıkabilecek sıkıntılar yaşanmaz. Bu etkilerden dolayı kişiler oldukca rahat eder. Et gibi sert besinlerin tuketilmesi sırasında, porselen inley onley dolgularda sorun yaşanmaz.
Seramik inley onley dolgularda ciğneme yuzeylerinin dişin anatomik ciğneme hattının birebir aynısı olması yuzunden, ciğneme ve oğutme eylemleri sırasında kompozit dolgulardan cok daha fazla ustun ozellikleri vardır.
Dişlerle her acıdan uyumlu olan seramik inley onley dolgu, 15-20 yıl sonra bile dişte sızıntıya neden olmaz ve deformasyon sorunu yaşatmaz.
Seramik inley onley dolgular, dişte sağlam kalan zayıf dokuyla cok iyi uyum gostererek, doğal yapıların uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kalmalarını sağlar.
Dişle birebir ve stressiz bir ilişki kurduklarından dolayı porselen dolgular, dişlerin zayıf alanlarında olabilecek catlamaları ve kırılmaları engeller.
Porselen inley onley dolgular dişin sertliğine uygun olacak en yakın ve diş etiyle en uyumlu olacak malzemedir. Dolgunun sertliği dişin mine dokusuyla cok yakın ozellik gosterdiğinden, dişleri aşındırmaz ve kompozit dolgular gibi aşınma ozelliği gostermez. Dişteki buyuk madde kaybı olduğunda, kron ya da kompozit dolgu yerine bunlar tercih edilmelidir.
Seramik dolguların dezavantajları nelerdir?
Bu dolguların en buyuk dezavantajı kompozit dolgulara oranla biraz daha maliyetli olmalarıdır. Seramik inley onley dolguların maliyeti hastalara kompozit dolgulara gore yaklaşık olarak 3-4 katı kadar olur. Bu dolgular oldukca hassas bir calışma gerektirmektedir. Eğer uygun şekilde yapılmazlarsa, dişle aynı uyumu sağlamazlar.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Porselen dolgular( inley/onley dolgu)
Sağlık0 Mesaj
●14 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Porselen dolgular( inley/onley dolgu)