Tekstil ve ham maddeleri sektoru, bu yılın 9 ayında 7,88 milyar dolarla tum zamanların en yuksek ocak-eylul donemi ihracatına imza attı. Sektor, İtalya'ya 781 milyon dolar, ABD'ye 425 milyon dolar ve İspanya'ya 403 milyon dolarlık dış satım yaptı.
Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM), bu ocak-eylul donemine ilişkin ihracat verilerini yayımladı.

Turkiye'nin ihracatı, eylulde gecen yılın aynı ayına kıyasla yuzde 9,2 artarak 22,6 milyar dolar seviyesinde gercekleşti. Boylelikle bu zamana kadarki en yuksek eylul ayı ihracatına ulaşılmış oldu.

Ocak-eylul 2022'de ihracat, gecen yılın aynı donemiyle karşılaştırıldığında yuzde 17 artarak 188,2 milyar dolara taşındı. Yıllıklandırılmış ihracat değeri ise 252,6 milyar dolar olarak gercekleşti.

Eylul 2021'de 943 milyon doları aşkın ihracat yapan tekstil ve ham maddeleri sektoru ise bu yılın aynı doneminde yuzde 0,7 azalışla 936 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Sektor, Ocak-Eylul 2022'de gecen yılın aynı donemine gore yuzde 7,2 artışla 7 milyar 888 milyon dolarlık ihracat gercekleştirdi. Boylelikle tekstil ve ham maddeleri sektoru, tum zamanların en yuksek ocak-eylul ihracatına ulaştı.

Sektorun gecen ay gercekleştirdiği ihracatın 420 milyon dolarlık bolumu İstanbul'dan yapıldı. İstanbul'u, 147 milyon dolarla Gaziantep ve 117 milyon dolarla Bursa takip etti.

Ocak-eylul 2022'de de sektorun yaptığı 7,8 milyar dolarlık ihracatın 3 milyar 248 milyon doları İstanbul'dan, 1,3 milyar doları aşkın bolumu Gaziantep'ten ve 950 milyon doları da Bursa'dan gercekleştirildi.
9 AYDA EN FAZLA DIŞ SATIM İTALYA'YA GERCEKLEŞTİ

Tekstil ve ham maddeleri sektorunde gecen ay en fazla dış satım yapılan ulke, 87 milyon dolarla İtalya oldu. İtalya'yı, 63 milyon dolarla Belarus ve 52 milyon dolarla Rusya Federasyonu izledi.

Bu yılın 9 ayında ise sektor, İtalya'ya 781 milyon dolar, ABD'ye 425 milyon dolar ve İspanya'ya 403 milyon dolarlık dış satım yaptı.

Sektorde gecen ay en fazla ihracatın yapıldığı ulke gruplarına bakıldığında, 354 milyon dolarla AB ulkeleri birinci, 200 milyon dolarla Bağımsız Devletler Topluluğu ikinci ve 103 milyon dolarla Afrika ulkeleri ucuncu sırada yer aldı.

Bu yılın 9 ayında ise AB ulkelerine 3 milyar 247 milyon dolar, Bağımsız Devletler Topluluğu ulkelerine 1,2 milyar dolar ve Afrika ulkelerine 1 milyar dolarlık ihracat gercekleştirildi.

Eylulde 169 ulke ve bolgeye ihracat yapan sektor, aynı donemde ulkenin toplam ihracatından yuzde 4,1 pay aldı.

Ocak-Ağustos 2022'de ise sektor, 194 ulke ve bolgeye dış satım yaparken, aynı donemde ulkenin toplam ihracatındaki payı yuzde 4,2 oldu.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala