Sosyal yardımlar tamamen ihtiyac temelli olarak gercekleştiriyor. Eylul ayı icinde ihtiyac sahibi vatandaşlara yaklaşık toplam 9,6 milyar lira tutarında destek verildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yaptığı acıklamada, "
Turkiye Aile Destek Programı" başta olmak uzere engelli ve yaşlığı aylığı, elektrik tuketim desteği, genel sağlık sigortası prim odemeleri ve eğitim desteği gibi bircok alanda ihtiyac sahiplerini yalnız bırakmadıklarını belirtti. Program kapsamında eylulde 882,7 milyon lira, yaşlı ve engelli aylıkları icin 2,1 milyar lira odeme yaptıklarını kaydeden Yanık, engelli ve yaşlıların toplumsal hayata tam ve etkin katılımları ile bağımsız yaşayabilmeleri icin eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata kadar her alanda yanında olduklarını vurguladı.

Bakan yanık, aynı zamanda Twiter'dan yaptıı acıklamada
"Yaklaşan kış mevsimi şartları nedeniyle ihtiyac sahibi hanelere yonelik yardımların etkin ve verimli yurutulebilmesi amacıyla 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 450 milyon lira ek kaynak aktarıyoruz." dedi. Yanık, Evde Bakım Yardımı kapsamında 1,8 milyar liranın bakım ihtiyacı olan ağır engelliler ve ailelerine odendiğini belirtti. Ekonomik nedenlerle cocukların ailelerinden uzaklaşmalarının, farklı ortamlarda buyumelerinin onune gecerek onların kendi aileleriyle bir arada, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini onemsediklerini belirten Yanık,
"Sosyal Ekonomik Destek (SED) ile ihtiyac sahibi aileler cocuklarının başta eğitim olmak uzere diğer ihtiyaclarını karşılayabiliyor. Bu doğrultuda ailelerimize toplam 340,5 milyon lira destekte bulunduk." ifadelerini kullandı.

Yanık, 81 il ve ilcelerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına odenen
"periyodik pay" adı altındaki kaynak miktarının eylulde 243,4 milyon lira olduğunu kaydetti. Bakan Yanık, eylul ayı iceresinde 19,2 milyon liranın Vefa Projesi kapsamında yaşlı, engelli, ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi oz bakımını yerine getiremeyenler ve 65 yaş ustu vatandaşların ihtiyacları icin odendiğini belirtti. Yanık, sağlık guvencesi olmayan ya da sağlık sigortası primleri Bakanlıkca karşılanan vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri icin, SGK'ye odemeleri gereken 3,3 milyar lira tutarı Bakanlık olarak ustlendiklerini belirtti. Yanık, duzenli sosyal yardım programlarından yararlanan ihtiyac sahibi hanelere 285,9 milyon liralık elektrik tuketim desteği verdiklerini, ihtiyac sahibi hanelerdeki cocukların masrafları icin 973 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına 231,2 milyon lira kaynak aktardıklarını bildirdi.

Bakan Yanık, eylul ayında gercekleşen diğer yardımlara ilişkin şunları kaydetti:
"Barınma yardımı kapsamında 8,5 milyon lira destek sağladık. Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve sağlıksız evlerde yaşayan ihtiyac sahibi vatandaşlara evlerinin bakım-onarımına destek sağladık. Aktardığımız 4,6 milyon lira aşevi yardımıyla da ihtiyac sahibi olduğu belirlenen yaşlı, engelli, hasta ve evinde yemek yapabilecek durumda olmayan vatandaşlarımızı sıcak yemekle buluşturduk. Doğum yardımı kapsamında vatandaşlarımıza 33,2 milyon lira nakdi yardım yaptık. Ayrıca şehit yakınları ve gazilerin muhtelif ihtiyaclarının karşılanabilmesi icin de 2,4 milyon lira destek verdik."