Hangi ulke oğretmenine ne kadar maaş veriyor? Dunyada oğretmenlerin sosyal hakları ve kıyafet durumu nedir? Oğretmenler hangi ulkede ne zaman emekli oluyor? İşte...
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Oğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Mudurluğu dunyanın 32 değişik ulkesindeki oğretmen yetiştirme sistemlerini inceleyerek bir kitap hazırladı. Buna gore, Turkiye'de oğretmenlere verilen haklar ABD, Almanya, Avustralya, Cin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İsrail, Japonya, Rusya gibi ulkelerden geri değil. Hatta bazı ozluk hakları itibarıyla Turkiye diğer ulkelerden cok daha iyi konumda. Ancak maaş yonunden bakıldığında, Turkiye'de oğretmenin maaşı diğer ulkelere gore duşuk. Turkiye'de oğretmenler aylık ortalama 500-750 dolar arasında maaş alırken, gelişmiş ulkelerin coğunda oğretmenlere 2 bin doların uzerinde maaş odeniyor. Ayrıca Turkiye'de bir oğretmenin maaş karşılığı verdiği ders saati, diğer ulkelerden duşuk. Oğretmenler diğer ulkelerde maaş karşılığı haftada 40 saat mecburi derse girerken, Turkiye'de sınıf oğretmenleri 18 saat, branş oğretmenleri 15 saat maaş karşılığı ders veriyor. Turkiye'de oğretmene hizmet eden 650 oğretmenevi ve 174 lokal bulunurken, dunyanın hicbir ulkesinde boyle bir uygulama yok. Turkiye'de oğretmenlerin yaz tatilini gecirebileceği 9 kampı var. Ulaşım hizmetlerinde yuzde 35'lere varan indirimler yapılıyor. Devlet tiyatroları ve muzelerde yuzde 25 indirim uygulanıyor. Başka ulkelerde oğretmene eğitim-oğretim yılı başında hazırlık odeneği verilmezken, Turkiye'de odeniyor. Kitaba gore oğretmenlik diğer ulkelerde itibar gormuyor. Coğu Avrupa ulkesinde oğretmenlik; tatili bol, tembel memur mesleği olarak nitelendiriliyor. Bazı ulkelerde oğretmenlere verilen haklardan bazıları ise şoyle:
ABD: Oğretmenlik, bayan mesleği olarak goruluyor. Ortalama 3 bin dolar maaş alıyorlar. Sosyal tesis, oğretmenevi ve kampı yok. Oğretmenin kıyafet zorunluluğu da yok. Oğretmenin en buyuk sorunu oğrencilerin disiplinsiz oluşu. Emeklilik icin 55 yaş ve en az 20 yıl hizmet suresi isteniyor.
Almanya: Oğretmenler gorev yapacakları kurumu kendileri bulmak zorunda. Oğretmenlik, toplumda tatili cok olan, yaptıkları hicbir iş olmayan, tembel memur kesiminin mesleği olarak goruluyor. Emeklilik icin 63 yaş ve en az 35 yıl calışma şartı var. Kıdemine gore 2-3 bin dolar arası maaş alıyorlar.
Avustralya: 1. derecedeki bir oğretmen ortalama 2 bin 500 dolar maaş alıyor. Emeklilik yaşı 55. İndirimli imkanlar veya sosyal tesisleri yok.
Cin: Oğretmene saygı gosterilmesi kanun gereği. Genel olarak banka memurlarıyla aynı maaşı alıyorlar. Cin'de oğretmenler gunu 10 Eylul'de kutlanıyor. Oğretmenevi, lokal, kamp yok. Ozel kıyafet zorunluluğu yok.
Fransa: Stajyer bir oğretmenin maaşı bin 100 dolar civarında. 30 yıllık bir oğretmen 2 bin 500 dolar civarında net maaş alıyor. Oğretmenlerin ceşitli kariyer grupları var. Oğretmenlere eğitsel faaliyetler icin ek odenek veriliyor. Maaş karşılığı 26 saat derse giriyorlar. Emeklilik yaşı minimum 60.
İngiltere: Usta oğretmenler ortalama 5 bin dolar civarında maaş alıyor. Oğretmenin tam gun calışması esas. Ek ders ucreti yok. Oğretmenin ayrıcalıklı hicbir durumu soz konusu değil.
Japonya: Oğretmen toplumsal hizmetci olarak kabul ediliyor. Yeni başlayan bir ilkokul oğretmeninin maaşı aylık 2 bin dolar civarında. 25 yıllık oğretmenler 65'inden sonra emekli oluyor.
Bizim imkanlarımızda baya iyiymiş maaş haric
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Hangi Ulke Oğretmene Ne Maaş Veriyor ?