Patoloji: Eski yunanca "pathos" (hastalık) ve "logos" (bilgi) sozcuklerinin bir araya gelmesi ile oluşturulmuş "hastalıklar bilimi" anlamında bir isimdir Hekimlik ile doğrudan ilgisi olmayanlar, genellikle boyle bir dalın varlığından bile habersizdir. Oysa patoloji, tıp eğitiminde cok onemli yeri ve ağırlığı olan bir daldır.
Coğu insanın ilk kez doktorundan duyduğu bir meslek adıdır. Bu ilk duyum, hemen her zaman endişe uyandıran bir duruma eşlik eder. "Hele bir patoloji raporunuz cıksın; sonra goruşuruz" veya "onemli bir şey değil; ama yine de bir patolojik inceleme istiyoruz" gibi sozler duyarsınız. Bu sozler bazen kendiniz, bazen de cok sevdiğiniz bir yakınınız icin soylenir. Patolojik inceleme sonucu belli olana, soruların yanıtları bulunana dek uykusunu yitirenler coktur...

Bu da, rontgen cektirmek ve kan vermek gibi bir "tetkik"tir. Patoloji, "otopsi"den de sorumludur.
Patoloji tarafından incelenecek ornekler asıl olarak iki grupta değerlendirilir:
Vucuttan kucuk veya buyuk bir ameliyat ile cıkartılan dokular/organlar;
Vucuttan iğne ile alınan hucreler, kendiliğinden dokulen hucreler veya vucut sıvıları. (Bunlar en sık "servikovaginal yaymalar" yani kadın hastalardan alınan yayma ornekleri olan “pap. smear” lerdir).

Yukarıdaki yollardan biriyle alınan doku/organ/hucre topluluğu/sıvılar "ornek" olarak adlandırılır. Orneklerin ilk grubu icin "Biyopsi Raporu", ikincisi icin "Sitoloji Raporu" duzenlenir.
Bu ornekler, Universite Hastanelerinde "Patoloji Anabilim Dalı"nda, Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Tıbbi Patoloji Kliniklerinde, diğer Devlet Hastaneleri ve SSK Hastanelerinde "Patoloji Servisi"nde incelenirler.
Ornek teslim alınırken, uzerine hangi hastaya ait olduğunu belirten isim ve numaralar yazılır. Bu numara, patoloji raporunda da belirtilir.
Universite hastanelerinde, raporun hazırlanması aşamasında uzmanlık oğrencileri (asistanlar) da gorev yapar. Ancak, tum inceleme sonuclarıpatoloji uzmanları (patolog)tarafından rapor edilir. Coğu Universite Hastanesinde ve bazı buyuk Devlet Hastaneleri ile buyuk SSK Hastanelerinde belli organ/dokular o konuda ozel ilgisi/eğitimi bulunan uzmanlar tarafından değerlendirilir.
Hastalardan alınan orneklerin mikroskopta incelenebilir duruma getirilmeleri icin bir dizi işlem yapılır. Bu işlemler duruma gore birkac dakika ile birkac gun arasında değişen sureler alabilir.
Patologlar, değerlendirmelerinin onemli bir kısmını mikroskop başında yaparlar. Ancak, hastanın yakınmaları, doktor muayenesinde saptananlar ve laboratuar testlerinin sonucları da tanı konulmasına yardımcı olur. Bu nedenle, zaman zaman patologlar hasta ile doğrudan temas sağlamaya gerek duyabilirler.
Prof. Dr. Nusret Erdoğan / Patoloji Uzmanı

[h=2]İstanbul Patalog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]