Ulkesindeki savaştan kacan Suriye uyruklu Salahaldin Alomar (37) 2014, eşi Hanadi Halabiye (27) ise 2018 yılında Kilis uzerinden Turkiye'ye sığındı. İzmir'e yerleşen ve gecici koruma başvuru kimlik belgeleri bulunan ciftin, 3 yıl once Buca Kadın Doğum Hastanesi'nde 'Aslan' ismini verdikleri erkek cocukları dunyaya geldi. Doğum sonrası yapılan işitme testine gore, cocuğun duyamadığı tespit edildi. Ailenin başvurusu uzerinde, bir dernek tarafından Aslan Alomar'a işitme cihazı temin edildi. Ancak cihaz etkili olmadı. Doktorlar işitme engelli Aslan'ın duyabilmesi icin ameliyatla, işitmenin kulak fazının atlanarak elektronik olarak gercekleşmesini ve iletinin direkt olarak akustik sinire aktarılmasını sağlayan koklear implant (biyonik kulak) takılması gerektiğini kaydetti. İzmir'de Suriyeli cocuğun ilk kez duyduğu anlar duygulandırdı
Bir markette calışan baba Salahaldin Alomar, işitme engeli nedeniyle agresif tavırlar sergileyen ve surekli ağlayan cocuklarının tedavisi icin Dunya Doktorları Derneği'ne başvurdu. Aslan'ın duyabilmesi icin harekete gecen dernek uyeleri, başarı şansının yuksek olması icin 5 yaşından once ameliyat olması gerektiğini oğrendi. Dernek uyeleri, ameliyatla kulak icerisine yerleştirilecek 'koklear implant' cihazını 6 bin 500 euroya temin etti. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof. Dr. İbrahim Cukurova, Doc. Dr. Gul Caner Mercan ve Doc. Dr. İlker Burak Arslan'dan oluşan ekip, 15 Eylul'de Aslan'ın ic kulak ameliyatını gercekleştirilip implantı taktı. Alsancak Semt Polikliniği'nde bugun cihazın kulak arkasında duran kısmı da takıldı. Hastanede uzman, minik Aslan'a ismiyle seslendi. İlk kez bir ses duyan Aslan, heyecanla annesine sarıldı. O anlarda baba Salahaldin Alomar ve eşi Hanadi Halabiye gozyaşlarını tutamadı. Kucuk cocuğun ailesi, duygu dolu anlar yaşadı. Doc. Dr. Gul Caner Mercan, implanttan sonra cocuğun guzel tepkiler verdiğini belirterek, “Bundan sonra cok onemli bir eğitim sureci var. Bu sadece okullarda verilecek bir eğitim değil, aile icerisinde de yapılması gerekenler var. Ailesinin bir sure tum yaşantısını bu duruma gore organize etmesi gerekiyor ki yaptığımız işlem boşa gitmesin. Cok yoğun bir eğitim gerekiyor. Gec ameliyat olan cocuklarda yoğun eğitim gerekiyor. Burada annenin evde eğitime devam etmesi onemli. Belki okula 1 sene gec gidebilir. Ama sonunda akranlarına yaklaşacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı. DHA ’ya konuşan cocuğun babası Salahaldin Alomar, “Cok memnun olduk. İşaret diliyle iletişim kuruyorduk. Hic konuşmuyordu. İnşallah bundan sonra konuşacak. Eşim de oğlumun konuşmasını bekliyor. O da cok mutlu. Eşim, cocuğumuzun ağzından ilk kez cıkacak 'anne' kelimesini duymak istiyor. Ben de ilk sozunun 'baba' olmasını bekliyorum.” dedi. Dunya Doktorları Derneği Koruma Sorumlusu Kubra Hazal Şen ise “Ameliyat başarılı şekilde gercekleşti. Bugun de ilk duyma anı gercekleşti. Mutluyuz.” diye konuştu.