Turkiye ekonomisine ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nın onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mukerrer sayısında yayımlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Butce Başkanlığınca hazırlanan ve gelecek yılı kapsayan programda, enerjide mevcut durum ortaya konuldu ve hedefler belirlendi.
Buna gore, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te 4,6 milyar metrekup depolama ve gunluk 75 milyon metrekup geri uretim kapasiteli Kuzey Marmara Doğalgaz Yer Altı Depolama Tevsii Projesi'nin tamamlanması bekleniyor.
Ayrıca 5,4 milyar metrekup depolama ve gunluk 80 milyon metrekup geri uretim kapasiteli Tuz Golu Doğalgaz Yer Altı Depolama Projesinin 2025'te tamamlanmasıyla birlikte, Turkiye'nin toplam yer altı doğalgaz depolama kapasitesinin 10 milyar metrekupe ulaşması hedefleniyor.
Programa gore, doğalgazın ulke genelinde yaygınlaştırılması hedefine yonelik calışmalar surduruluyor. Bu kapsamda doğalgaza sahip olmayan ve merkez nufusu en az 15 bin olan ilceler ve belirli kriterler taşıyan Organize Sanayi Bolgeleri'ne doğalgaz ulaştırılması calışmaları devam ediyor.
AKKUYU'NUN İLK UNİTESİNİN 2023'TE ACILMASI BEKLENİYOR
Tamamlandığında Turkiye'nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yuzde 10'unu karşılayacak toplam 4 bin 800 megavatlık Akkuyu Nukleer Enerji Santrali'nin ilk unitesi 2023'te, kalan unitelerin ise birer yıl arayla 2026'ya kadar tamamlanması hedefleniyor.
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamındaki eylemler icin 2023'e kadar 10,9 milyar dolar yatırım yapılması bekleniyor.
Yaklaşık 405 milyar metrekup doğalgaz rezervi ile kuresel olcekte 2020'nin deniz alanlarındaki en buyuk keşfi olan Batı Karadeniz'deki Sakarya Doğalgaz Sahasında 2021'de yapılan sondaj faaliyetleri sonrası ilave 135 milyar metrekup doğalgaz rezervi keşfedilmesiyle bolgedeki rezerv miktarı 540 milyara ulaşmıştı.
Programda, bu sahada doğalgaz uretiminin ise 2023'te gercekleştirilebilmesi icin gerekli alt yapı calışmalarının devam ettiği belirtildi. Bu kapsamda, tespit kuyularının acılması, deniz tabanı yuzey tesisi ve iletim sistemleri kurulumu, kara yuzey tesisleri inşası ve malzeme temini gibi faaliyetler gercekleştiriliyor.
Ayrıca 2023'te en az bir Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) yarışması duzenlenecek.
- Paylaş