Polikistik over (yumurtalık) sendromBelirtiler
Polikistik over sendromu olan kadınlar ceşitli kozmetik belirtiler gosterirler. Bu belirtiler bazı kişilerde hafif, bazende oldukca belirgin olarak ortaya cıkmaktadır. Kozmetik problemin şiddetinden bağımsız olarak altta yatan neden tum polikistik over sendromu olan kadınlarda aynı olup insulin (şekerin vucutta kullanımını sağlayan hormon) metabolizmasındaki bozukluktan kaynaklanan hormonal dengesizliktir.
Adet Duzensizliği
Polikistik over sendromunda en sık gorulen belirti adetlerde gecikme veya adet olamamaktır. Uzun sure adet olamama rahim ic (endometriyum) zarında kalınlaşmaya neden olup, rahim ic zarı kanseri riskini artırmaktadır. Bu kadınlar bir yıl icinde 8 veya daha az adet olurlar. Adet kanamasının olması yumurtlamanın olduğunu gosterir. Genel olarak bir yıl icinde gorulen adet kanaması sayısı kadar yumurtlama olmaktadır. Buna karşılık polikistik over sendromu olan bir grup kadın ise her ay duzenli adet olmasına rağmen, polikistik over sendromunun diğer tum belirtileri varsa yumurtlamanın olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.
Kısırlık (İnfertilite)
Kısırlık nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvuran kadınların yaklaşık yarısını polikistik over sendromu olan kadınlar oluşturmaktadır. Polikistik over sendromunda yumurtanın yeterince buyumemesi yumurtlama olmaması gebe kalmayı engellemekte veya zorlaştırmaktadır. Buna karşılık polikistik over sendromu olan kadınların coğunluğu, profesyonel yardımla gebe kalabilmekte ve doğum yapabilmektedir. Değişik tedavi secenekleri vardır. Kolay ve ucuz olan yontem yumurta buyumesini ve yumurtlamayı sağlayıcı ilaclarla yapılan tedavidir. Bunun yanında daha ileri teknoloji gerektiren ve daha pahalı olan tup bebek (IVF) yontemide uygulanmaktadır.
Tuylenme Artışı (Hirsutizm)
İstenmeyen tuylerde artış polikistik over sendromu olan kadınlarda psikolojik sıkıntı yaratan onemli belirtilerden biridir. Acık renkli ve ince olan tuyler androjenlerdeki (erkeklik hormonları) hormonal dengesizlik nedeniyle koyu siyah olma ve kalınlaşma eğilimi gosterirler. Coğunlukla bıyık, sakal ve goğus bolgesindeki kıllarda koyulaşma ve sertleşmeyle ortaya cıkar. Polikistik over sendromu olan kadınların buyuk coğunluğunda kollarda, bacaklarda, karın ve sırt bolgesinde de tuylenme artışı, cıkan tuylerde renk koyulaşması ve kalınlaşma gorulebilmektedir. Tedavide fiziksel metodlardan renk beyazlatma, ağda, tıraş, tuy dokucu kremler, elektroliz ve lazer epilasyon gibi yontemler kullanılmaktadır. Bu yontemlerde buyumeyen tuylerle ilgili cıkacak sorunlara ve cilt tahrişine(iritasyon) dikkat edilmesi gerekmektedir. İlac tavsiyesi (anti-androjenler) ile yeni buyuyecek tuylerin engellenmesi ve cıkma tuylerinde seyreltilmesi ve renklerinin acılması sağlanabilmektedir. İlac tavsiyesinde olumlu cevap alınması icin en az altı- sekiz ay gibi bir zaman gecmesi gerekmektedir.
Sac Dokulmesi
Kadınlarda sac dokulmesi androjenlerdeki (erkeklik hormonları) duzensizlik nedeniyle ortaya cıkan diğer bir belirtidir. Ani başlayan sac dokulmesi, altta yatan androjen salgılayan bir yumurtalık yÂda bobrek ustu bezi tumorunun belirtisi olabilir. Androjen duzeyinin duşurulmesi tedavide temel oluşturmaktadır.
Sivilce (Akne)
Genc kızlarda (aldolesan) yuzde, goğus ve sırt bolgesinde ortaya cıkan sivilceler psikolojik sıkıntı yaratan kozmetik bir problemdir. Ozellikle daha ileri yaşlarda ortaya cıkan sivilcelerin altında hormonal duzensizlik yatabilmektedir. Bu kadınlarda androjen hormonlarının araştırılması gerekmektedir. Eğer hormonal duzensizlik saptanırsa dermatolojik (cildiye) tedavi ile birlikte altta yatan hormonal duzensizliğin de tedavi edilmesi tedavide başarıyı artırmaktadır.
Kilo Artışı
Polikistik over sendromu olan kadınların coğunluğu kilo, vermek veya kilolarını korumak icin mucadele etmektedir. Diet programları tek başına uygulandığında başarılı olmamaktadır. Cunku temel problem olan yaşam tarzının değiştirilmesi gerekmektedir. Genellikle polikistik over sendromu belirtileri hareketli(aktif) bir yaşamdan, daha hareketsiz (pasif) bir yaşama gecildikten sonra ortaya cıkmaktadır. Kişinin once oturup kendi yaşam tarzını gozden gecirmesi ve bu yaşam tarzının kilo almasına veya kilosunu koruyamamasına neden olduğunu fark etmesi gerekmektedir. Bu kadınlarda ozellikle bel ve karın bolgesindeki artışı, kalca bolgesinden daha fazla olmaktadır. Bel cevresinin, kalca cevresine oranı artmaktadır. Bu durum altta yatan bozulmuş şeker ve insulin metabolizmasının bir gostergesidir.
Kilo vermek polikistik over sendromunun bircok belirtisinde duzelmeye neden olmasına rağmen, bu kadınların coğu kilo vermekte zorlanmaktadır. Polikistik over sendromu olan kadınlar duşuk yağ iceren diet programlarından cok fazla fayda gormemektedir. Buna karşılık karbonhidrat tuketiminin duşurulmesi ve farklı karbonhidrat iceren gıdaların alınması gerekmektedir. Her oğunde doğru karbonhidrat kullanımı ve yeterli protein tuketimi duşuk kan şekeri (hipoglisemi) atakları da kontrol altında tutabilmektedir. Diet ile birlikte egzersiz(sportif faaliyetler) de yapıldığı taktirde başarılı olunabilmektedir. Egzersiz de glukoz ve insulin metabolizmasında en az diet uygulaması kadar etkili olmaktadır. Sonuc olarak diet uygulanması ve duzenli egzersiz polikistik over sendromunun tedavisinde ilk basamağı oluşturmaktadır.
Cilt (Deri) Problemleri
Coğunlukla boyun, kasık ve koltuk altı bolgesinde renk koyulaşması (siyahlaşma) ve kalınlaşma ortaya cıkabilir. Buna Akantozis Nigrikans (AN) denilmektedir. AN insulinin fazla salgılanmasından kaynaklanmakta olup glukoz ve insulin metabolizmasındaki dengesizliği yansıtan bir cilt problemidir. İnsulin duzeylerinin kontrol altına alınmasıyla bu lekeler tedavi edilmektedir. Ayrıca cilde uygulanan dermatolojik yontemlerde tedavide etkili olmaktadır.
Depresyon ve Anksiyete
Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sıkıntılara polikistik over sendromu olan kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Fakat henuz bu sıklığın hormanel duzensizlikten kaynaklanıp, kaynaklanmadığını acıklayacak bir bilgi elimizde bulunmaktadır. Polikistik over sendromunda gorulen tuylenme artışı, sivilce, sac dokulmesi, adet duzensizliği ve cocuk sahibi olmakta karşılaşılan zorluk gibi nedenler psikolojik sıkıntıya yol acabilmektedir. Bu insanlar genellikle yalnız kalmayı tercih etmekte ve kendilerini toplumdan uzak tutmaktadırlar. Depresyon bazen baş ağrısı, mide şikÂyetleri, uykusuzluk, iştah değişikliği, adet duzeninde değişiklik gibi fiziksel belirtilerle ortaya cıkmaktadır. Bunlarla birlikte umutsuzluk, sucluluk, cinsel isteksizlik, unutkanlık gibi belirtilerde gorulebilmektedir. Polikistik over sendromunun diğer belirtilerindeki duzenlemeyle birlikte psikolojik sıkıntılarda genellikle duzelebilmektedir. Psikolojik tedavide alınacak profesyonel bir yardımla birlikte altta yatan neden olan polikistik over sendromunun tedavisi bir butun oluşturulmalıdır.
Polikistik Over (Yumurtalık) Sendromu Tanı
Polikistik over sendromu (PKOS) teşhisi ceşitli yolarla yapılmaktadır; bunlar kişinin tıbbi hikÂyesi, muayene, kanda hormon duzeylerinin incelenmesi ve yumurtalıkların ultrasonografik değerlendirmesidir. PKOS da gorulen belirti ve şikÂyetlerin bazılarının sizde de gorulmesi mutlaka sizin PKOS olduğunuzu gostermez. Başka durumlarda da aynı şikÂyetler ve belirtiler gorulebilir. Başvurduğunuz doktorunuz oncelikle sizin tam bir tıbbi hikÂyenizi oğrenecektir. Size adet kanamalarınızın duzeni ile ilgili sorular soracaktır, ilk adet kanamanız kac yaşında başladı , adet kanamanı kac gun surer , bir Âdetiniz de ne kadar kanamanız olur , iki adet kanamanız arasında ne kadar zaman gecer , adet kanaması donemleriniz sancılı gecer mi Bunlara ek olarak doktorunuz hic gebe kaldınız mı , doğum yaptınız mı , duşuk yaptınız mı , gebe kalmakta zorluk yaşadınız mı , yÂda zorluk yaşıyomusunuz , herhangi bir doğum kontrol yontemi kullandınız mı , yada halen kullanıyormusunuz , size soracaktır.
Daha sonra sizin genel ve jinekolojik muayenenizi yapacaktır. Genel muayene de goğus(meme) uclarından akıntınızın olup olmadığına, tiroid bezi (guatr) ile ilgili problem olup olmadığına, vucudunuzun istenmeyen bolgelerinde tuylenme (kıllanma) artışı ve sac dokulmesi olup olmadığına, ozellikle boyun, kasık ve koltuk altında koyu renkli lekelerin olup olmadığına bakacaktır. Bunlara ek olarak boyunuz, kilonuz, bel, kalca (basen) cevreniz ve kan basıncınız olculecektir. Daha sonra ultrasonografikle yumurtalıklarınızın buyukluğu olculerek ve yumurtalarınızda cok sayıda, kucuk yumurta kistlerinin olup olmadığına bakılacaktır. PKOS teşhisi sadece ultrasonografi ile yapılmaz cunku PKOS olan kadınların hepsinde cok sayıda, kucuk kist yoktur. Aynı t olan her kadında PKOS değildir. Ultrasonografi aynı zamanda her adet kanaması sırasında dokulen rahim ici zarının kalınlığının olculmesinde kullanılır.
PKOS olan kadınlar duzenli adet olmadıkları icin rahim ici zarında kalınlaşma(hiperplazi) ve kanser gelişlimi ki taşımaktadırlar. Doktorunuz bu aşamaya kadar yaptığı değerlendirmede sizde PKOS olabileceğinden şuphelendiği taktirde endokrin sisteminizi değerlendirmek icin kan tahlili ile duzeylerinizin belirlenmesine karar verebilir. Aynı zamanda glukoz(şeker) ve insulin (vucutta şekerin kullanılmasını sağlayan hormon) testleride sizde insulin direnci ve şeker hastalığının olup olmadığını araştırmak icin yapılabilir. PKOS olan kadınların buyuk bir kısmında glukoz ve insulin ile ilgili problemlere rastlanmaktadır. Doktorunuz lipid profili (kan yağlarını) duzeylerinizi değerlendirmek isteyebilir. PKOS olan kadınların bir kısmında kolesterol ve trigliserit seviyeleri yuksek olarak bulunmaktadır. Ozellikle kalp icin kotu etkisi olan LDL nin yuksekliği sık gorulen bir durumdur.
Kendi Teşhisinizi Kendiniz Yapın
Aşağıdakilerden sizde olduğunuzu duşunduklerinize sadece birer puan verin ve testin sonunda puanlarınızı toplayın!
Bolum–1(Adet Duzensizliği)
Doğum kontrol hapı kullandığınız donemde;
Bir yıl icinde 8 kez veya daha az adet kanaması
Duzensiz, 10 gunden uzun suren adet kanaması
Ara kanamaları
Kısırlık(infertilite) problemi
Bolum – 2 (Cilt Problemleri)
Gec yaşlarda bağlayan sivilce(akne)
Vucudunda ve yuzunde aşırı tuyenme
Sac dokulme ve incelme
Boyun, kasık ve koltuk altında koyu(siyah-kahverengi) lekeler
Bolum – 3 (Kilo Fazlalığı Ve İnsulin-Şeker Problemleri)
Fazla kilo ve kilo korumakta zorluk
Ani gelişen kilo artışı
İki yemek oğunu arasında titreme, kontrol edilmeyen aclık hissi
Şeker hastalığı
Aile fertlerinde şeker hastalı, hipertansiyon ve kalp hastalığı
Bolum – 4 (Diğer Problemler)
Migren
Depresyon ve /veya anksiyete
Carpıntı
Gebelikte ortaya cıkan yuksek şeker ve hipertansiyon
Sonucların Değerlendirilmesi
(0–4) Sizde PKOS olma ihtimali olması rağmen, bu ihtimal oldukca duşuk!
(5–9) Sizde PKOS olma ihtimali vardır ve bir doktorla goruşmenizi tavsiye ederiz!
(0–15) PKOS olan kadınların buyuk coğunluğu bu guruba girmektedir.
(16–20) Acilen bir doktora muracaat etmenizi tavsiye ederiz!
Polikistik Over (Yumurtalık) Sendromu

Belirtiler
Polikistik over sendromu olan kadınlar ceşitli kozmetik belirtiler gosterirler. Bu belirtiler bazı kişilerde hafif, bazende oldukca belirgin olarak ortaya cıkmaktadır. Kozmetik problemin şiddetinden bağımsız olarak altta yatan neden tum polikistik over sendromu olan kadınlarda aynı olup insulin (şekerin vucutta kullanımını sağlayan hormon) metabolizmasındaki bozukluktan kaynaklanan hormonal dengesizliktir.
Adet Duzensizliği
Polikistik over sendromunda en sık gorulen belirti adetlerde gecikme veya adet olamamaktır. Uzun sure adet olamama rahim ic (endometriyum) zarında kalınlaşmaya neden olup, rahim ic zarı kanseri riskini artırmaktadır. Bu kadınlar bir yıl icinde 8 veya daha az adet olurlar. Adet kanamasının olması yumurtlamanın olduğunu gosterir. Genel olarak bir yıl icinde gorulen adet kanaması sayısı kadar yumurtlama olmaktadır. Buna karşılık polikistik over sendromu olan bir grup kadın ise her ay duzenli adet olmasına rağmen, polikistik over sendromunun diğer tum belirtileri varsa yumurtlamanın olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.
Kısırlık (İnfertilite)
Kısırlık nedeniyle bir sağlık kuruluşuna başvuran kadınların yaklaşık yarısını polikistik over sendromu olan kadınlar oluşturmaktadır. Polikistik over sendromunda yumurtanın yeterince buyumemesi yumurtlama olmaması gebe kalmayı engellemekte veya zorlaştırmaktadır. Buna karşılık polikistik over sendromu olan kadınların coğunluğu, profesyonel yardımla gebe kalabilmekte ve doğum yapabilmektedir. Değişik tedavi secenekleri vardır. Kolay ve ucuz olan yontem yumurta buyumesini ve yumurtlamayı sağlayıcı ilaclarla yapılan tedavidir. Bunun yanında daha ileri teknoloji gerektiren ve daha pahalı olan tup bebek (IVF) yontemide uygulanmaktadır.
Tuylenme Artışı (Hirsutizm)
İstenmeyen tuylerde artış polikistik over sendromu olan kadınlarda psikolojik sıkıntı yaratan onemli belirtilerden biridir. Acık renkli ve ince olan tuyler androjenlerdeki (erkeklik hormonları) hormonal dengesizlik nedeniyle koyu siyah olma ve kalınlaşma eğilimi gosterirler. Coğunlukla bıyık, sakal ve goğus bolgesindeki kıllarda koyulaşma ve sertleşmeyle ortaya cıkar. Polikistik over sendromu olan kadınların buyuk coğunluğunda kollarda, bacaklarda, karın ve sırt bolgesinde de tuylenme artışı, cıkan tuylerde renk koyulaşması ve kalınlaşma gorulebilmektedir. Tedavide fiziksel metodlardan renk beyazlatma, ağda, tıraş, tuy dokucu kremler, elektroliz ve lazer epilasyon gibi yontemler kullanılmaktadır. Bu yontemlerde buyumeyen tuylerle ilgili cıkacak sorunlara ve cilt tahrişine(iritasyon) dikkat edilmesi gerekmektedir. İlac tavsiyesi (anti-androjenler) ile yeni buyuyecek tuylerin engellenmesi ve cıkma tuylerinde seyreltilmesi ve renklerinin acılması sağlanabilmektedir. İlac tavsiyesinde olumlu cevap alınması icin en az altı- sekiz ay gibi bir zaman gecmesi gerekmektedir.
Sac Dokulmesi
Kadınlarda sac dokulmesi androjenlerdeki (erkeklik hormonları) duzensizlik nedeniyle ortaya cıkan diğer bir belirtidir. Ani başlayan sac dokulmesi, altta yatan androjen salgılayan bir yumurtalık yÂda bobrek ustu bezi tumorunun belirtisi olabilir. Androjen duzeyinin duşurulmesi tedavide temel oluşturmaktadır.
Sivilce (Akne)
Genc kızlarda (aldolesan) yuzde, goğus ve sırt bolgesinde ortaya cıkan sivilceler psikolojik sıkıntı yaratan kozmetik bir problemdir. Ozellikle daha ileri yaşlarda ortaya cıkan sivilcelerin altında hormonal duzensizlik yatabilmektedir. Bu kadınlarda androjen hormonlarının araştırılması gerekmektedir. Eğer hormonal duzensizlik saptanırsa dermatolojik (cildiye) tedavi ile birlikte altta yatan hormonal duzensizliğin de tedavi edilmesi tedavide başarıyı artırmaktadır.
Kilo Artışı
Polikistik over sendromu olan kadınların coğunluğu kilo, vermek veya kilolarını korumak icin mucadele etmektedir. Diet programları tek başına uygulandığında başarılı olmamaktadır. Cunku temel problem olan yaşam tarzının değiştirilmesi gerekmektedir. Genellikle polikistik over sendromu belirtileri hareketli(aktif) bir yaşamdan, daha hareketsiz (pasif) bir yaşama gecildikten sonra ortaya cıkmaktadır. Kişinin once oturup kendi yaşam tarzını gozden gecirmesi ve bu yaşam tarzının kilo almasına veya kilosunu koruyamamasına neden olduğunu fark etmesi gerekmektedir. Bu kadınlarda ozellikle bel ve karın bolgesindeki artışı, kalca bolgesinden daha fazla olmaktadır. Bel cevresinin, kalca cevresine oranı artmaktadır. Bu durum altta yatan bozulmuş şeker ve insulin metabolizmasının bir gostergesidir.
Kilo vermek polikistik over sendromunun bircok belirtisinde duzelmeye neden olmasına rağmen, bu kadınların coğu kilo vermekte zorlanmaktadır. Polikistik over sendromu olan kadınlar duşuk yağ iceren diet programlarından cok fazla fayda gormemektedir. Buna karşılık karbonhidrat tuketiminin duşurulmesi ve farklı karbonhidrat iceren gıdaların alınması gerekmektedir. Her oğunde doğru karbonhidrat kullanımı ve yeterli protein tuketimi duşuk kan şekeri (hipoglisemi) atakları da kontrol altında tutabilmektedir. Diet ile birlikte egzersiz(sportif faaliyetler) de yapıldığı taktirde başarılı olunabilmektedir. Egzersiz de glukoz ve insulin metabolizmasında en az diet uygulaması kadar etkili olmaktadır. Sonuc olarak diet uygulanması ve duzenli egzersiz polikistik over sendromunun tedavisinde ilk basamağı oluşturmaktadır.
Cilt (Deri) Problemleri
Coğunlukla boyun, kasık ve koltuk altı bolgesinde renk koyulaşması (siyahlaşma) ve kalınlaşma ortaya cıkabilir. Buna Akantozis Nigrikans (AN) denilmektedir. AN insulinin fazla salgılanmasından kaynaklanmakta olup glukoz ve insulin metabolizmasındaki dengesizliği yansıtan bir cilt problemidir. İnsulin duzeylerinin kontrol altına alınmasıyla bu lekeler tedavi edilmektedir. Ayrıca cilde uygulanan dermatolojik yontemlerde tedavide etkili olmaktadır.
Depresyon ve Anksiyete
Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sıkıntılara polikistik over sendromu olan kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Fakat henuz bu sıklığın hormanel duzensizlikten kaynaklanıp, kaynaklanmadığını acıklayacak bir bilgi elimizde bulunmaktadır. Polikistik over sendromunda gorulen tuylenme artışı, sivilce, sac dokulmesi, adet duzensizliği ve cocuk sahibi olmakta karşılaşılan zorluk gibi nedenler psikolojik sıkıntıya yol acabilmektedir. Bu insanlar genellikle yalnız kalmayı tercih etmekte ve kendilerini toplumdan uzak tutmaktadırlar. Depresyon bazen baş ağrısı, mide şikÂyetleri, uykusuzluk, iştah değişikliği, adet duzeninde değişiklik gibi fiziksel belirtilerle ortaya cıkmaktadır. Bunlarla birlikte umutsuzluk, sucluluk, cinsel isteksizlik, unutkanlık gibi belirtilerde gorulebilmektedir. Polikistik over sendromunun diğer belirtilerindeki duzenlemeyle birlikte psikolojik sıkıntılarda genellikle duzelebilmektedir. Psikolojik tedavide alınacak profesyonel bir yardımla birlikte altta yatan neden olan polikistik over sendromunun tedavisi bir butun oluşturulmalıdır.
Polikistik Over (Yumurtalık) Sendromu Tanı
Polikistik over sendromu (PKOS) teşhisi ceşitli yolarla yapılmaktadır; bunlar kişinin tıbbi hikÂyesi, muayene, kanda hormon duzeylerinin incelenmesi ve yumurtalıkların ultrasonografik değerlendirmesidir. PKOS da gorulen belirti ve şikÂyetlerin bazılarının sizde de gorulmesi mutlaka sizin PKOS olduğunuzu gostermez. Başka durumlarda da aynı şikÂyetler ve belirtiler gorulebilir. Başvurduğunuz doktorunuz oncelikle sizin tam bir tıbbi hikÂyenizi oğrenecektir. Size adet kanamalarınızın duzeni ile ilgili sorular soracaktır, ilk adet kanamanız kac yaşında başladı , adet kanamanı kac gun surer , bir Âdetiniz de ne kadar kanamanız olur , iki adet kanamanız arasında ne kadar zaman gecer , adet kanaması donemleriniz sancılı gecer mi Bunlara ek olarak doktorunuz hic gebe kaldınız mı , doğum yaptınız mı , duşuk yaptınız mı , gebe kalmakta zorluk yaşadınız mı , yÂda zorluk yaşıyomusunuz , herhangi bir doğum kontrol yontemi kullandınız mı , yada halen kullanıyormusunuz , size soracaktır.
Daha sonra sizin genel ve jinekolojik muayenenizi yapacaktır. Genel muayene de goğus(meme) uclarından akıntınızın olup olmadığına, tiroid bezi (guatr) ile ilgili problem olup olmadığına, vucudunuzun istenmeyen bolgelerinde tuylenme (kıllanma) artışı ve sac dokulmesi olup olmadığına, ozellikle boyun, kasık ve koltuk altında koyu renkli lekelerin olup olmadığına bakacaktır. Bunlara ek olarak boyunuz, kilonuz, bel, kalca (basen) cevreniz ve kan basıncınız olculecektir. Daha sonra ultrasonografikle yumurtalıklarınızın buyukluğu olculerek ve yumurtalarınızda cok sayıda, kucuk yumurta kistlerinin olup olmadığına bakılacaktır. PKOS teşhisi sadece ultrasonografi ile yapılmaz cunku PKOS olan kadınların hepsinde cok sayıda, kucuk kist yoktur. Aynı t olan her kadında PKOS değildir. Ultrasonografi aynı zamanda her adet kanaması sırasında dokulen rahim ici zarının kalınlığının olculmesinde kullanılır.
PKOS olan kadınlar duzenli adet olmadıkları icin rahim ici zarında kalınlaşma(hiperplazi) ve kanser gelişlimi ki taşımaktadırlar. Doktorunuz bu aşamaya kadar yaptığı değerlendirmede sizde PKOS olabileceğinden şuphelendiği taktirde endokrin sisteminizi değerlendirmek icin kan tahlili ile duzeylerinizin belirlenmesine karar verebilir. Aynı zamanda glukoz(şeker) ve insulin (vucutta şekerin kullanılmasını sağlayan hormon) testleride sizde insulin direnci ve şeker hastalığının olup olmadığını araştırmak icin yapılabilir. PKOS olan kadınların buyuk bir kısmında glukoz ve insulin ile ilgili problemlere rastlanmaktadır. Doktorunuz lipid profili (kan yağlarını) duzeylerinizi değerlendirmek isteyebilir. PKOS olan kadınların bir kısmında kolesterol ve trigliserit seviyeleri yuksek olarak bulunmaktadır. Ozellikle kalp icin kotu etkisi olan LDL nin yuksekliği sık gorulen bir durumdur.
Kendi Teşhisinizi Kendiniz Yapın
Aşağıdakilerden sizde olduğunuzu duşunduklerinize sadece birer puan verin ve testin sonunda puanlarınızı toplayın!
Bolum–1(Adet Duzensizliği)
Doğum kontrol hapı kullandığınız donemde;
Bir yıl icinde 8 kez veya daha az adet kanaması
Duzensiz, 10 gunden uzun suren adet kanaması
Ara kanamaları
Kısırlık(infertilite) problemi
Bolum – 2 (Cilt Problemleri)
Gec yaşlarda bağlayan sivilce(akne)
Vucudunda ve yuzunde aşırı tuyenme
Sac dokulme ve incelme
Boyun, kasık ve koltuk altında koyu(siyah-kahverengi) lekeler
Bolum – 3 (Kilo Fazlalığı Ve İnsulin-Şeker Problemleri)
Fazla kilo ve kilo korumakta zorluk
Ani gelişen kilo artışı
İki yemek oğunu arasında titreme, kontrol edilmeyen aclık hissi
Şeker hastalığı
Aile fertlerinde şeker hastalı, hipertansiyon ve kalp hastalığı
Bolum – 4 (Diğer Problemler)
Migren
Depresyon ve /veya anksiyete
Carpıntı
Gebelikte ortaya cıkan yuksek şeker ve hipertansiyon
Sonucların Değerlendirilmesi
(0–4) Sizde PKOS olma ihtimali olması rağmen, bu ihtimal oldukca duşuk!
(5–9) Sizde PKOS olma ihtimali vardır ve bir doktorla goruşmenizi tavsiye ederiz!
(0–15) PKOS olan kadınların buyuk coğunluğu bu guruba girmektedir.
(16–20) Acilen bir doktora muracaat etmenizi tavsiye ederiz!

[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]