kardeşime ogretmenı odev vermış oda bulamadıgı icin benden rica etti yardım ettım ama .. bırşeyı anlamadım ... konu : PARANIN İNSAN YAŞAMINDAKİ ONEMİ .. hakında yazı yazın demiş .. buraya kadar tamam buldum yazıyı yazdık .. ama demışkı rapor şekıllınde yazın bune demek ... yanı acıklamada yapmamış... bırde bu odevı veren matematik ogretmeni ders matematik yanı ... ben buldugm yazıyı buraya yazsam acaba rapor şekılınde bana duzenlıye bılırmısınız... şimdiden teşkkur ederim .. bırde bugun yapılması lazım yardımlaırnızı beklıyorum ...

Paranın İnsan Yaşamındaki Onemi

Paranin hayatimizdaki onemi tartisilmaz. Fakat bazi insanlar icin para farkli anlamlara geliyor. Mesela bazilari parayi arac olarak gorurken, bazilari ise parayi amac olarak gorurler. Bu iki olgu arasinda cok ciddi farklar vardir.
Cunku arac ve amac hayatin cok farkli yonlerini ve hedeflerini belirler. Kendini para kazanmaya adamis biri icin yaptigi isin icerigi ve anlami pek onemli degildir. Ama parayi arac olarak goren biri bunun tam tersini dusunur. Bu da cevremizde yasayan insanlarin nasil bir kisilige sahip oldugunu bize gosterir. Insanlari bir de paraya verdikleri anlam yonunden de degerlendirebiliriz. Bazi insanlar icin para kolay elde edilebilen ve fazla olgu icermeyen degerli bir kagittir. Ama bazi insanlar icin para calisilan ve kazanilan emegin en degerli meyvesidir. Bu iki fark insanlarin parayi degerlendirmesi yonunde farkli sonuclara neden olur. Sacma sapan ve gereksiz para harcamak herkesin yapabilecegi kolay bir seydir. Parayi kullanmak ve uygun zamana kadar tutmak, anlamli ve degerli olan icin harcamak zor bir istir. Iste bu kalin cizgi insanlarin basarisini ve hayat icindeki konumunu belirler. Bugun eger saglamsak baskalarina muhtac olmamak icin calismaliyiz. Gelecegimizi en kotu ihtimallerle goz onunde bulundurmali ve yasama bu sekilde hazirlanmaliyiz. Zenginlik, eger bir insan icin sadece parayla ozdeslesmis bir olguysa, o insan icin az para kazanmak bir zulumdur. Halbuki hayati ve anlamayi amac edinmis insanlar icin para sadece gerekli bir ihtiyactir. Bazi insanlar da paranin sadece onemli bir ihtiyac oldugunu, onlar icin hedef olmadigini iddia ederler. Ama ihtiyaci olan biriyle paylasmaya gelince buna cok soguk bakarlar. Ya da paylasmak yerine surekli depolamayi ve yigmayi tercih ederler.
Bugun Turkiye'nin standartlari belli. Maalesef cogu insanin gelecek garantisi yok. Bu yuzden yasimiza ve genc mantigimiza bakarak ve sadece bugunu dusunerek para harcamamali ve en onemlisi haddimizi bilerek tutumlu davranmaliyiz. Eger bugun 300 milyon aylik maas aliyorsaniz, ona gore giyinmeli ve ona gore yemelisiniz. Bundan kastim her seyin en kotusunu giymek ve yemek degil tabi ki. Ama en unlu markalari giymek ve bunlara milyonlarca lira reklam parasi fazladan odemek herhalde pek akillica olmaz