Peptik ulserler ve oniki parmak ulserleriMide besinlerin parcalanması ve sindirilmesi icin bol miktarda asit ve pepsin salgılamaktadır. Salgıladığı asit ve pepsinin midenin kendi yuzeyine zarar vermemesi icin ceşitli organizmanın koruma mekanizmaları vardır. Helicobacter pylori adı verilen bulaşıcı bir bakteri yada ağrı kesici ilaclar mide yuzeyini koruyan mekanizmalarda yetersizliğe yol acmakta ve bunun sonucunda da mide yuzeyinin butunluğunde bozulmalar (ulserler) ortaya cıkmaktadır. Ozellikle Helicobacter Pylori infeksiyonunun yaygın olduğu ulkemizde mide ve on iki-barsak (duodenum) ulserleri oldukca sık gorulmektedir. Her 10 kişiden biri hayatlarının bir doneminde peptik ulser hastalığına yakalandığı bilinmektedir.
Peptik ulser belirtileri nelerdir ?
Mide ve on iki-barsak ulserleri karnın ust kısmında bazen sırta doğru yayılan ağrılara neden olurlar. Bu ağrılar kimi hastalarda yanma , kimi hastalarda kazınma kimi zamanda kramp tarzında olabilir. Bazen hic ağrı olmaksızın ekşime, midede dolgunluk hissi, kilo kaybı gibi yakınmalar gorulebilir. Peptik ulserler her zaman hastada yakınmaya neden olmazlar. Bazen hicbir yakınma yok iken hastalık, mide kanaması yada nadiren mide delinmesi gibi komplikasyonlar ile ortaya cıkabilir.
Peptik ulser tanısı nasıl konulur ?
Mide ve on iki-barsak ulserinin kesin tanısı gastroskopi ile konulur. Gastroskopi imkanı olmadığı durumlarda baryumlu mide duodenum grafisi de tanıya yardımcı olabilmekte ise de bu yontem ile yuzeyel ve kucuk ulserler gozden kacabilmektedir. Ayrıca mide ve on iki-parmak ulseri olan her hastada Helicobacter Pylori infeksiyonu olup olmadığı araştırılmalıdır.
Peptik ulser tedavisi;
Helicobacter pylori mikrobu nedeni ile ulser hastalığı olan hastalarda oncelikle 7-14 gun sure ile 2 ayrı antibiyotik ve bir mide asidini ortadan kaldıran ilac (Omeprol, Lansor, Nexium, Pariet vb) ile uclu tedavi yapılmalıdır. Daha sonra tedaviye mide asidini ortadan kaldıran ilaclarla 4-8 hafta kadar devam edilmelidir. Helicobacter pylori infeksiyonu olayan hastalarda sadece mide asidini ortadan kaldıran ilaclar ile 4-8 haftalık bir tedavi yeterli olmaktadır. Ağrı kesicil ilaclar nedeni ile ulser oluşmuştuğu durumlarda ( Aspirin, romatizma ilacları vb) kullanılıyor ise ulser tedavisi suresince mumkunse kesilmelidir.
Peptik ulser ve diyet
Eski yıllarda uygulanan katı ulser diyetlerinin ulser hastalığının tedavisine bir katkı yapmadığı artık bilimsel calışmalar ile gosterilmiştir. Ulser hastalarının uzak durması gereken uc şey alkol, sigara ve ağrı kesici ilaclardır (aspirin, voltaren, apranax, endol vb). Bunların ulser gelişiminde rol oynadıkları ve ulser iyileşmesini geciktirdikleri iyi bilinmektedir. Hastayı yediğinde ozellikle rahatsız eden besinlerden kacınılabilir. Bu hastalara gunde 3 oğun duzenli beslenmeleri onerilmektedir.
Peptik ulser tedavi edilmez ise neler olabilir ?
Uygun tedavi almamış ulser hastalığı kanama, delinme, darlık gelişimi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ulser kanamalarının buyuk bir kısmı endoskopik yolla tedavi edilebilmektedir. Ulsere bağlı darlık gelişiminde hastaların bir kısmında ilaclarla bir kısmında endoskopik tedavi yapılabilmektedir. Ancak uzun surmuş (kronik ) ulser darlıklarında cerrahi mudahalegerekmektedir. Ulser nedeni ile mide veya barsak duvarında delinme oluşmuş ise tek tedavi cerrahidir.
Peptik ulser kansere donuşebilir mi ?
Hayır mide ve on iki-barsak ulserlerinin kansere donuşme riski yoktur. Ancak ozellikle mide kanserleri ulser yapısında da olabildiğinden baştan tanının yanlış konabilmesi soz konusu olabilir. Bu nedenle mide ulseri varlığında mutlaka ulserden parca alınarak ( biopsi) patolojiye gonderilmesi ve 2 ay icinde ulserin iyileştiğinin endoskopi ile teyit edilmesi gerekmektedir. İyi huylu peptik ulser komplikasyonları arasında kanserleşme yoktur.
[h=2]İstanbul Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Peptik ulserler ve oniki parmak ulserleri
Sağlık0 Mesaj
●34 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Peptik ulserler ve oniki parmak ulserleri