Kocaeli ’nin Cayırova ilcesinde hırdavat toptancılığı yapan lise mezunu İsmail Kuş (36), iş yerine gelen bir arkadaşının maket tırmık yapmak icin ahşap malzeme istemesi uzerine minyatur sanatını denemeye karar verdi. İlk olarak yaklaşık 300 parcadan oluşan bir koy evi yapan Kuş, daha sonraki calışmalarında eserlerini geliştirmek istedi. Evinin bir odasında oluşturduğu atolyede, kil, ahşap, karton ve plastik malzemelerle akaryakıt istasyonundan fırına, kırtasiyeden oto tamircisine, berberden umumi tuvalete kadar bir mahallede gorulebilecek mekanları gerceği aratmayan minyaturlere donuşturen Kuş, eserlerinde gunluk yaşamdaki her turlu detayı eklemeyi ihmal etmiyor. Ortalama 5-6 bin parcadan oluşturduğu yaklaşık 20 minyatur yapıda balkonda asılı olan halıdan, kapının onune atılan coplere, yapıların icerisindeki eşya ve makinelere kadar her detayı titizlikle işleyen Kuş, eserlerini paha bicemediği ve manevi değerinin cok yuksek olduğu icin satmadığını ifade etti. Kuş, eserlerini ilerde sergilemeyi hedefliyor. Minyaturlerinde kullandığı binlerce parcanın tamamını kendisinin yapıp, boyadığını dile getiren Kuş, şunları kaydetti: “Calıştığım yere gelen bir arkadaşım benden ahşap cubuklar istedi. Tırmık yapacağını soyleyince kafamda şimşekler caktı ve ben de o gun bir koy evi yapmaya karar verdim. Koy eviyle bu işe başladım ve evrilerek binalara kadar geldim. Şu anda yapmaya devam ediyorum. Bir tanesinin yapımı ortalama 3-4 ay suruyor. İlk yaptığım eserler ortalama 1 hafta suruyordu, ayrıntılar eklendikce 4 ayı bulmaya başladı. Calışmalarımda kullandığım butun parcaları kendim yapıyorum, hicbir hazır urun kullanmıyorum. Son yaptığım makette 6 bin parca kullandım. Tuğlalar, kiremitler, kaldırım taşları ve icerisinde kullandığım eşyalar 6 bin parcayı buluyor.” Bircok eser ortaya koyduğunu aktaran Kuş, bu konuda herhangi bir eğitim almadığını ve gorsel hafızasında kalan urunleri yaptığını belirtti. Kuş, “Yapacağım maketin ilk once internetten fotoğrafına bakarak aynısını şekillendirmeye calışıyorum. Kil, ahşap, karton, plastik gibi urunler kullanarak detayları hazırlıyorum. Goren eşim dostum cok beğeniyor. Satın almak isteyen cok fazla kişi oldu ama ben satmayı pek duşunmedim. Turkiye'de bunu yapabilen cok fazla kimse yok. Bu maketleri satarsam bunlar belki kaybolup gidecek, ben de bunu gelecek nesillere bırakmak amacıyla yapıyorum. İleride calışmalarımdan bir muze oluşturmak istiyorum.” diye konuştu.