Doğum zamanı ve sonrası başlayan depresyon uzun surebilen, fark edilemeyebilen , anne ve cocuğunun sağlığını olumsuz etkileyebilen ve tedavisi gereken bir hastalıktır. Doğum zamanı anne fizyolojik, hormonsal değişiklikler yanında psikolojik stresorlerin de baskısı altındadır. Yeni bir hayat duzeni ne uyum sağlamaya calışmakta, gorunumu ile sorunlarla başa cıkmaya calışmaktadır.
Peripartum (Doğum Zamanı) donemde kadınların %80'inden fazlasında duygudurum dalgalanmaları olabilmekle birlikte, bunların sadece %3-6'sı duygudurum bozukluk tanı olcutlerini karşılamaktadır. Annelik huznu, yeni annelerin onemli bir bolumunu etkileyen ve en sık gorulen doğum komplikasyonlarından biridir. Postpartum( Doğum Sonrası) ilk 2 haftada gorulur; duygudurumda değişimler, depresyon, eleştiriye aşırı duyarlılık, ağlama, irritabilite, kaygı, yorgunluk, uyku bozuklukları ve yoğunlaşma problemleri ile karakterize nispeten hafif, gecici olarak oluşan ve fonksiyonelliği bozmayan bir durumdur. Psikososyal destekle coğu zaman sorun oluşturmazlar. Ancak depresyon ve psikoz gibi daha ciddi tablolara gelişmeleri yonunden takip edilmelidirler. Postpartum ( Doğum Sonrası ) depresyonların %50’sinin doğum oncesi başladığı bilinmektedir.
Doğum sonrası normal sayılabilecek yakınmalar ile depresif semptomlar arasındaki ortuşme, bazı durumlarda klinik tanıyı gucleştirebilir. Gebelik sırasında yaşanan stresli yaşam olayları, evlilikle ilgili uyuşmazlıklar depresyon riskini attırmaktadır. Doğum donemi duygudurum bozukluklarının sık gorulen belirtileri, yeme bozuklukları, depresif ( cokkun ) duygudurum ya da irritabilite ( aşırı duyarlılık ), enerji azlığı, işlev kaybı, ice cekilme ya da sosyal izolasyon, sosyal desteğin olmayışından yakınma, bebek ile ilgili yanlış yorumlamalar, bebekle yalnız kalmak korkusu, ilgisizlik ya da yenidoğanın dinlenmesini engelleyecek derecede aşırı girişkenlik, hafıza ve yoğunlaşma guclukleri, değersizlik ve sucluluk duşunceleri ve ajitasyondur.
Sonuc olarak anne ve ailede onemli bir sıkıntı oluşturur ve bebeğin gelişiminde kayıplar yaşanabilir. Ayrıca annede de gelecekte ceşitli psikolojik sorunlar başlatabilir. Psikotik ozelliklerin (halusunasyon-varsanı , hezeyan-akla ve mantığa uymayan inanışlar, gerceği değerlendirme yeteneğindeki bozukluklar) varlığı, ozellikle de cocukla ilgili varsanı komutlarının ve olumsuz duşuncelerin varlığı, dikkatli olmayı ve yataklı tedaviyi acilen gerektirir. Ceşitli ilac tedavileri ve bireysel terapiler (Bireysel Davranışcı Terapi, Kişiler Arası Terapi), evlilik terapileri tedavide yer almaktadır.Eşlerde tedaviye katkı sağlayabilmektedirler.Elektro Konvulsif Tedavi (EKT) bazı durumlarda hızlı ve etkili bir yontemdir.Ancak her zaman onleyici tedaviler ve risk altındaki kişilerin tedavilerinin sağlanması ana hedeftir.
[h=2]Bursa Psikiyatri uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Peripartum (doğum zamanı) başlayan depresyon-huzunlu anneler
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Peripartum (doğum zamanı) başlayan depresyon-huzunlu anneler