Yaz geliyor, diyete başlamalıyım derken gunler aylar gecti ve ramazan ayı geldi cattı. Ramazanda kilo veremem hatta kesin alırım, ben en iyisi hic diyete başlamayayım dediğinizi duyar gibiyim. Fakat size kesinlikle yanıldığınızı soylesem?

Oncelikle kırmamız gereken ilk onyargının “diyet” kelimesi olduğunu soyleyerek başlamak istiyorum sozlerime. Diyet dediğimiz aslında sağlıklı ve doğru beslenmedir. “Diyetteyim”, “diyet yapıyorum” diyerek beynimizi “yasak”larla yormak yerine “sağlıklı besleniyorum” cumlesini benimsemeliyiz once. Peki, gelelim işin yeme-icme kısmına. Ramazan ayında nasıl beslenelim, hangi besinleri tercih edelim ve ne sıklıkta tuketelim?

Oncelikle bu yıl oruc tutulan saatler cok uzun. Bu nedenle sahur yapmıyorsanız size kucuk bir uyarı! Bu oğunu atlamamalıyız. Sahurda tercihimiz kahvaltılıklardan yana olmalıdır. Yumurta, peynir ve sut urunleri yeterli miktarda protein almamızı sağlarken tok kalmamıza da yardımcı olacaktır. Peynir tercihimizi tuzsuz peynirlerden yana yapmamız ve tuzlu zeytinlerden uzak durmamız gun icinde susuzluk cekmemizin onune gececektir. Ceviz tuketimi de aynı şekilde tok kalmamıza yardımcı olacaktır.

İftarda corba ve salata ile oruc acıp en az 15-20 dakika mola vermemiz hem sindirim sıkıntısı cekmemizin onune gecerken iştahımızı da kontrol altına almamızı sağlar. Bu kısa moladan sonra etli sebze yemekleri veya et urunleri tuketebilirsiniz. Ayran gun icindeki tuz kaybını dengelemek adına guzel bir tercih olacaktır. Yemeklerinize kimyon ekleyerek sindiriminizi destekler, gaz problemlerinizin onune gecebilirsiniz.

İftar sonrasında meyve ve kuruyemişleri veya hafif sutlu tatlıları ara oğun olarak tuketebilirsiniz. İftar sonrasında icilen cay kahveye dikkat! Cay ve kahve tuketimi vucuttan su atımına sebep olur. Ozellikle ramazan ayında yeterli miktarda su tuketemiyorken bir de su kaybı yaşamayı istemeyiz. Ne kadar cay kahve o kadar su!

Diyetisyen Seba Sarıtepe