NTV ’de Yeni Enerji programında, Zehra Kucuk ’un sorularını yanıtlayan Linde Gaz Turkiye Yonetim Kurulu Başkanı Mert Kumbaracı, yenilenebilir enerji kaynaklarına gecişi zorunlu gorduğunu soyledi. Dunyanın en buyuk yeşil hidrojen ureticisi Lide Gaz ’ın Turkiye Yonetim Kurulu Başkanı Mert Kumbaracı, enerji sektorundeki son gelişmeleri NTV ’ye yorumladı.

Kumbaracı şoyle konuştu:

"Yenilenebilir enerji kaynakları, ruzgar ve guneş enerjisinden elektrik uretimi, devamında bizi yeşil hidrojen sektorune goturuyor. Dunyada en cok bulunan element hidrojen. Ancak sanayide, yıllık 115 milyon ton civarında bir hidrojen uretimi var. Ustelik bu yeşil değil, gri ağırlıklı. Yani fosil yakıtlardan uretilen elektrik yardımıyla uretiliyor. Oysa bunu istemiyoruz. Artık, karbonsuzlaşma ve karbon ayak izini azaltma cabaları, bizi yeşil hidrojene yonlendiriyor. Gri yerine, mavi de kullanılıyor. Yani, uretimde ortaya cıkan karbonu yakalayarak karbon emisyonunun onune geciliyor. Oysa, ruzgar ya da guneşten uretilen elektrik, bu aşamayı da gereksiz bırakıyor. Zaten bu nedenle doğaya zarar vermiyor.

Ne yazık ki şu anda uretilen hidrojenin sadece yuzde biri yeşil. Kalan yuzde 99 ’u gri. Onumuzdeki 50 yıl icinde, tamamen yeşile geciş hedefi var.

2050 ’DE HEDEF 1 MİLYAR 150 MİLYON TON YEŞİL HİDROJEN

Uretim şu anda ussel olarak artıyor. Uretim 2030 ’da iki katına, 2050 ’de 10 katına cıkacak. Yani bir milyar 150 milyon ton hidrojen uretilebilecek. Elektroliz teknolojisi ile uretim gelişiyor. Regulasyonlar yapılıyor. AB ’nin 27 ulkesinin 16 ’sı stratejilerini acıkladı. Turkiye ’de de cok ciddi aşamalara gelindi. Bu hedef, cok daha hızlı gercekleşebilir.

KARBON SIFIR HEDEFİNİN EN BUYUK DESTEKCİSİ HİDROJENDİR

Guneş, ruzgar ve su! Dekarbonizasyon yolunda en onemli enerji kaynakları. Sanayicilere yaptırımlar da geliyor. Sınırda karbon vergisinden, karbon sertifikasına pek cok duzenleme, temiz enerjiyi one cıkarıyor. Yatırımlar, buna gore gelişiyor. 2050 hedefleri icin her sanayide gelişim var. Petro kimy, cimento, gibi ağır sanayilerde donuşum zorunlu. Ulaşım bir aşka onemli başlık. Mobilite kadar ısınmada da donuşum gercekleşecek.

HİDROJEN, AĞIR SANAYİ VE MOBİLİTEDE YAYGINLAŞIYOR

Dunyanın onde gelen ureticilerinden biriyiz. Kullanımda ağırlıklı olarak ulaşım sektoru var. Otomobiller, otobusler, ucaklar ve tırlar. En son Almanya ’da hidrojenle calışan tren projemiz hayata gecti. Sanayide de cok artıyor. Şu anda 115 milyar dolarlık bir sektorden soz ediyoruz. Bizim Ar-Ge calışmalarımızın ucte biri de bu alandadır. Bizim 200 ’un uzerinde elektroliz tesisimiz var. Hidrojen dolum istasyonlarımız var. Son 10 yılda ulaşım sektorunde cok gelişme oldu. Otomobiller şahane bir ornek oluşturuyor. Arabanızın egzosundan karbondioksit yerine su buharı cıktığını duşunun. Bu cok yakın, uc-beş yıl icinde iyice yaygınlaşacağını goreceğiz."