Arkadaşlar son acılan yaklaşık 50 civarı konuyu inceledim ve bir takım kısa soru cevap hazırladım umarım faydası olur. Hukuki olarak detaya inmedim boylelikle tuketicilerin kafasının karışmamasını hedefledim. Sorunuzun cevabı konuda bulunmuyorsa lutfen mesaj atın, konuyu zenginleştirerek guncellemek istiyorum.
(Bu konu sahtekar, dolandırıcılık yapan şirketler icin gecerli olmayabilir zira adamlar paravan şirket kurmaktadır, boylece hukuken paranızı tahsil etmek cok zor olur, alışverişi internetten yapmadan once şikayet var gibi sitelerden araştırmak onemli)

ALIŞVERİŞ SURECİ

1- Mağazadan alışveriş yaptım iade hakkım var mı? (Urunde sorun yok iken iade etmek)
Cevap- Tuketicinin Korunması Hakkında Kanun; mağaza alışverişlerinde keyfi( ayıp kusur vb. yoksa) iade hakkı tanımıyor.

2- Urunu mesafeli yani internet uzerinden almak mı, mağazadan almak mı HUKUKEN mantıklı?
Cevap- Mağazadan yaptığınız alışverişlerde Cayma Hakkı bulunmuyor. Ancak mesafeli alışverişlerde 14 gun icinde urunun hasarsız, ambalajının hasarsız olması vb. şartlarıyla cayma hakkınız kapsamında geri vermeniz mumkun. ( Bu hakkı Turkiye'de coğu alışveriş şirketi uygulamıyor yada uygulamak istemiyor.

CAYMA HAKKI
1- Urunu satın aldım ama 2gun sonra almaktan vazgecebilir miyim?
Cevap- Urunun teslim alındığı tarihten itibaren 14. gune kadar cayma hakkınız kapsamında cayabilirsiniz.

2- Urunun odemesini yaptım, siparişim teslim edilmeden cayma hakkını kullanabilir miyim?
Cevap- Cayma Hakkını urunu sipariş verdikten sonra da kullanırsın. Teslim almana gerek bulunmuyor.

3-Cayma Hakkını nasıl kullanırım?
Cevap- Cayma Hakkını, urunu aldığın anda sana iletilen sozleşmede mevcut e-posta adresine gonderip, bu maili ekran goruntusu alarak gerektiğinde Tuketici Hakem Heyetine sunarsın.

AYIPLI URUN
1- Urun arızalı, calışmıyor veya yetersiz, onarımı mumkun olmadı, değişimi icinde mevcut urunun uretimi yok, urunde bulunmuyor ne olacak?
Cevap- Bu durumda urun ayıplı urun kapsamına girer ve Tuketicinin Korunması Hakkında Kanunda secimlik haklarını kullanabilirsin. ancak urun bulunmuyorsa kanun gereği ucret iadesini isteyebilirsin.

TUKETİCİ HAKEM HEYETİ SAFHASI

1- Tuketici Hakem Heyeti firmadan savunmayı istedi ama 3aydan, 1 yıldan beri savunması isteniyor yazıyor? ( e-devletten girilen Tuketici Şikayet sistemi uzerinde)
Cevap- Tuketici Hakem Heyeti ilgili firmaya 3-5 ay, sene sure tanıyamaz veya boyle bir sistem yavaşlığı olamaz. TUKETİCİ HAKEM HEYETLERİ YONETMELİĞİ gereği 30 gun savunma icin sure verilir. Yani ne kadar erken başvuru yaparsanız o kadar erken karar cıkacaktır. Kararın uzun sure cıkmadığı durumlarda mutlaka sistem hatası bulunmakta, bu hallerde Tuketici Hakem Heyetine giderek kararı oğrenin.

2- Tuketici Hakem Heyeti kararından sonra hangi surecler işliyor?
Cevap- Karar cıktıktan sonra firmaya Hakem Heyetince karar gonderiliyor ve tebliğ ediliyor. Tebliğ edilen karar icin 15 gunluk firmanın itiraz suresi başlıyor. Bu sure icinde firma sadece Tuketici Mahkemesinde karara itiraz davası acabilir.

3- Tuketici Hakem Heyetine başvurmaya cekiniyorum başım belaya girer mi?
Cevap- Hakkını kanun cercevesinde aramanın herhangi bir sıkıntısı bulunmuyor. Korkma.

4- Tuketici Hakem Heyeti kararım lehime sonuclandı. Şimdi 15 gun beklemeye başladım. Sonra ne olacak?
Cevap- Sure bittiğinde, Karar kesinleştiğinde bunu ilgili Tuketici Hakem Heyetinden veya başvuru sisteminden oğrenebilirsin, sende kararı ilgili firmaya gonderebilir kararın uygulamasını isteyebilirsin.

5- Firma, Tuketici Hakem Heyeti kararına bile uymuyor ne yapmalı?
Cevap- Tuketici Hakem Heyeti kararı kesinleşmişse artık bir ilamlı karar niteliğini kazanır. Bu ikamet ettiğin veya sana en yakın icra dairesine goturup icraya verebilirsin. (İlamlı karar mahkeme kararı niteliği kazanan kararlardır.)

6- İcra dairesinde hangi işlemler yapılır?
Cevap- Şirketin malvarlığı varsa taşıt ve gayrimenkullerine icra takibi başlatılır ve alacağının tahsili yoluna gidilir.

7- Tuketici Hakem Heyeti kararı kesinleşince kac yıl gecerli olur?
Cevap- Tuketici Hakem Heyeti kararı kesinleşince 10 yıl gecerli olur. Bu karar kesin olup bu kesinleşen karara firmanın daha sonra tekrar itiraz hakkı bulunmaz.

DİĞER YONTEMLER
1- Urunu guvenilir site diye bildiğim bir siteden aldım ancak teslim suresi icinde de urunum teslim edilmedi, hakem heyetine zaten başvurdum başka ne yapabilirim?
Cevap- Urunu hangi banka kredi kartı ile aldıysan, muşteri hizmetlerini arayıp ilgili alışveriş icin HARCAMA İTİRAZ'ında ( urunun teslim edilmediğini sebep olarak işaretlettirin) bulun. Hukuki olarak banka bu şikayeti 120 gun icinde sonuclandıracak ve soz konusu firmaya urun neden teslim edilmedi diye soracaktır. Urunun bedelini banka geri isteyecektir. Boyle Tuketici Hakem Heyetinden daha hızlı sonuc alınabilecektir.

STOK YOK ŞİKAYETLERİ/ SİPARİŞ İPTALLERİ
1- Bir youtuber reklamlı sistem tanıtımı yaptı, satış linki eklemiş, tıkladık site kitlendi, urun yok stok yok 1dkkda bitmiş diyorlar, sipariş verdim ama sabaha iptal edildi, REKLAM'da urun 7999 TL ama şimdi yani 12 saat sonra urun 9499 TL, (20 dk sonra stok yok ), ama NVİDİA sağolsun 12 saat sonra yine urun gonderiyor urun stokta var artık 12053 TL. Ne yapacağız?

Cevap- Ticaret Bakanlığının Reklam ve Haksız Uygulama Şikayet Hattı bulunuyor e-devletten kolayca şikayet edersin, mutlaka EKRAN GORUNTUSU ALMAYI (BU HUKUKİ DELİLDİR- TARİH SAAT SİTE LİNKİ GEREKİYOR) bu reklam goruntulerini eklemeyi unutma. Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Şikayeti
(Mutlaka şikayetini yap)

TUKETİCİ HAKEMDE KAZANMANIN YOLLARI(İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ)
1- İlk olarak mutlaka bir bilgisayarınızda klasor/ dosya oluşturup hazırlık yapmalısınız.
2- Tuketici Hakem Heyetine başvuruda gerekecek, faturayı pdf olarak indirin.Tuketici H.H. personelinin karıştırmaması icin buna fatura diyip kaydedin.
3- E-postanıza fatura geleceği icin genellikle sozleşmeniz de gelir. Sozleşmenizi eklemenizin buyuk yararı vardır Hakem Heyeti sozleşme hukumlerini okuyacak boylece kararı daha rahat verecektir.
4- En onemli kısım bir şikayet nasıl yazılır?
Şikayeti yazarken ,
-Alışverişi hangi, şirketten ne zaman aldığınızı, urun ismini yazın.
- Mumkun ise madde madde olayları anlatın.
(Ornek;

(Giriş)
1 Mart 2021 tarihinde a şirketinden x sitesinden bir jostick aldım ancak urunu 3 Mart 2021de teslim aldığımda urun calışmadı.
(Konunun izahatı)
Şirket ile iletişime gectim ama cevap verilmedi, almak istemediğimi soyledim ama jelatini actığım icin boyle bir hakkım olmadığını ilettiler. İade almak istemiyorlar. Urun sağlam diye rapor verildi.
(Talep)
Ek'te sunduğum faturası sozleşmesi mevcut urunun bedel iadesinin tarafıma yapılması icin karar verilmesini talep ederim.

Gorulduğu gibi, boş cumleler, uzun anlatımlar, aşırı detay, o oldu bu oldu,5 kere aradılar her aramanın ayrıntısı, yazışmaların kelime kelime detaylarına girmek uzun bir metin yazmak sizin aleyhinize olacaktır. Hakem Heyeti uyeleri anlaşılır, aşırı karmaşık yazılmayan bir dilekce karşısında daha hızlı ve kolay karar vereceklerdir.