Biz de bugun sizlerle beraber hem ulkemizin coğrafi bolge sınırlarının nasıl belirlendiğine hem de bu komplo teorilerinin neden dayanıksız olduğuna değineceğiz.
Ulkemizin coğrafi bolgelerinin sınırları, 1941 yılında gercekleştirilen “milli” bir kongre sonucunda belirlendi

Cumhuriyet ’in ilanının ardından ulkemizdeki ilk coğrafi bolge ayrımı, 1926 yılında oğrencilerin ders kitaplarında coğrafya konusunda yardımcı olması amacıyla Mehmet Besim Darkot ve Cemalettin Arif tarafından hazırlanmıştı.
Darkot ve Arif ’in bu calışması her ne kadar ceşitli dinamikler ile beraber hazırlanmış olsa da daha detaylı ve daha bilimsel bir calışmaya ihtiyac vardı. Yine de 1941 yılına kadar yani yaklaşık 15 yıl boyunca bu calışmadan istifade edildi.
Pek cok kişi tarafından “efsane” olarak anılan donemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yucel, bu konuya da el attı

Yedi bucuk yıl gorev aldığı Milli Eğitim Bakanlığı boyunca "100 yıllık iş sığdırdı” diyerek anılan, Koy Enstituleri ’nin kurucusu, dunya klasiklerinin Turkce cevirisinde buyuk pay sahibi, Ankara Universitesinin fikir babası ve aynı zamanda Can Yucel ’in de babası olan Hasan Âli Yucel, 1941 yılında coğrafi bolgeler konusunda da bir cozum uretmek adına kolları sıvadı.
Yucel ’in başkanlığını yaptığı, 2'si yabancı olmak uzere toplam 20 uzmanın davet edildiği Birinci Turk Coğrafya Kongresi, 1941 yılında 6-21 Haziran tarihleri arasında gercekleştirildi. Kongreye iki yabancı uzman davet edilmişse de iki yabancıdan birinin mazeret bildirmesi uzerine kongre 1 ’i yabancı olmak uzere toplam 19 kişi olarak toplanmıştır.
Kongre neticesinde bilimsel kriterler ışığında 7 ana coğrafi bolge ve 21 coğrafi bolgede karar kılındı

Turkiye ’nin coğrafi bolgelere ayrılması icin toplanan kongre; tabii, beşeri, iklim, coğrafi konum, nufus, yerleşim, ekonomik faktorler, yeryuzu şekilleri, bitki ortusu, tarım, hayvancılık, sanayi, madencilik, ticaret, turizm gibi daha pek cok bilimsel ve somut faktorleri goz onunde bulundurarak 7 ana coğrafi bolge ve 21 coğrafi bolgenin sınırlarını belirledi.
O gun kongrede acıklanan Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz bolgelerinin (mıntıka) isimleri komşu oldukları denizlerin isimlerini alırken; İc Anadolu, Doğu Anadolu ve Guneydoğu Anadolu (cenup doğu) bolgelerinin isimleri ise konumlarıyla isimlendirildi.
Hava durumu dinlerken ya da gundelik hayatta pek kullanmasak da 7 ana bolge dışında 21 bolgemiz var

Birinci Turk Coğrafya Kongresi ’nin vardığı sonuc, her ne kadar aşağı yukarı 1926 yılında Darkot ve Arif ’in hazırladığı haritaya benzese de sonuc artık bilimsel bir şekilde ele alınmıştı. Ayrıca ana coğrafi bolgeler icerisindeki kriter farklılıklarından oturu de 21 tane bolge daha cizilmişti. Bu bolgeleri yukarıdaki haritada detaylı olarak gorebilirsiniz.
Olur da bir gun bilgi yarışmalarına katılacak olursanız eğer...

Zaman zaman gunumuzdeki bilgi yarışmalarında coğrafi bolgeler ile ilgili sorular gelebilmektedir. Hangi ilin hangi bolgede olduğunu bilmek dışında; alan olarak en buyuk bolgemizin Doğu Anadolu Bolgesi (%21), en kucuk bolgemizin Guneydoğu Anadolu Bolgesi (%7,5) ve en kalabalık bolgemizin ise Marmara Bolgesi olduğunu da bilmenizi onemle belirtmek isteriz.
Peki ya sizler coğrafi bolgelerimiz hakkında neler duşunuyorsunuz?
Kaynaklar: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 /