PİLONİDAL SİNUS PİLONİDAL SİNUS NEDİR? HANGİ ŞİKAYETLERE YOL ACAR?
Kuyruk sokumundaki kıl folikullerinin cilt altına doğru buyuyup bu bolgede bir infeksiyon oluşturması durumudur.
Kuyruk sokumunda ağrı, bu bolgeden ic camaşırı kirletecek akıntı (sarı, berrak veya kırmızı renkte) olması şikayetlerine yol acar.
Hastalığın ortaya cıkmasını kolaylaştıran etkenler kuyruk sokumu bolgesinde sert kılların bulunması ve kişinin kas yapısına bağlı olarak kalca (gluteal) adalelerin arasındaki vadinin derinliğidir.
Ulkemiz ve Akdeniz cevresindeki diğer bolgelerde yaşayan bireylerde hastalık sıkca gorulur. Genelde erkeklerde kadınlara gore daha coktur. En sık gorulme yaşı ergenlik cağı sonrası ve 35 yaş oncesidir.Kıl torbası iltihaplanması olarak da bilinen durum akut abse veya tekrarlayan kronik infeksiyon olarak doktora başvurmayı gerektiren iki ayrı durum yaratır. Her iki tablonun tedavisi farklıdır.
(Akut Abse)
TEDAVİ: Kuyruk sokumunda şiddetli ağrı, şişkin kızarık bir kitle ve bazen ateş yukselmesi durumu varsa o bolgede cerahat birikmesine bağlı abse oluşmuştur.
Bu durumda bir an once bu cerahatin boşaltılması gerekir. İşlem lokal veya genel anestezi eşliğinde yapılır. Bu girişimden sonra bolgenin iyileşmesini sağlamak icin belli aralıklarla pansumanlar gerekecektir. Ancak sadece abse boşaltılan hastaların bir kısmında hadise tekrarlayacak ve kalıcı bir ameliyat gerekecektir.
Tekrarlayan kronik infeksiyonu olan tabloda ise kuyruk sokumu bolgesinde kirli sarı, bazen kanlı bir akıntı gelir ve hafif bir ağrı şikayeti vardır. Burada cilt altında yerleşik icinde kıllar olan kronik bir infeksiyon odacığı vardır. Bazen 8-10 cm boyutlara kadar ulaşabilen cilt altındaki bu iltihaplı bolgenin tamamen cıkartılması gereklidir.
Bu hastalık icin tanımlanmış cok sayıda ameliyat yontemi mevcuttur, iyileşme ve işe donuş secilecek ameliyat yontemine gore değişmektedir, orneğin mikrosinusektomi veya Fenol uygulama yontemlerinde normal hayata donuş 1-2saat iken, seconder iyileşme yonteminde 1 ay olabilmektedir. Hangi yontemin secileceğine hastalığın yaygınlığı, kistin buyukluğu, fistulizasyon olup olmaması gibi kriterler değerlendirilerek karar verilmelidir.
AMELİYAT SONRASI NE YAPMALI?
Ameliyat sonrası pilonidal sinusun tekrar oluşma ihtimalini iyice azaltmak icin kuyruk sokumu bolgesindeki kılların 35-40 yaşına kadar (epilasyon, traş vb. yontemlerle) giderilmesi gerekir. Bu yaştan sonra kılların sertliği ve adalelerin arasında vadi derinliği azalacaktır.
[h=2]Ankara Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Pilonidal sinus (kıl donmesi) nedir, yapılacak ameliyat yontemine nasıl karar verilir
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Pilonidal sinus (kıl donmesi) nedir, yapılacak ameliyat yontemine nasıl karar verilir