Gunumuzde bu bolge, kadın ve erkeğin vucut algısında yazılı ve gorsel iletişim aracları tarafından oldukca on plana cıkarılmıştır. Kadında erkekten daha farklı bir iskelet yapısı mevcuttur. Bu iskelet yapıya tutunan kasların gelişmişliği ile hormonal (doğum gebelik vs) etkiler altındaki yumuşak ve yağ dokuları formun oluşumuna katkı sağlar. Her iki cinste ilerleyen yaşla birlikte sarkma, kasların erimesi ve duzleşme gelişir. Bazı olgularda genetik olarak duzleşme veya aşırı yağ birikimi gormekteyiz. Popo veya kalca bolgesi vucudumuzun statik yukunu ceken en buyuk kas gruplarından oluşur. Gluteal kas grupları olarak adlandırılan kaslar, vucudun dik pozisyonunun sağlanması ve posturun surdurulmesinden sorumludurlar. Popo kaslarındaki zayıflık az gelişmişlik genel postur bozuklukları ile birliktedir. Bu bolge kas gruplarının yoğun olarak kullanıldığı bale, futbol gibi sporlarda anatomik olarak dar, dik ve sıkı duran genc gorunum dikkat ceker. Feminen gorunum daha farklıdır, yuvarlak hatlar dışa hafif kavis on plandadır. Sporun daha dik bir popo yapısı oluşturduğu doğrudur ama feminen hatlardan da bir miktar uzaklaştırmaktadır. Egzersiz kasların kuvvetlenmesine bağlı olarak bir miktar dirilik katar ama sadece bu yolla estetik normlara ulaşmak mumkun değildir. Egzersiz ancak hafif problemi olan geniş basık olmayan kalca yapısında yardımcı olabilir, surekli yapmak gerekir. Popo ve kalca bolgesi ırksal genetik ozelliklerden etkilenmektedir. Geniş basık ve duşuk kalcalara sıklıkla rastlamaktayız. Eğer genetik olarak kalca bolgesi problemleriniz varsa cocuklarınızın mutlaka 7 yaş civarında bu bolgeyi şekillendiren bale jimnastik gibi spor ve sanatın kesiştiği alanlarda 20’li yaşlara kadar calışmasını tavsiye ediyorum. Estetik işlemlerde bolgenin kas gruplarına herhangi bir mudahale soz konusu değildir. Dolayısıyla fonksiyonda hicbir bozulma olmaz. Estetik işlemlerde bu bolgede buyutme, kucultme, dikleştirme ve yukarı pozisyonlama (lifting) hedeflenir.
Neden Popo estetiği:
Tarihsel ve toplumsal bilincaltı kodlarımızda popo ve kalca bolgesi zenginlik, doğurganlık ve gucle ozdeşleştirilir. Hatta bazı deyimleri ve ozdeyişleri gulumseyerek hatırladığınızı hissedebiliyorum. Bireyin bilincaltındaki bakış bu parametreleri direkt cinsel cekicilik ve seksapeliteye donuşturur. Duşuk basık veya deforme popo bilincaltında itici ve değersiz kabul edilirken yuksek konumlu, projekte ve orantılı bir popo her zaman cekici bir vucut algısı oluşturur. Gunumuzun modern insanı, hem vucut hem de ruh guzelliğini birlikte istemektedir. İnsanlar sayfiye, sahil, spor, alışveriş,eğitim gibi sosyal alanlarda artık daha cok zaman gecirmekte ve gorsel değerlendirmeler ile adeta ilk bakışta notlar verilmektedir. Moda ve populer kultur bir zamanların kusurları orten kapatan ve gizleyen yaklaşımından, sergileyen bedene en yakışanı ortaya cıkaran “ hazır-standart, hızlı tuketilen” anlayışına donuşmuştur. Artık saklayamıyoruz kamufle edemiyoruz.
Genetik ve yapısal faktorlerle birlikte popo kalca bolgesi surekli ve en cok yer cekimine maruz kalan vucudumuzun en cıkıntılı-projekte bolgesidir. Doğum sonrası donemler, hızlı kilo alıp vermeler, vucudun su kompozisyonunun değiştiği diyet durumları yercekimine olan doku direncini duşurur. Otuzlu yaşlarda deformasyonlarda gelişmeye başlar. Peki o zaman ideal popo’nun tanımı nedir? Tek bir popo tanımından ziyade bu bolgenin bacaklar, bel karın bolgesi ile olan oransal harmonisinden soz edilebilir. Ama sanırım benim tanımıma cok fazla itiraz geleceğini tahmin etmiyorum.
Uzun bacaklarla birleşen dik duran, basenlerin cok belirgin olmadığı, poponun ust dış kısmının hafif yana ve arkaya bombe yaptığı ince bir bel sırt kavisiyle birleştiği kalca yapısı ideal feminen kalcayı tanımlar. Bunların hepsi oranlarla oynayarak yakalanabilir. Hatta boyunuz kısa olsa dahi popo oranlarını değiştirip uzun bacak algısı yaratılabilir. Yeri gelmişken belirtmeliyim benim kanaatimce, cinsel cekicilik tamamen oranlarla alakalıdır. Oranlarınızı ve vucut harmoninizi doğru kullanabiliyorsanız cekicilik yuksektir…
Kimler Uygun Adaylardır?
Vucut bolumlerimizin kendi algımızdaki tezahuru subjektiftir. Genel olarak vucut oranlarınızda uygunsuzluk hissediyorsanız, arkadaşlarınız, eşiniz ve cevrenizden farklı tepkiler alıyorsanız estetik cerrahınıza danışmanızda fayda vardır. Benim hastalarımın soylediği şu ifadeleri sizde soyluyor iseniz; yapmadığım spor egzersiz kalmadı, denemediğim diyet yok, kilo veriyorum ama alt taraflarda hic değişiklik yok, popo bolgem havaalanı! gibi duzleşti, uzerimde kıyafet durmuyor veya bizim ailede kalca-basen hep geniştir, doğumlardan sonra vs……. Sanırım artık doktorunuza danışmalısınız. Bu bolge girişimleri yuzeyel uygulamalardır, riski son derece duşuktur. Şayet genel sağlık problemleriniz izin veriyorsa sizde uygun aday olabilirsiniz. Bunu doktorunuzla yapacağınız yuzyuze bir goruşme daha netleştirecektir.
[h=2]İstanbul Plastik Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Popo estetiği ve dikleştirme
Sağlık0 Mesaj
●20 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Popo estetiği ve dikleştirme