PAZARTESİ SENDROMU
" Pazartesi sendromu, cocukluktan yetişkinlere kadar bircok insanın hayatını olumsuz yonde etkilemektedir. Ozellikle iş hayatındaki verimliliği negatif yonde etkileyip, calışanları ağır iş stresine saatler oncesinden sokabilmektedir. Gorulen bu sendrom hafta sonları tatilinden sonra olabileceği gibi, bayram tatillerinden ve yıllık izin tatillerinden sonra da yoğunlukla gorulmektedir. Peki neden her hafta pazartesi bu sendrom yaşanır? Aslında her şey aslında pazar gunu ve akşamından başlamaktadır. Pazar gununu devamlı, yarın iş var stresiyle gecirmek, insanın kendini bu duruma şartlaması bu sureci atlatmayı daha zorlaştırdığı gibi kronikleştirmektedir. Pazartesi sendromuna neden olan cocukluktaki yaşantılarımızı ornek olarak gosterebiliriz. Ozellikle 80 kuşağını cocuk olarak gecirenler bilirler ki; pazar akşamları genellikle babaların tv'de futbol maclarını izlediği, annelerin cocuklara banyo yaptırdığı, odevlerin tamamlandığı olarak hatırlanır..Yapılan bu hazırlıklar ve yaşantılar her hafta bir toren şeklinde yapıldığı icin de kişilere alışkanlık kazandırmıştır.
Peki cocukluğumuzdaki bu yaşantı ve alışkanlıklar yetişkinlik boyunca iş hayatımızı, sosyal hayatımızı devamlı etkileyecek midir? Aslında bu pazartesi sendromunu bilişsel olarak farklı bir bicimde yorumlayarak, tum haftaya istekli ve motive olarak başlayabiliriz. Salı veya Cuma nasıl bir akşamsa Pazar akşamı da aynı akşamdır aslında. Pazar akşamının farkı, ertesi gunun oğrenciler icin okul, calışanlar icin iş stresidir. Bu stres Salı akşamı Carşamba sabahı onemli bir sunum oncesi de yaşanabilir. Bu durumu normalleştirmek, pazar akşamlarını tatilin bittiği gun değil de, bircok işi bitirebileceğim, guzel gunler gecireceğim bir hafta duşuncesiyle, gelecek Cuma akşamının planını yapmak Pazar akşamlarının daha rahat ve huzurlu gecirmenizi sağlayabilir.
Bu duşuncelerin yanı sıra, Pazar gunu temiz havada yuruyuşler yapmak, spor yapmak, dostlarınızla, ailenizle guzel verimli vakitler gecirmek, hafta sonu tatilinizden doyum almak sizi yeni bir haftaya pozitif anlamda hazırlayacaktır.
Her pazar bir onceki haftayı duşunerek; yine aynı sendromu yaşıyorum, bu gunu defalarca yaşadım, ruhuma, vucuduma bu stresi yaşatmanın ne gereği var? sorusunu sorarak kendinize 3. gozden bakmanızı ozellikle tavsiye ediyorum."

Psk.Cağdaş Artu

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]