Polikistik over nedir? Neden olur?Polikistik over, kadın kısırlığının en sık nedeni olan hastalıktır. Genc kadınların yaklaşık %10'nda gorulur. Polikistik over'in oluş nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalık sadece kısırlığa yol acmakla kalmaz, diyabet gibi metabolik hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve rahim kanseri icin risk oluşturmaktadır.
Adetlerde gecikmeler, uzun sureli yumurtlama kusurları, kilo almaya eğilim, tuylenmede zaman icinde artma, erkeklik hormonlarında yukselme, yumurtalıkların ultrasonda tipik gorunumunun olması hastalığın başlıca ozellikleridir. Hastalığın adı yumurtalıklarda ultrasonla saptanan 5 mm boyutlarında 20'den fazla kucuk kistlerin bulunmasından gelmektedir. Bu kistlerin varlığı yumurtlamanın bozulduğuna işaret etmektedir.
Polikistik over hastalığının meydana gelmesinde kandaki insulin hormonunun artması sorumlu tutulmaktadır. Vucudumuzun ana besin kaynağı olan (şekerin) glukuzun hucreler icine girmesini sağlayan insulin hormonu yaşam icin cok onemli bir hormondur.
İnsulin, vucudumuzda midenin arka tarafında pankreas adı verilen organın beta hucreleri tarafından yapılır. Şekerin kandan ayrılarak hucrelerin icine girmesini sağlayan tek hormon insulindir. Boylelikle insulin etkisiyle kandaki şeker duzeyi azaltılmış olur. Her gıda alımı sonrası pankreas yeteri kadar insulin uretir.
Polikistik overli kadınlarda, insulin vucutta normal etkilerini yapamamaktadır yani insulin direnci oluşmaktadır. İnsulin direnci sonucunda, kandaki şeker kas, yağ ve karaciğer hucreleri icine giremez ve kanda birikir. Bu durum hem uzun hem de kısa sureli bir dizi sorunlara yol acar. Bu sorunlar dizisi şoyledir: 1- Hucreler enerjisiz kalarak vucut gereken şekilde işleyemeyebilir. 2-Hucrelerin icine daha fazla şeker alınmasını sağlamak icin pankreas daha cok insulin uretmeye başlar. 3- Kanda daha yuksek insulin seviyeleri oluşur. 4-Pankreas normalden daha fazla calışarak "kendini yıpratabilir" ve bir sure sonra yeterli insulin sağlama yeteneğini kaybedebilir. 5- Yuksek insulin duzeyleri yumurtalıklarda erkeklik hormonu (androjenler) uretimini arttırır. 6- Bu belirtiler tuylenme ve sivilce gibi problemler ortaya cıkar. 7- Artan LH hormonu yumurtlamanın durmasına yol acar.
Ozellikle kilo alımı insulin direncinde ortaya cıkan belirtileri şiddetlendirir. Polikistik overli kadınlarda ileri yaşlarda şeker hastalığı riski artar. Bu nedenle bu kadınlarda şeker hastalığını erken teşhis etmek icin yılda bir kez 75 gr şeker yukleme testi yapılması gerekmektedir.
İnsulin direncine yol acan en onemli faktorlerden biri de şişmanlıktır. Karın bolgesindeki yağların artması ve gobek cevresinin genişlemesi sonucunda insulin, kas, karaciğer ve yağ dokusunda etkisini yeterince gosteremez. İnsuline karşı bir direnc oluşur. Şişman kişilerde insulin direnci saptanmıştır. Zayıf kişilerde de insulin direnci olabilir fakat oranı daha duşuktur.
Kanda yuksek bulunan insulin, insulin duyarlaştırıcı olarak bilinen ilaclarla ve kilo verme (zayıflama) yoluyla duşurulebilmektedir. Bu durumda yuksek insulin yuzunden oluşmuş olan polikistik over hastalığının belirtileri de ortadan kalkabilir.
Polikistik overli kadınlarda kısırlığın ana nedeni yumurtlama kusuru (anovulasyon) olduğundan, gebelik istenildiğinde yumurtlamayı sağlamak icin yumurtalık uyarıcı haplar veya yetersiz kalırsa iğneler uygulanmaktadır. Bu tedaviler ultrason ile folikul takibi gerektiren ozel tedavilerdir. Yumurtlama sağlanırsa polikistik overli kadınlar coğu zaman cocuk sahibi olabilmektedir.
[h=2]Antalya Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Polikistik over nedir? Neden olur?
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●29 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Polikistik over nedir? Neden olur?