Dişlerinizi gunde en az 2 kere fırcalıyorsunuz. Ara sıra diş ipi kullanıyorsunuz. Rutin kontroller icin de diş hekiminize duzenli gitmeye calışıyorsunuz. Tanıdık geldi mi? Etrafınızda kime sorsanız ağız bakımı ile ilgili size verecekleri cevap. Toplumun cok kucuk bir kısmı dişlerini yeterince fırcalamadığı ve dişipi kullanmadığını itiraf ediyor. Sonuc…. Dişeti hastalığı.
Dişeti hastalığı toplumun %75‘ini kapsamaktadır ve neredeyse yarıya yakını da olayın farkında değildir. Bilgili ve olayın ciddiyetinin farkında olmak tedavinin yarısıdır. Peki dişeti hastalığınız olduğunu nasıl anlarsınız?
Dişi cevreleyen dokulara periodonsiyumu denir. Dişeti, cene kemiği, diş koku ve dişi kemiğe bağlayan periodontal ligament periodonsiyumu oluşturur. Dişeti hastalıkları periodonsiyumu etkiler. Tek bir dişle de sınırlı olabilir tum dişleri de kapsayabilir. Dişeti hastalıklarının birincil sebebi dişler uzerinde biriken ‘mikrobiyal dental plak’tır.
Plak, diş yuzeyine ve dişetine yapışan bakteri atıklarıdır. Sağlıklı bir ağızda yaklaşık 350 farklı bakteri turu bulunur. Sadece %5’i dişeti hastalığından oluşan enflamasyon ve enfeksiyondan sorumlu tutulur. Bu bakteriler yediğimiz ve ictiğimiz besinlerdeki şeker ve nişasta ile beslenirler ve sonucta asit uretirler. Plak uzaklaştırılmazsa asit dişetini irrite eder ve enflamasyon oluşur. Dişeti hastalığı ve curuk oluşur. Dişeti hastalığı kemik dokuya sıcradığında diş desteği azalır ve diş kaybı oluşur.
Dişeti hastalığının diğer sebepleri; sigara icmek, kotu ağız hijyeni, kullanılan ilaclar, bazı sistemik hastalıklar, ozellikle bayanlarda gorulen hormonal değişiklikler ve ailesel kalıtımdır.
Dişeti hastalığının esas olarak 2 aşaması vardır: gingivitis ve periodontitis. Belirtiler ve sonuşlarına bakalım.
[h=3]Periodontitis Belirtileri[/h]Gingivitis, dişeti hastalığının erken aşamasında oluşur. Kırmızı, şiş dişeti ve belki kanama ile ile gorulen enflamasyon gorulur. Rutin diş temizliği, duzenli fırcalama ve dişipi kullanımı ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Hafif duzeyde seyreden gingivitis 1 hafta gibi kısa bir surede duzelebilir. Ancak tedavi edilmezse gingivitis kısa surede periodontitis’e donuşebilir. Toplmun yarıdan fazlasında gorulen gingivitis 60 yaş uzerinde periodontitis’le birlikte daha da sık gorulmekte.
Periodontitis, dişi cene kemiğinde tutan dokular, ligamentler ve alveol kemiği (dişi saran kemik doku) etkileyen bakteriyel bir enfeksiyondur. Dişeti hastalığının ilerlemiş halidir.
Periodontitis agresif ve kronik olabilir. Agresif periodontitis toplumun %15‘ini etkileyen ve genelde 35 yaşın altındaki bireylerde gorulen bir hastalıktır. Daha yaygın gorulen kronik periodontitis ise coğunlukla yetişkinlerde gorulur. Diyabet gibi kontrol altına alınmamış sistemik hastalığı olan bireylerde periodontitis acısından risk altındadır.
Dişeti hastalığında durum periodontitis’e doğru kotuye gittiğinde gingivitiste gorulen şiş ve kırmızı dişeti gorunumu parlak kırmızı hatta morlaşmayla beraber dişeti cekilmesi oluşur. Dişeti cekilmesiyle beraber dişler arasındaki boşluk artar ve bu bolgelerde pu (gri-beyaz renkli akıntı) gorulur. Enfeksiyon derinleştikce etkilenen dişleri cevreleyen kemik ve yumuşak dokuda kayıp gorulur.

[h=2]Ankara Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]