Perianal fistul nedir? Neden oluşur?Perianal bolgenin sık gorulen hastlalıklarından birisi olan perianal fistul hastalığı, anorektal fistul, fistulo-ano olarak da adlandırılır. En sık anal kanal (makat ici) kaynaklı olmasına karşın, Crohn Hastalığı, tuberkuloz, mantar hastalıkları, travma gibi nedenlerde goz onunde bulundurulmalıdır. Hastalık gunumuzde genel cerrahları en cok uğraştıran hastalıklardan birisidir. Cunku tedavinin temelini cerrahi oluşturmaktadır ve cok farklı tiplerde olduğu icin tek ve kesin bir tedavisi yoktur. Fistulun yeri, tipi, suresi, kadın hastalarda vajene yakınlığı, daha once yapılan ameliyatlar, işlemler hepsi tedavi seceneğini belirlemede cok oneme sahiptir.
Uygulanacak cerrahide fistulun bulunduğu konum itibariyle sfinkter kaslarını tahrip ederek gaz-gayta tutamama riski taşır. O nedenle beklenen iyileşme ile gaz gayta tutabilme becerisindeki denge hasta ve cerrah icin cok onemlidir.
Eğer kontinensi lehine bir girişim yapılmaktaysa beklenen iyileşme az olabilirken tam tersi bir durumda yani iyleşme lehine yapılacak aşırı bir girişim iyileşmeyi sağlarken hastada ciddi kalıcı gayta tutamama sorununa neden olabilir.
Ceşitli turde operasyon teknikleri tariflenmiştir. Kliniğimizde de en guncel tedavi yontemleri uygulanmaktadır. Teorik olarak makat kaslarına en az hasarı veren ameliyatları daha cok tercik etmekteyiz.
LIFT: her iki makat sfinkter kası arasından fistul traktı (yolu) bulunarak bağlantı kesilir. Kaslara zarar vermeden yapıldığı takdirde gaz-gayta riski azdır. Ve kaynak kontrolu sağlandığından nuks oranlarıda az olarak bildirilmiştir.
FiLAC(Lazer): lazer ile fistul traktının kapatılması ile sfinkterlere hasar verilmediğinden gaz-gayta tutamama riski cok azdır( fistul traktının bulunması sırasında tahrip edilme riski nedeni ile).
SETON: setonu gevşek olarak ve akıntısı, iltihabı olupta asıl ameliyatının daha sonra yapılmasına karar verdiğimiz hastalarda asıl ameliyatı kolaylaştırmak amacı ile kullanmaktayım. Yapılan bir calışmada seton sonrası yapılan lazer ile ameliyatın sonuclarının daha iyi olduğu bildirilmiş.
FİSTULOTOMİ: basit fistullerde uygulanan iyileşmeyi sağlarken gaz-gayta tutma fonksiyonlarını da cok az etkileyen veya hic etkilemeyen etkin bir yontemdir ve kliniğimizde uzun yıllardan beri başarı ile uygulanmaktadır.
Diğer ceşitli turdeki secenekler de kullanılmış olup etkinlikleri az olanlar terk edilmiştir
Burada ki esas sorun hangi fistul basit, hangi fistul karmaşık onun kararını vermektir. Fizik muayenede basit olarak kabul edilen bir fistulun ameliyat masasında cok karmaşık olduğu anlaşılabilir ve cerrahi tedavi seceneklerinin tekrar gozden gecirilmesi hasta icin iyi olabilir. Ameliyat oncesi poliklinik şartlarında yapılan muayene ağrılı olduğu icin hstanın once uyutularak muayene edilip hasta uyandıktan sonra hasta ile secenekleri tartışıp karar vermek doğru olur. Ancak bu durumda da hasta iki defa narkoza maruz kalır. Ameliyat oncesi pelvik MR ve uc boyutlu endoanal ultrasonografi ile oldukca yararlı bilgiler elde edilir ve ameliyat planı ve ekipmanı (lazer vs) bu bilgilere gore yapılır ve sağlanır. Fistule yonelik yapılacak ilk ameliyatın başarısı oldukca onemlidir, cunku ikincil ve daha fazla yapılan işlemlerde başarı şansı azalmaktadır.

[h=2]Adana Genel Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]