Neyim varmış?
-Kan yağlarınız yukselmiş!
-Kolesterol mu yuksek yani evladım!
-Hayır teyzem! LDL denen kotu kolesterolunuz; yaşınız ve eşlik eden hastalıklarınıza gore normal ancak trigliserit dediğimiz kan yağlarınız almış başını gidiyor.
Kan yağını, kolesterol olarak duymuşta trigliserit denen ucubeyi “ilk duyuyor” teyzenin kulakları.
Yağ yemiyorum demek istiyor ama trigliserit; soru unlemiyle cokuyor kadının simasının ortasına.
Soru sorarmışcasına bakan gozleri daha fazla endişelendirmeden doktor acıklamasına devam ediyor:
-Cok şeker yiyorsunuz, o yuzden bu kadar yuksek yağlarınız!
Fazla glikoz gliserole donuşuyor, gliserolde trigliserite demek istiyor aslında doktor.
Kadının endişesi şaşkınlığa donuyor, şaşkınlığı da birazcık alaya kacar gibi.
İnanılır gelmiyor duydukları.
Oyle ya! Yağla şekerin ne alakası var?
Hasta endişesinden sıyrılmış, şaşkınlığı atmış uzerinden.
Guveni de yerinde. Hicbir şey yemiyorum der gibi aslında mimikleri.
-Ne yağ yiyorum doktor ne de şeker!
Yağ kısmında durmuyor bile doktor.
Halk arasında şişmanlık olarak bilinen obezitenin tanı olcutu olan vucut kutle indeksi 30’u deviren hastasının diklenmesine aldırış etmeden:
-“Hadi beraber bir şeker hesabı yapalım, teyzem” diyor aralarındaki yaş farkı on yıl olan hastasına.
Peşin hukumlu bir soruyla devam ediyor doktor:
-Ne kadar cay iciyorsun.
-On bardak.
-Bir bardağa ne kadar şeker ilave ediyorsun.
-Uc cay kaşığı.
Tepeleme bir cay kaşığı 48 kalori ediyor. Spor yapmayan ortalama yetmiş kiloluk bir insanın; kilosunu koruyabilmek icin ihtiyacı olan gunluk kalori miktarı ise 1600 kalori.
Hasta bir bardak daha cay icse; sadece su icerek şişmanlayan nadir insanlardan biri olarak tarihe gececek aslında!?
Daha bunun ekmeği var, pastası var, boreği var,
Receli var, pekmezi var, şerbeti var,
Patatesi var, mısırı var, arpası var,
Var da var…..!
Taşı toplamak zor olsa da,
Gel şimdi ayıkla bakalım, pirincin de yağı var!

[h=2]İstanbul Aile Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]