Polipler rahimin iyi huylu tumorleridir. Rahim ici fonksiyonel tababakasının proliferasyonu (kalınlaşması) sonucu oluşurlar. Rahim ici tabakasının herhangi bir yerinde cıkabilirler. Tek veya coğul olup, genelde kicukturler, bazen de rahimin tumic tabakasını kplayan boyutlarda olabilirler. Saplı veya sapsız, koyu kırmızı renkte olabilirler. Nadiren tum rahim ici tabakasından gelişen cok sayıda kucuk et parcacıkları gorunumundedirler. Bazı uzun saplıları rahim ağzından da sarkabilirler.
Her yaşta gorulebilirler, genelde menopoz oncesi ve sonrası donemlerde daha sık karşımıza cıkarlar.
En belirgin semptomu duzensiz rahim kanamalarıdır (yoğun adet kanaması, uzun lekelenmeler, ara kanamalar ve cinsellik esnasındaki kanamalar). Bazen de kramp tarzında ağrılara sebep olurlar. Ayrıca kısırlık ve erken gebelik kaybı doğurganlık doneminin en sık rastlanan bulgularıdır.
Tanı vajinel ultrason eşliğinde her zaman konulamayabilir. Bu nedenle yapılan histeroskopi veya sonohisterografi kesin tanıyı koymada yardımcıdır. Ozellikle histeroskopide, aynı seansta patoloji (biopsi veya eksizyon) de kazanılarak tanıyı doğrulamak mumkundur. Menopoz doneminde yoğun kalınlaşmış rahim ici zarında polipleri ayırd etmek mumkun olmasa da, yapılan tanısal kurtajlarda sıklıkla karşımıza cıkan patolojik bulgudur. Tum disfonksiyonel rahim kanamalarında ayırıcı tanı olarak akla gelmelidir.
Tedavide ideal yaklaşım histeroskopik girişimle polipleri gorerek uzaklaştırmaktır. Hem tanısal hem tedavi amaclı en iyi yaklaşımdır.Kurtaj gibi girişimlerde her zaman kitlelere ulaşmak mumkun olmayabilir. Perimenopozal ve postmenopozal vakalarda endometrial hiperplazinin ve rahim ici zarı kanserinin (endometrial karsinom) dışlanması zorunludur.
Servikal (rahim ağzında) polipler de her yaşgurubunda rastlanır. Genellikle post menopozda sık gorulur. İlişki sonrası kanamalar ve uzun suren lekelenmeler en belirgin ozellikleridir.Saplıdırlar, kendi ekseni etrafında dondurulerek koparılıp uzaklaştırılabilirler.
Kısırlık Tedavisi ve Poliplere Yaklaşım
popipler3Cocuk isteği ile baş vuran vakalarda polip ile karşılaşma sıklığı yaklaşık % 7’dir. Poliplerin endometrium icinde yerleşimi, boyutları sıklıkla rastlanan kısırlık nedenidir. Genellikle ya embriyonun rahim icine yerleşmesine veya erken duşuklere sebebiyet verirler. Kısırlık tedavisi oncesi tespit edilen polipler histeroskopik yolla uzaklaltırılmalıdırlar. Tedaviye başlandıktan sonra gozlenebilen polipler ise 1.5 cm. altında ise ve hastanın gecmişinde duşuk yoksa veya ilk kısırlık tedavisi ise, tedaviye devam edilebilir. Tekrarlayan gebelik kaybı ve tekrarlayan tup bebek başarısızlıkları soz konusu ise , elde edilen embriyolar polip uzaklaştırıldıktan sonra transfer edilmek uzere, dondurularak saklanabilirler
[h=2]Bursa Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Polipler ve tedavisi
Sağlık0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Polipler ve tedavisi