Noropatiler, vucudumuzdaki sinirlerin hasarı sonucu ortaya cıkan hastalıklardır. Periferik ve santral noropatiler olmak uzere başlıca iki gruba ayrılır.
Periferik noropatiler, vucudun beyin ve omurilik dışı bolgelerindeki sinirlerin hasarlanmasıdır. Bu sinirler vucudun kuvvet (motor), duyu ve otonom fonksiyonlarından sorumludur. Bu fonksiyonların hepsi birlikte etkilenebileceği gibi secici olarak tek biri de etkilenebilir. (Motor, duyusal veya otonom noropatiler)
Tek bir periferik sinir tutulduğu zaman ortaya cıkan noropati “mononoropati”, birden fazla periferik sinir etkilendiği zaman oluşan noropatiler ise “polinoropati” olarak adlandırılır. Mononoropati ornekleri arasında en sık karşılaşılanlar mediyan ve ulnar sinir tuzak noropatileri, polinoropatiler icerisinde en sık rastlanan ise şeker hastalığına bağlı gelişen diyabetik polinoropatidir.
Periferik noropatilere bağlı olarak hastalarda;
-Kas gucsuzluğu, kas erimesi, kaslarda seyirmeler, felcler
-Uyuşma, yanma, karıncalanma, batma ve donma gibi duyusal şikayetler, yururken dengesizlik, ağrı duyusunun artışı ya da ağrılı bir şeyin hissedilmemesi, uzuvlarda yara ve enfeksiyonlar
-Kalp ritm bozuklukları, aşırı terleme ya da terlemenin azalması, cinsel işlev bozuklukları, idrar yapamama ya da idrar kacırma, ciltte renk değişiklikleri, ayağa kalkınca ortaya cıkan tansiyon duşukluğu olarak bilinen ortostatik hipotansiyon gibi durumlar gozlenebilir.
Periferik noropatilerin bircok nedeni vardır:
-Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus)
-Vitamin eksiklikleri (orn; B12 vitamini)
-İlaclar (Ozellikle kemoterapi ilacları)
-Zehirlenmeler (Tarım ilacları, tiner gibi cozucu maddeler, civa ve kurşun gibi cevresel toksinler)
-Kronik bobrek yetmezliği
-Kronik karaciğer yetmezliği
-Enfeksiyonlar (Guillain Barre Sendromu, zona, HIV…vs)
-Alkol aşırı kullanımı
-Romatizmal hastalıklar (Romatoid Artrit, SLE…vs)
-Kalıtsal (Ailevi) noropatiler (orn; Charcot Marie Tooth Hastalığı)
-Kanserlere bağlı noropatiler (Ozellikle akciğer ve kan kanserleri)
Noropatilerin teşhisinde ayrıntılı anamnez ve fizik muayene onemlidir. Goruntuleme yontemleri (MR, BT, Ultrason vs.), elektrofizyolojik incelemeler (EMG, SEP, MEP, vs.), beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemeleri, ayrıntılı kan tetkikleri ve molekuler genetik testler tanıya yardımcı tetkiklerdir.
Tedavide oncelikle altta yatan nedenin saptanması ve buna yonelik tedavinin duzenlenmesi gereklidir. Bazı durumlarda ise noropatiye yol acan neden ortaya konulamayabilir. Bu gibi durumlarda, hastalık belirtilerini azaltmaya yardımcı ilac tedavileri ve fizik tedavi yontemlerinden faydalanılır.
Hastalığın ilerlemesi durduktan sonra altta yatan nedene bağlı olarak sinirlerin fonksiyonu geri donebilmektedir. Hasar ne kadar az ise iyileşme de o kadar iyi olur. Bu nedenle erken tanı ve tedavi cok onemlidir.

[h=2]İstanbul Noroloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]