Parmak emme alışkanlığının olumsuz etkileriYeni doğan bebekler parmak emmeyi daha anne rahminde oğrenmişlerdir. Bebeklerin doğuştan sahip oldukları en guclu reflekslerden biri emme refleksidir. Nitekim ender olarak yeni doğan bazı bebeklerin parmak ya da bileklerinde gorulen kabarcıklar bunun bir sonucu olmaktır.
Emme fonksiyonu yeni doğmuş cocuklarda cok kuvvetlidir. Parmak emme ve dil emme alışkanlıkları ilk 1.5 sene normaldir ve genellikle 2 yaşın sonunda kaybolur. Ancak parmak emme ya da emzik emme alışkanlığı devam edecek olursa henuz gelişmekte olan kas ve kemik yapıları uzerine basınc uygulayarak dişlerin yer değiştirmesine yol acar. Bu durumda ust on dişler one, alt on dişler ise geriye doğru eğilir ve alt ve ust on dişler arasında acıklık (open bite) anomalisi meydana gelir. Alışkanlık bırakılırsa bu acıklık kapanır. Fakat oluşan bu acıklığa yutkunma anında dilin girmesi soz konusu olabilir ve olay daha da şiddetlenir. 3.5 yaşından sonra parmak emme alışkanlığı hala devam ediyorsa kalıcılık artar. Parmak emme alışkanlığı gece uyurken de devam ederse daha etkili olur ve bunun sonucunda ust cenede darlık (V şeklinde bir cene kavsi) meydana gelir.
Parmak emme alışkanlığı karşısında yapacağınız en sağlıklı yaklaşım emme icgudusunun yoğunlaştığı donemde bebeğinizi emzik ile tanıştırmaktır. Emzik, parmak emme alışkanlığından cok daha kolayca bırakılabilir.
Alay konusu olmasına fırsat vermeyin (ozellikle okula giden cocuklarda).
Bıraktırmak icin doğru zamanlama yapın ve kararlı olun. Cocuğunda bu işe gonullu olmasını sağlayın. Eğer baskı yaparak bıraktırmaya calışırsanız onun alışkanlığına daha cok sahip cıkmasına sebep olursunuz.
Bırakmaya niyetlenmesi halinde ona ovucu sozler soyleyin ve odullendirin
Gun icindeki parmak emmeyi kontrol altına aldıktan sonra:
Cocuğunuza gece parmak emmesinden vazgecebilmesi icin destek olun. Bu genellikle daha zordur ve ellerini ağzına sokmasına engel olacak malzemeler yardımıyla olur (ellerine eldiven giydirmek ya da yara bandı yapıştırmak gibi).
Her zaman yavaş yavaş ilerleyn. Sert ve onur kırıcı olmayın. Onun icin oldukca zor olduğunu ve desteğe ihtiyacı olacağını aklınızdan hic cıkarmayın.
Cocuk 4-5 yaşlarına geldiğinde parmağını emmeye devam ediyorsa kendisine telkinlerde bulunmak faydalı olabilir. Cocuğa bu yaptığının cirkin bir davranış olduğunu başkalarının gozune hoş gorunmediği onun anlayabileceğini bir dille anlatın. Cocuklar bu yaşlarda genellikle buyuk bir insan gibi olmaya, ebeveyni taklit etmeye ozenirler ve coğu zaman onlar gibi davranırlar. Bu durumdan faydalanıp cocuğunuza anne ve babasının parmak emmediğini, cunku bu durumun pek hoş olmadığını soylemeniz coğu zaman etkili olabilir.
Tum cabalarınıza rağmen cocuğunuzu 6 yaşına kadar (ana dişlerin surmeye başladığı yaş) bu alışkanlıktan vazgeciremediyseniz mutlaka bir ortodontiste başvurun.
6-7 yaşlarına kadar devam eden parmak emme alışkanlığı artık sut dişlerinde olumsuz etkilere sebep olmuştur. Bu donemde cocuklara alışkanlık kırıcı apareylerle yardımcı olmak gereklidir. Bu yaş grubunda hala parmağını emen cocuk bu durumdan kendisi de rahatsız olmakta ve coğu zaman parmağını uykusunda refleks olarak ya da gizlice emmektedir.
Alışanlık kırıcı apareyler eğer cocuk tedaviye istekli ise etkili olur. Genellikle ust ceneye yapılan bu apareyler, hareketli veya sabit olup, damağın on bolgesinde kafes şeklinde tel bukumleri icerirler. Cocuğunuz bilincsizce parmağını ağzına goturduğunde aparey parmağını emmesini engelleyici olmak suretiyle etkisini gosterecektir. Yine damak on bolgesine yapılan ve damağa paralel seyreden sabit tel bukumleri de negatif hava basıncını engellemek sureti ile emme hazzını engelleyerek etkisini gosterir.
Cocuğunuza bu apareylerin bir ceza olmadığını sadece bir hatırlatıcı uyaran olduğunu anlatın. Boylelikle tedaviyle barışık olmasını sağlarsınız.
Alışkanlık kırıcı apareylere rağmen parmağını emen şiddetli vakalar mevcuttur. Hatta nadiren erişkin yaşlarda bile bu alışkanlığa sahip bireylerle karşılaşmaktayız. Her şeye rağmen cocuğunuzu alışkanlığından vazgeciremediysek, panik olmayın cunku 12 yaşına geldiğinde kapsamlı bir ortodontik tedavi ve braketler uygulaması ile bu problemi cozmek mumkundur.
[h=2]İstanbul Diş Hekimi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Parmak emme alışkanlığının olumsuz etkileri
Sağlık0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Parmak emme alışkanlığının olumsuz etkileri