Kanımızda beyaz kan hucreleri ve kırmızı kan hucrelerinin yanı sıra bir de trombosit adı verilen bir hucre grubu vardır. Kan pulcukları ve platelet gibi isimlerle de anılan bu hucrelerin kan tahlilindeki kısaltması PLT olarak bilinir. Kemik iliğinde uretilen trombositler bir yaralanma durumunda kana karışır ve yaranın olduğu bolgeye giderek onu iyileştirirler. Bu nedenle kanda PLT coğu zaman hayati oneme sahiptir.
Kandaki PLT oranının yeterli sayıda olmaması da, yeterli sayıdan fazla olması da farklı hastalıkların işareti olabilir. PLT değeri normal aralıklarda olmadığı zaman bu durum hekiminiz tarafından şupheyle karşılanır ve nedenleri ortaya cıkarıldıktan sonra uygun bir tedavi yontemi izlenir. Gelin PLT nedir, duşukluğu ve yuksekliği ne anlama gelir, nedenlerine ve belirtilerine tum detaylarıyla bakalım.

Oncelikle; kanda PLT nedir, ne işe yarar? Kanımızda kırmızı kan hucreleri ve beyaz kan hucreleri gibi bir de trombosit olarak adlandırılan bir hucre grubu vardır. Kan pulcukları ve platelet olarak da adlandırılan trombositler, kan tahlilinde PLT kısaltması ile gosterilirler. Yani kanınızdaki trombosit oranı PLT değeri ile gosterilir.
Trombositler kemik iliğinde uretilir. Vucudunuzda bir yaralanma olduğu zaman bu hucreler kana karışır ve yaralı olan bolgeye giderler. Burada yarattıkları kimyasal reaksiyonlar sayesinde damarın daralmasını, yaranın iyileştirilmesini ve kanın pıhtılaşmasını sağlarlar. Hasarlı dokular uzerinde iyileştirici etki gostererek kan akışının da azalması icin calışırlar.
Trombosit PLT referans aralığı: kanda PLT değeri kac olmalı? Kandaki trombosit oranını gosteren PLT değeri kişiden kişiye ve hatta gunden gune değişiklik gosterebilir. PLT değeri, 1 mililitre kandaki trombosit hucre sayısını gosterir. İdeal PLT referans aralığı yani normal değeri 150 bin - 450 bin hucre / mL arasındadır. Bebeklerde ve yetişkinlerde bu oran değişiklik gosterebilir.

Trombosit PLT duşukluğu nedir, ne anlama gelir? Kan tahlilinde olculen trombosit PLT değeriniz 150 bin hucre / mL değerinden az olduğu zaman bu durum trombositopeni yani PLT duşukluğu olarak adlandırılır. Trombosit uretiminin azalması, hucrelerde yıkım yaşanması ya da kanın seyrelmesi gibi durumlarda PLT duşukluğu ortaya cıkabilir.
Trombosit PLT duşukluğu neden olur? İşte nedenleri: Akus hastalıklar Kronik hastalıklar Gebelik Romatolojik hastalıklar Kan nakli Bazı kanser turleri Sepsis olarak adlandırılan kan zehirlenmesi durumu Uzun sure aşırı alkol kullanımı Kullanılan ilacların yan etkileri Toksik madde zehirlenmesi Folik asit eksikliği Radyasyona maruz kalma B12 eksikliği Kemoterapi Aplastik anemi Radyoterapi İmmunolojik hastalıklar Kemik iliği hastalıkları Viral enfeksiyonlar Trombositopeni olarak adlandırılan PLT duşukluğu yani kandaki trombosit oranının azlığına neden olan durum ve hastalıklardan bazıları bu şekilde. Bu durumlar nedeniyle ortaya cıkan PLT duşukluğu bazen gecici olabilir ancak bazı hastalıklar kaynaklı oluştuğu zaman cok daha uzun sureli olabilir.
Trombosit PLT duşukluğu belirtileri: Vucudun farklı noktalarında kahverengiye benzeyebilen morarmalar ve kızarmalar Burun eti kanamaları Diş eti kanamaları Yaraların gec iyileşmesi Kan pıhtılaşmasında zorluk İdrarda farklı yoğunluklarda kan gorulmesi Kanlı dışkı Kanlı kusma İc kanama Trombosit PLT duşukluğu durumunda hastalarda gorulen belirtilerden bazıları bu şekilde. Elbette herkeste bu belirtiler gorunecek diye bir şey yok ancak PLT değeriniz ne kadar duşukse bu belirtilerden biri ya da aynı anda birkac tanesi şiddetli şekillerde ortaya cıkabilir.
Trombosit PLT duşukluğu tedavisi: Yapılan kan tahlili sonuclarına gore hekiminiz PLT duşukluğu gorduğu zaman oncelikle bu duruma neyin eden olduğunu bulmaya calışır. PLT duşukluğune neden olan hastalık belirlendikten sonra ozel bir tedavi izlenir. Eğer bu duruma bir ilac neden oluyorsa değiştirilebilir.

Trombosit PLT yuksekliği nedir, ne anlama gelir? Kan tahlilinde olculen trombosit PLT değeriniz 450 bin hucre / mL değerinden fazla olduğu zaman bu durum trombositoz yani PLT yuksekliği olarak adlandırılır. Trombosit uretimindeki ya da hormonlardaki dengesizlik nedeniyle bu durum gorulebilir. PLT yuksekliği durumunda kanın pıhtılaşma eğilimi artar.
Trombosit PLT yuksekliği neden olur? İşte nedenleri: Kandaki sıvı oranının duşmesi Trombosit uretiminde fizyolojik nedenli artış Demir eksikliği Dalak sorunları Kemik iliği tumorleri Farklı kanser turleri İnflamatuar bağırsak hastalıkları Hemoliz olarak adlandırılan kırmızı kan hucrelerinde yaşanan yıkım Romatizmal hastalıklar Kullanılan ilacların yan etkileri Trombositoz olarak adlandırılan PLT yuksekliği yani kandaki trombosit oranının fazlalığına neden olan durum ve hastalıklardan bazıları bu şekilde. Bu durumlar nedeniyle ortaya cıkan PLT yuksekliği bazen gecici olabilir ancak bazı hastalıklar kaynaklı oluştuğu zaman cok daha uzun sureli olabilir.
Trombosit PLT yuksekliği belirtileri: Baş donmesi Baş ağrısı Goğus ağrısı Gorme bozuklukları El şişmesi Ayak şişmesi Uyuşukluk Dalak şişmesi Kaşıntı Kalp krizi Felc Trombosit PLT yuksekliği durumunda hastalarda gorulen belirtilerden bazıları bu şekilde. Elbette herkeste bu belirtiler gorunecek diye bir şey yok ancak PLT değeriniz ne kadar yuksekse bu belirtilerden biri ya da aynı anda birkac tanesi şiddetli şekillerde ortaya cıkabilir.
Trombosit PLT yuksekliği tedavisi: Yapılan kan tahlili sonuclarına gore hekiminiz PLT yuksekliği gorduğu zaman oncelikle bu duruma neyin eden olduğunu bulmaya calışır. PLT yuksekliğine neden olan hastalık belirlendikten sonra ozel bir tedavi izlenir. Eğer bu duruma bir ilac neden oluyorsa değiştirilebilir.

Trombosit PLT yuksekliği ya da duşukluğu kanser belirtisi midir? Kan pulcukları ve platelet gibi isimlerle de anılan kan hucresi trombositlerin kandaki oranını gosteren PLT değerinizin duşuk ya da yuksek olmasına neden olan pek cok farklı durum ve hastalık var. Evet, bunlar arasında bazı kanser turleri de var ancak her PLT duşukluğu ya da yuksekliği kanser belirtisi anlamına gelmez.
Kan tahlilinde kontrol edilen tum değerler gibi PLT değeriniz de anlık olarak yukselmiş ya da duşmuş olabilir. Hekiminiz pek cok farklı değer ile birlikte PLT değerinizi de kontrol edecektir. Eğer hekiminiz kanser gelişmesinden şupheleniyorsa farklı testler isteyerek bu şuphenin doğruluğunu kontrol edebilir. Ancak PLT değeri kesin olarak kanserin belirtisi değildir.
Vucudumuzdaki yaralanmaları iyileştiren trombositlerin kandaki oranını gosteren PLT nedir, duşukluğu ve yuksekliği ne anlama gelir sorularını yanıtladık. Anlattıklarımız yalnızca bilgilendirme amaclıdır. Tum sağlık konularında olduğu gibi PLT değeriniz hakkında da en doğru ve size ozel bilgiyi uzman bir hekimden almanız gerektiğini unutmayın.