PARVOVİRUS B19'UN HASTALIKLARDAKİ ROLU
İlk kez 1975 yılında tanımlanan bu virus her yaş grubunu etkilemekte ve farklı klinik tablolara yol acmaktadır. Parvovirus B19 enfeksiyonu ozellikle cocuklarda Eritema enfeksiyozuma (5.Hastalık) neden olur.Kronik hemolitik anemisi olan hastalarda aplastik krize yol acar.Cocuk ve erişkinlerde akut artrit tablosu gelişebilmekte gebelerde ise bu enfeksiyon gecirildiği zaman duşuk ve olu doğuma neden olabilmektedir. Parvovirus enfeksiyonu geciren cocuk veya erişkinlerde bulgular her zaman belirgin değildir.Coğu zaman enfeksiyon belirtisiz enfeksiyon (asemptomatik) şeklinde seyreder Bu vakalarda dokuntu olmayabilir ve başka bir klinik tablo ile karışabilir.Gunumuzde parvovirus B19 enfeksiyonunun yol actığı kritik tabloların tam olarak tanımlanamadığı duşunulmektedir.Bu enfeksiyon en sık okul cocuklarında gorulmektedir.Erişkin yaş grubuna hastalık gecirme oranı %60'a yukselmekte yaşlılarda ise bu oran %90'a ulaşmaktadır.
Parvovirus B19 enfeksiyonu esas olarak;
- Solunum yolu salgıları, damlacık enfeksiyonu ile
- Kan ve kan urunlerinin veya bu urunlerin deriye teması
- Anneden bebeğe direk geciş şeklinde bulaşmaktadır. Aile ici bulaşımda onemlidir.
Parvovirus B19 enfeksiyonu ile ilgili klinik tablolar;
- Eritem Enfeksiyozum (5.Hastalık)
- Gecici aplastik kriz
- Artrit
- İntrauterine enfeksiyonlar
5. HASTALIK (ERİTEMA ENFEKSİYOZUM)
Cocuklar Parvovirus B19 enfeksiyonunu en sık olarak 5. hastalık şeklinde gecirmektedir.
Başlangıc semptomları belirgin değildir.Kulucka donemi 14 gundur.Bu sure 4-21 gun arasında değişebilir.
Ateş, boğaz ağrısı
Baş ağrısı,Halsizlik,Kas ağrıları
Mide,Bağırsak şikayetleri olabilir.
Bu surecte hastalık sıklıkla tanımlanamaz.Bu tabloyu takiben yuzde tokat atılmış surat gorunumu veren dokuntuler ortaya cıkar.Yuzde kırmızılık ve ağız etrafında solukluk vardır.Govdede simetrik makulopapuler dantel gorunumundeki dokuntuler kollara,kalca ve uyluğa yayılır ve kaşıntılıdır. Dokuntu yoğunluğu dalgalanma gosterir ve guneş ışığına maruz kalan bolgelerde belirginleşmektedir.Bazen eklem bulguları bu tabloya eşlik edebilir.
Hastalık başlangıcta bulaşıcı olup, dokuntu ve diğer belirtiler ortaya cıktıktan sonra bulaşıcılık azalmaktadır.Bu donemde cocuklar normal okul aktivitelerine donebilirler.
Hastalığın tanısı klinik olarak konmaktadır.Tam serolojik olarak kolaylıkla teyit edilmektedir.
Hastalığa ozgu bir tedavi yontemi yoktur.
APLASTİK KRİZ
Parvovirus B19 kemik iligindeki kırmızı kan hucrelerinin onculerini enfekte etmektedir. Kemik iliğindeki kırmızı kan hucrelerin oluşumu enfeksiyondan dolayı gecici olarak durmaktadır ve aplastik kriz ortaya cıkmaktadır.
Parvovirus B19'un yol actığı aplastik kriz sağlıklı bireylerde gecici olmakta ve kendiliğinden duzelmektedir.Buna karşın kronik hemolitik anemi ve kemik iliğinde değişikliğin olduğu hastalarda ise aplastik kriz tablosu ortaya cıkmaktadır.Orak hucreli anemi,demir eksikliği anemisi ve akut kanamanın olduğu hastalarda da aynı risk soz konusudur. Bu hastalarda viral enfeksiyona ait belirtilerden sonra kan hemoglobin ve retikulosit duzeyde duşme gorulmektedir.Genellikle klinik tablo bir sure sonra kendiliğinden duzelmektedir.Ciddi seyreden vakalarda ise kalp yetmezliği gelişebilmektedir.

Bir kez aplastik kriz geciren hastalarda aynı tablonun tekrar ortaya cıkma olasılığı yoktur.Bağışıklık sistemi bozulmuş hastalarda ise kemik iliğinin kronik Parvovirus B19 enfeksiyonu gorulmektedir.Malignensi,organ transplantı ve HIV virusu taşıyan cocuk ve erişkin hastalar kronik Parvovirus B19 enfeksiyonu acısından risk grubunu oluşturmaktadır.

ARTRİT

Parvovirus B19 cocuklarda ve erişkinlerde artrit ve artralgi'ye neden olmaktadır.Artrit ozellikle 16 ile 59 yaştaki kadınlarda gorulmekte ve periferik eklemleri simetrik olarak tutmaktadır.Omuz,boyun ve lumbosakral vertebralarda tutulum az gorulmektedir.

Erişkinin aksine cocuklardaki artrit'de buyuk eklemler tutulmakta ve asimetri gostermektedir.Genellikle cocuklarda artrit kendiliğinden iyileşme gostermektedir. Parvovirus B19 bağlı artrit bu vakalarında eklemlerde ciddi değişiklikler gorulmez. Parvovirus B19 bağlı artritlerin ile romotoid artritle arasında bir bağlantı mevcut değildir.

İNTRAUTERİNE ENFEKSİYONLAR

Gebelik sırasında ortaya cıkan Parvovirus B19 enfeksiyonu fetal enfeksiyonlara, nonimmun hidrops fetalis ve duşuklere neden olabilir.

Gebelik yaşındaki annelerin %50 ' si bu enfeksiyonu daha onceden gecirmiş bulunmaktadır.Ozellikle okul cağında cocukları olan enfeksiyonu gecirmemiş olan gebelerde bu enfeksiyona yakalanma riski yuksek olup,oran %30 ile %50 arasında değişmektedir.
Enfeksiyonu daha once gecirmemiş gebelerde Parvovirus B19 enfeksiyonu coğunlukla asemptomatik seyretmektedir ve bu durumdan dolayı gecirilen enfeksiyon kolaylıkla gozden kacabilmektedir.Enfeksiyonu gecirmemiş anneler bu konuda uyarılmalıdır.Enfeksiyonu gecirip gecirmediğini tanımlamak icin serolojik testlere başvurmak en akılcı yaklaşımdır.
Gebelikle gecirilen Parvovirus B19 enfeksiyonu fetus'u her zaman enfekte etmez.Ozellikle gebeliğin ilk yarısında bu enfeksiyon gecirildiği zaman fetal risk artmakta ve oran %2-6 arasında değişmektedir.
Parvovirus B19'un dokuntu,anemi,hepotomegali ve kardiomegali tablosu ile kendini gosteren bir konjenital enfeksiyon sendromuna yol acabilmektedir.
Parvovirus B19 enfeksiyonun spesifik bir tedavisi yoktur.Ozellikle hemolitik anemisi olan hastalar icin duşunulen Parvovirus B19 aşısı virus uretimindeki zorluklar nedeniyle başarılamamıştır.Bağışıklık sistemi bozuk olan hastalarda destekleyici olarak immunoglobunler uygulanabilir.Antiviral tedavi onerilmemektedir.





[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]