Herkese merhabalar,

Daha once İtopya'dan satın aldığım mekanik klavye ile ilgili garanti surecini anlatan bir konu acmıştım fakat uzerinden uzun sure gectiğinden ve yeni gelişmeleri paylaşmak istediğimden yeni konu acarak aktarmak istedim. (Eski konu: İtopya garanti sureci)
3 Aralık 2018 tarihinde İtopya.com uzerinden HyperX Alloy FPS Klavye Red Switch model ve markalı bir klavye satın aldım. Bir sure sonra tuşlardan bazıları cift basmaya başlayınca gecen yıl 11 Mayıs 2020 tarihinde HyperX destek sayfasının yonlendirmesi ile yetkili servis olan Destek Bilişim isimli firmaya klavyeyi gonderdim. Teknik servisin takip sayfasından surekli bir "gelişme var mı" diye takip ederken "yeni urun kullanıcıya Kingston TR tarafından gonderildi" yazan servis formuna ulaştım. Oysa bana klavye gonderilmemişti. Destek Bilişim'i aylar boyunca sayısız defa arayıp klavyemi sordum ama "Kingston Turkiye'yi arayın" deyip durdular. Kingston Turkiye'nin telefon numarası ya da adresini istediğimde "bizde yok" deyip internet sitesindeki destek sayfasına yazmamı tavsiye edip telefonu kapattılar. İnanın kac defa yazdığımı hatırlamıyorum ama sonuc alamadım.
Tuketici hakları gereği bu gibi durumlarda satıcı da sorumlu olacağından İtopya'dan yardım istedim. Servis formunu gonderip durumu aktardım ama "siz servise kendiniz gondermişsiniz, biz yardımcı olamayız" cevabını aldım. Burada kucuk bir hatırlatma yapmak istiyorum. Eğer arızalı urun ile ilgili itopya.com destek hattını ararsanız; yetkili servise doğrudan gonderebileceğimizi hatırlatan bir bant kaydı ile karşılaşırsınız. Yani doğrudan servise gondermemiz ile satıcı aracılığıyla servise gondermemiz arasında hicbir fark bulunmuyor. Bu konuda yardım talep ettiğim 3 mailin ardından 23 Temmuz 2020 tarihinde tuketici hakem heyeti başvurumu gercekleştirip yenisi ile değiştirilmesini talep ettim.
Tuketici hakem heyeti tam 245 gun sonra klavyenin yenisi ile değiştirilmesine karar verdi. Neden bu kadar uzun surdu bilmiyorum ama başvurduğum hakem heyeti (Ankara Yenimahalle) yoğun bir bolgede olduğundan kaynaklandığını duşunuyorum.

Karar bana tebliğ edildiği gibi karşı taraf olan İtopya yetkililerine de tebliğ edildi. Kararı icraya koymak istediğimden bir avukata vekalet verdim. Avukatım icra takibi acmadan once mail atarak kararın uygulanmasını istedi. İtopya.com'dan beni arayarak artık o klavyenin satıştan kaldırıldığını bildirip, ucret iadesi ya da benzer 4 model klavyeden birini gonderebileceklerini soylediler. 2018 yılında 350 liraya aldığım klavyenin benzerleri şu anda 700-800 lira civarına satılıyor. Bu yuzden ucret iadesi istemek anlamsız olacaktı. Ben de ASUS RA05 TUF Gaming K3 D/RD Red Switch Turkce RGB Mekanik Gaming Klavye isimli klavyeyi sectim. Ve sonunda, 26 Nisan 2021 tarihinde klavye elime ulaştı. Tam 350 gun klavyesiz gecirmiş oldum. Tabi ki bu surede kendime yeni bir klavye satın almak zorunda kalmıştım.

Satıcı secimi yaparken sizi uzun sure mağdur etme potansiyeli olan satıcılardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum. Okuduğunuz icin teşekkur ederim, iyi forumlar.