Pektus ekskavatum (kunduracı goğsu)Goğus kemiğinin iceri doğru cokuk olmasıdır.
Bunun tersi guvercin goğus (pektus karinatum ) ise goğus kemiğinin one doğru cıkık olmasıdır.
Bu doğuştan anomalide temel sorun kaburgaların kıkırdak kısmının uzamasının normalden fazla olmasıdır.Kaburgaların kıkırdak kısmı cok uzayınca goğus kemiği ice doğru coker ya da dışa doğru fırlar.
Pektus ekstavatum yani kunduracı goğsu daha sık gorulur.Aslıda eskiden kundura yapan ve tamir edenlerin goğuslerine dayayarak calıştıkları demir materyal goğug kemiklerinde cekmeye yol actığı icin bu isim verilmiştir.
Bu tur goğius defrmitelerinin ameliyatla kolayca tedavisi vardır.
Ameliyatın 5 yaş civarında cocuk okula başlamadan yapılması idealdir.boylece ham okulda acımasız eleştrilerle psikolojik yuk almamış olur,hem de deformitenin kalp ve akciğer uzerindeki baskısı optimal bir yaşta duzeltilmiş olur.Daha kucuk yaşta ameliyat ise kemik yapıs gelişmediği icin erken olabilir.Delikanlılık cağında ameliyat ise gene başarıyla yapılabilr.
Doğuştan kalp anomalileri ve delikleri ek olarak varsa aynı seansta bu anomalilinini de duzeltilmesini yapmaktayız.Yıllar once Fallot Tetralojili bir cocukta kunduracı goğsu ameliyatı ile total korreksiyonu aynı seansta ameliyat etmiştim ve bu olgu dunyada ilk olgu olarak tıbbi literature gecmişti.
Uyguladığımız ameliyat bazı modifikasyonlarıyla Ravitsch ameliyatıdır.Erkeklerde duz orta cizgi kesi ile kızlarda ise enine meme altı kesi ile bu ameliyat gercekleşmektedir.
[h=2]İzmir Kalp Damar Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Pektus ekskavatum (kunduracı goğsu)
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Pektus ekskavatum (kunduracı goğsu)