Merhaba arkadaşlar.
Yanlış bilinen bir bilgiyi duzeltmek istedim. Bir zamana kadar da benim de yanlış olarak bildiğim bir bilgiydi. Sonradan doğrusunu oğrendim ve sizlere de aktarmak isterim bu bilgiyi.

İzinli devamsızlığım 20 gunu aştı, ne yapmalıyım? Sınıfta kalır mıyım?

Oncelikle şunu belirtmeliyim ki ozurlu devamsızlık icin MEB bir sınır belirlemedi. Ortaoğretim kurumları yonetmeliğine bir beraber bakalım:
(5) (Değ: 28/10/2016-29871 RG) Devamsızlık suresi ozursuz 10 gunu, toplam da 30 gunu aşan oğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak universite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekkullu devlet hastanelerinde kontrol kayıtlı surekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, kaynaştırma ve ozel eğitim gerektirenler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu oğrencilerin ozursuz devamsızlık suresi 10 gunu gecmemek kaydıyla toplam devamsızlık suresi 60 gun olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve oğrenim hakkı bulunan oğrenciler takip eden oğretim yılında okula devam ettirilir. Oğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Acık Oğretim Lisesi veya Mesleki Acık Oğretim Lisesine gonderilir.
Genişletmek icin tıkla...

https://ogm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_11/03111224_ooky.pdf

Bu durumda ozurlu devamsızlık 20 gunu aşınca bir problem olmamakta ve bir şey yapılmasına gerek yoktur. MEB'in devamsızlık hakkı olarak belirlediği sınır icin izinli devamsızlık icin bir sınır yok, ozursuz devamsızlık da 10 gunu aşmamalı. Toplam devamsızlık da 30 gunu aşmamalı. Toplam devamsızlık 30 gunu aşması durumunda oğrenci sınıfta kalıyor ve notu ne olursa olsun işe yaramıyor. Oğrenci her halukarda sınıfta kalmış oluyor. Toplam devamsızlık izinli ve izinsiz devamsızlığın toplamıdır.

Devamsızlık aşılması durumunda idareye gidip devamsızlık ozurluye cevrilebilir. Yonetmeliğe gore devamsızlık silme yoktur ancak bazı okullar devamsızlık silme işlemi yapabiliyor. Yasal mı diye soracak olursanız değil. Yonetmeliğe gore devamsızlıklar izinliye cevrilebilir.

Onun dışında MEB izinli devamsızlık icin bir sınır belirlemese de toplam devamsızlık 30 gunu aşmamalı. Aşılması durumunda oğrenci sınıf tekrarı yapar ve devamsızlıklar izinliye cevrildiğinde bile 30 gunu aşarsa da oğrenci sınıfta kalır. Konuyu ozetlemek gerekirse izinli devamsızlığın 20 gun olmasında bir problem yoktur. Toplam devamsızlık 30 gunu, ozursuz devamsızlık da 10 gunu aşmamalı.